Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΣΧΟΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ – ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Έτος φορο-καταιγίδας θα είναι και το 2018 για τους φορολογούμενους, τη στιγμή που περνάει εντός ημερών από τη Βουλή το νέο Πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα. Το “μάρμαρο” θα κληθεί να το πληρώσει για ακόμη μια φορά ο καταναλωτής, αφού με τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των αποδείξεων οι φορολογούμενο αποχαιρετούν τις φορο-απαλλαγές, ενώ οι επαγγελματίες θα τα βρουν “μπαστούνια” με τον ΕΦΚΑ.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Κοζάνης Βασίλης Μόσχος, απάντησε αρχικά για τη συλλογή αποδείξεων και τι έχει αλλάξει για τους φορολογούμενους, λέγοντας πως: “Για το 2017 (έτος χρήσης του 2016) υπάρχουν αλλαγές για τον υπολογισμό των αποδείξεων. Σε σχέση με τα ιατρικά  , τις αποδείξεις από φαρμακεία κ.α., περνούσαν ξεχωριστά και είχαμε φοροαπαλλαγές . Αυτά καταργήθηκαν όπως τα γνωρίζαμε, ήδη με νόμο από το προηγούμενο πολυνομοσχέδιο . Δεν υπάρχουν φοροαπαλλαγές, οπότε το μόνο που μάζευε ο φορολογούμενος το 2017 και θα ισχύει και για το 2018, είναι να κτίσει το αφορολόγητο. Είναι από γιατρό, είτε από φαρμακείο, είτε από βενζινάδικο, έχει ακριβώς την ίδια αξία η απόδειξη, καμία φοροαπαλλαγή. Το ύψος των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώνουμε είναι ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, στο 10-15% κ.ο.κ., ανάλογα με το εισόδημα. Κάποιος που δεν έχει κτίσει το αφορολόγητο, θα έχει κάποιο πέναλτι. Λ.χ. φορολογούμενος με εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει 1000 ευρώ και αν δεν το έχει κάνει , για τα ευρώ που δεν συγκέντρωσε, θα φορολογηθεί σαν φόρος. Όπως ο ίδιος συμβούλευσε τους φορολογούμενους, καλό θα είναι να συλλέγουν τον απαραίτητο αριθμό αποδείξεων. Οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας περνούν και για το κτίσιμο του αφορολόγητου, ενώ τα ενοίκια δεν περνούν και δεν έχουν φορο-ελαφρύνσεις. Τα ιατρικά έξοδα δεν περνούν ως επιστροφή ή μείωση φόρου, παρά μόνο για το κτίσιμο του αφορολόγητου”.

Για τους επαγγελματίες και τις ασφαλιστικές εισφορές, το θέμα είναι μεγάλο, απάντησε σχεδικά, μιας και η νέα κλίματα του ΕΦΚΑ θα βγει αφού προστεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές που πληρώθηκαν μέσα στη χρονιά, πάνω στα κέρδη. Πέρυσι υπολογιζόταν στα κέρδη και φέτος πρέπει να προστεθούν και στο νέο κέρδος να βγει το  ΕΦΚΑ. Αυτό σημαίνει επιβάρυνση 3000, 4000 ευρώ επιπλέον για τον υπολογισμό του ΕΦΚΑ, ανεβάζοντας κλίμακα.

Κληθείς να σχολιάσει το πόσο επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα τα νέα μέτρα, ο κ. Μόσχος απάντησε πως “όσο συνεχίζουν να ανεβαίνουν οι φόροι, είτε έμμεσοι, είτε άμεσοι , η κρίση απλώς βαθαίνει στην αγορά . Δεν μπορεί κάποιος εύκολα να αναπτυχθεί. Δεν αναπτύσσονται πολλές νέες επιχειρήσεις και αυτό φαίνεται και πανελλαδικά. Δεν μπορούν να αναπτυχθούν επιχειρήσεις, όταν το περιβάλλον δεν είναι σταθερό. Είμαστε  σε αναμονή και σε αβεβαιότητα”, είπε χαρακτηριστικά.

Β.Σ.