«Φιλοδοξούμε η βιβλιοθήκη να γίνει η κιβωτός του πολιτισμού ολόκληρης της περιοχής»

Δύο νέοι εργολάβοι  για την απογραφή, μετεγκατάσταση και ολοκλήρωση του νέου κτιρίου μέσα στο 2017

Κλείνει εντός ημερών η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, μιας και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για τις εργασίες μεταφοράς της στο νέο κτίριο, προφανώς χωρίς να ληφθεί υπόψιν το πόσοι διαβάζουν στους χώρους της ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων. Όπως αναφέρει και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και πρόεδρος της Βιβλιοθήκης κ. Παναγιώτης Δημόπουλος: «Για τους χρήστες της δημοτικής βιβλιοθήκης και για όσους κάνουν χρήση των χώρων μας  θα αναγκαστούμε να προβούμε σε μια ενέργεια καθόλου ευχάριστη. την 1η Μάιου είμαστε  αναγκασμένοι να κλείσουμε το αναγνωστήριο και τη βιβλιοθήκη, γιατί οι εργασίες απαιτούν ευρυχωρία. Ζητούμε από τους χρήστες να επιστρέψουν τα βιβλία. Η βιβλιοθήκη θα είναι ανοιχτή για να δέχεται μόνο τις επιστροφές». Σίγουρα υπάρχει χρονοδιάγραμμα εργασιών, αλλά καλό είναι να βρεθεί κάποια εναλλακτική για τα παιδιά που χρησιμοποιούν το αναγνωστήριο για έναν ακόμη μήνα.

Ως εξαιρετικά ευοίωνο χαρακτήρισε ο κ. Δημόπουλος το γεγονός της έναρξης των εργασιών από τη Data Scouting, την εταιρία της Θεσσαλονίκης για την απογραφή και μετακόμιση της βιβλιοθήκης στο νέο της κτίριο. «Η διαδικασία είναι σημαντική, μετακινήθηκε πριν από χρόνια, τώρα όμως με μεθοδολογία που θα μας δώσει πλήρη εικόνα , για τις πιθανές απώλειες και  ευχάριστες εκπλήξεις για έργα που δεν ξέραμε».  Τότε η βιβλιοθήκη συνέχισε θα είναι «Ένα σημείο αναφοράς ,θα ξέρουμε  ποιος ο στόχος της μέσα από τις συλλογές της ,  το DNA της. Θα υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός για να  αποσαφηνιστούν ασάφειες με το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης και το πως θα λειτουργήσει ο οργανισμός.  Μάλιστα θα προκηρυχτεί κι ένα  έργο για επιστημονική τεκμηρίωση χειρογράφων ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δημόπουλος Παναγιώτης-Πολιτισμού

Μέσα στο 2017 τα εγκαίνια και η λειτουργία της νέας βιβλιοθήκης

«Τα  εγκαίνια και η λειτουργία του κτιρίου, καθώς και η διαδικασία της απογραφής είναι απόλυτα συνδεδεμένα .Τα εγκαίνια και η λειτουργία  δεν προαπαιτούν την ολοκλήρωση. Τον Οκτώβριο μιλάμε για τοποθέτηση στα ράφια και ολοκλήρωση απογραφής  με παράταση ως το Φλεβάρη του 2018.Μέσα στο 2017 θα γίνουν τα εγκαίνια , όπου θα ξεκινήσει και η βιβλιοθήκη .Αυτή είναι δέσμευση που προκύπτει από τον επιχειρησιακό συνδυασμό. Αυτή η  σύμβαση συνδέεται  με το γενικότερο στρατηγικό πλάνο του Δήμου Κοζάνης για τον πολιτισμό  και το τριήμερο forum ιδεών 12-14 Μάιου για τη βιβλιοθήκη για να εκμαιεύσει ιδέες από διάφορους ανθρώπους και να γεννήσει μια  ταυτότητα με επίκεντρο τη βιβλιοθήκη .Η περιοχή αυτή έχει αποδείξει ότι μια από τις σταθερές της στην πνευματική της  αποτύπωση είναι το βιβλίο, κάτι που επικύρωσαν και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές κατασκευάζοντας το κτίριο, αλλά και αποτελεί  προτεραιότητα για τη νυν».

«Η νέα βιβλιοθήκη ο κιβωτός του πολιτισμού ολόκληρης της περιοχής»

Ο Βασίλης Μπουγιοτόπουλος ανέφερε: «Υπογράφτηκε η σύμβαση για απογραφή, την μεταφορά και εγκατάσταση της δημοτικής βιβλιοθήκης Κοζάνης στο νέο κτίριο. Είναι μια ιστορική στιγμή για τη ζωή και το μέλλον της βιβλιοθήκης. Η Data Scouting, η ανάδοχος  ξεκινά ένα περίπλοκο project.
Πρώτο παραδοτέο o αναλυτικός σχεδιασμός και η μελέτη χωροθέτησης σε επίπεδο  ραφιού .Το δεύτερο παραδοτέο  είναι η απογραφή, δεδομένου ότι η τελευταία απογραφή έχει γίνει πριν από  πολλά χρόνια , τι κενά μπορεί να υπάρχουν ,αλλά και να συλλέξουμε και όλο τον πλούτο που ήταν διασκορπισμένα στο δημοτικό σχολείο Κλείτους, στο δημοτικό κατάστημα Κοιλάδας κ.ο.κ. Τα παλαίτυπα εξαιρετικά ευαίσθητα και η μελέτη προβλέπει  ειδικά χαρτιά , ειδικά κουτιά εγκιβωτισμού , αντιόξινα , μια περίπλοκη διαδικασία. Ο ανάδοχος οφείλει να κρατήσει φωτογραφική απεικόνιση όλων των εργασιών και βίντεο. Η  τοποθέτηση στο νέο κτίριο ένα ακόμα παραδοτέο με το κόστος να ανέρχεται στα   110.112 ευρώ περίπου και το χρονοδιάγραμμα είναι έξι μήνες από την υπογραφή της σύμβασης με παράταση τεσσάρων μηνών μετά από απόφαση δημοτικού συμβουλίου αν συντρέχουν λόγοι. Το βάρος για το σχεδιασμό του διαγωνισμού της μελέτης ήταν πολύ βαρύ στις πλάτες όλων μας, μιλάμε για τεράστιο πλούτο, έπρεπε να προβλεφθούν όλα με τη δέουσα διαδικασία. Κάναμε το πρώτο βήμα για να φέρουμε τον πλούτο της περιοχής στην νέα κιβωτό που φιλοδοξούμε να γίνει η κιβωτός του πολιτισμού ολόκληρης της περιοχής και όχι μόνο».

Νέα εργολαβία για το κτιριακό της βιβλιοθήκης

Ο αντιδήμαρχος Κώστα Δεσποτίδης μίλησε για την αναγκαιότητα μια νέας εργολαβίας στο τεχνικό κομμάτι του κτιρίου αναφερόμενος σε ελλείψεις της προηγούμενης μελέτης : «Oσον αφορά τις εργασίες ολοκλήρωσης του κτιριακού μέρους της βιβλιοθήκης , είναι σε εξέλιξη μια νέα εργολαβία λόγω ελλείψεων της μελέτης, επειδή δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική σύμβαση με εργασίες που έχουν συμβατοποιηθεί» .Σε 10 μέρες  θα έχουμε την υπογραφή μιας νέα σύμβασης με νέο ανάδοχο που θα ολοκληρώσει τις νέες εργασίες που εκκρεμούν  .

Ι.Π.