ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ – Ο ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΙΑΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΛΗΞΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ

Φορο-καταιγίδα έρχεται να πλήξει φέτος χιλιάδες έλληνες φορολογούμενους, οι οποίοι θα δουν για άλλη μια φορά θα δουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται δραματικά. Μπορεί η Ελλάδα στο Eurogroup να εξασφάλισε 5,7 δισ. ευρώ της δόσης (3,3 δισ. για δανειακές υποχρεώσεις, 1,9 δισ. για το «μαξιλάρι» ρευστότητας και 500 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα) που θα εκταμιευθούν το Φεβρουάριο από τον ESM αφού πρώτα η κυβέρνηση ολοκληρώσει τα 15 περίπου προαπαιτούμενα που εκκρεμούν (από τα 110 συνολικά της τρίτης αξιολόγησης), πλην όμως τα δύσκολα τώρα αρχίζουν.
Τον Απρίλιο θα εγκριθεί και το υπόλοιπο μέρος της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ εφόσον προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί. Μεταξύ των 88 προαπαιτουμένων, είναι η συζήτηση για επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου από την 1/1/2019, η πλήρης εξάλειψη του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά, η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και η επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Ο λογιστής – φοροτεχνικός Αντώνης Σιαμπανόπουλος μίλησε στον “Π.Λ.” για τα νέα μέτρα  και πόσο θα πλήξουν την τσέπη του έλληνα φορολογούμενου, λέγοντας αρχικά πως: ” Αυτό που παρακολουθούμε στον τύπο, είναι το ότι πλέον σαφώς προβλέπεται με την τελευταία αξιολόγηση, ότι όλα τα μέτρα για το 12 και 19 και τα αντίμετρα που ψηφίστηκαν πέρυσι, μπαίνουν κάτω από τη σκέπη των δανειστών θα επανακαθορίζονται εφόσον δεν πιάσουμε το πλεόνασμα 3.5%. Στην αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν μειώσεις, αρχής γενομένης από το αφορολόγητο”.

Ειδικότερα, και σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο, ο κ. Σιαμπανόπουλος ανέφερε πως η μείωσή του ψηφίστηκε και αφορά την ισχύ του από 1-1-2020, ωστόσο σχεδιάζεται να πάει ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή από 1-1-2019. Από τις 8000 ευρώ που ισχύει σήμερα, θα πέσει στις 5.800 ευρώ, μια μείωση κοντά στις 3000 ευρώ, που θα σημαίνει με ένα μέσο υπολογισμό περί τα 660 ευρώ επιπλέον φόρος για τον έλληνα φορολογούμενο! “Εφόσον δεν πιάσουν τους στόχους, το αφορολόγητο μπορεί να εφαρμοστεί και ένα χρόνο νωρίτερα αν δεν πιάσει τους στόχους στο πλεόνασμα 3.5%”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εντωμεταξύ, όπως ο ίδιος αναφέρει, η αγορά “ματώνει” καθημερινά και η τσέπη του έλληνα καταναλωτή – φορολογούμενου είναι συνεχώς άδεια. “Η αγορά στενάζει και τα κόκκινα δάνεια διευρύνονται, ενώ οι υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία αυξάνονται”, λέει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως “είμαστε στη δίνη της κρίσης και δεν βλέπω να αλλάζουν τα πράγματα”.

Αναλυτικότερα, προβλέπεται: 

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα:

Αφορολόγητο: Τον Μάιο του 2018 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα φέρει μπροστά τη μείωση του αφορολογήτου από το 2019 (σ.σ αντί για το 2020) εάν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές αρχές κρίνουν ότι μια εμπροσθοβαρής εφαρμογή απαιτείται προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, χωρίς επιβλαβή για την ανάπτυξη μέτρα.

– ΕΝΦΙΑ: Τον Μάιο του 2018, η ελληνική κυβέρνηση θα ψηφίσει την προσαρμογή των συντελεστών φόρου του ΕΝΦΙΑ και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αν χρειαστεί, προκειμένου να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά τον Αύγουστο χωρίς μεταβολή στους βεβαιωμένους φόρους σε σχέση με φέτος.

ΦΠΑ στα νησιά: Πλήρης κατάργηση της έκπτωσης στο τέλος Ιουνίου 2018 (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος).

– Εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών δημοσίου.
Παρά την πρόοδο, απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες για την εκκαθάριση του στοκ και την εξάλειψη των παραγόντων συσσώρευσης νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις θα πρέπει να έχουν μηδενιστεί το καλοκαίρι του 2018.

– Κόκκινα δάνεια:
Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων μείωσής τους το 2018 και το 2019. Οι τράπεζες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία τα οποία έχουν νομοθετηθεί στη διάρκεια της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος.

– Συντάξεις.
Επανυπολογισμός όλων των συντάξεων μέχρι τα μέσα Μαρτίου για να γίνουν οι μειώσεις το 2019. Τον Απρίλιο θα πρέπει να έχει γίνει η επεξεργασία όλων των αιτήσεων κύριας συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν το 2016, να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του 30% των αιτήσεων συνταξιοδοτήσεων που υποβλήθηκαν το 2017 και 13.800 αιτήσεων επικουρικών συντάξεων που υποβλήθηκαν από 1/1/2015 έως 31/12/2016.

– ΕΚΑΣ: Μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την περικοπή του ΕΚΑΣ του 2019.

– Αδήλωτη εργασία:
Μέχρι το Μάιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων του υπουργείου Εργασίας, του υπουργείου Οικονομικών, του ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ, ΕΦΚΑ και της ελληνικής αστυνομίας για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών.

 

Β.Σ.