ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ

Καλυτερεύει, κάπως, η ατμόσφαιρα στο ενεργειακό λεκανοπέδιο και η ρύπανση που προκλήθηκε από τη συσσώρευση των αιωρούμενων σωματιδίων φαίνεται ότι υποχωρεί σταδιακά. Ήδη την Τετάρτη η ατμόσφαιρα καθάρισε αρκετά στην Κοζάνη και οι τιμές που έδειξαν οι μετρήσεις του Κέντρου Περιβάλλοντος ήταν κάτω του ορίου των 50 mg σε ημερήσια βάση.

“Στο ενεργειακό λεκανοπέδιο έχουμε χαμηλότερες συγκεντρώσεις σήμερα, κυμαίνονται κάτω από το όριο των 50 Mg και με βάση την πρόβλεψη των μετεωρολογικών συνθηκών για αύριο , πιστεύουμε ότι θα εκτονωθεί το φαινόμενο”, τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο Βασίλης Ευαγγελόπουλος, επιστημονικός υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Κέντρου Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της περιφέρειας, μέχρι την Παρασκευή είναι σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα και συνίσταται στον κόσμο να προσέχει . “Ο κόσμος θα πρέπει πάντοτε να είναι προσεκτικός και να μην εκτίθεται σε υψηλές συγκεντρώσεις και όσο μπορεί να το αποφεύγει, τουλάχιστον στην καθημερινότητά του”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ευαγγελόπουλος.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν υψηλές συγκεντρώσεις σχεδόν σε όλες τις θέσεις , ιδίως δε εντός του ενεργειακού λεκανοπεδίου. Συστήνεται, ιδίως, προσοχή στους πολίτες να μην καίνε ακατάλληλα υλικά, αφού τα μη ασφαλή καύσιμα επηρεάζουν την υγεία των πολιτών.
“Παρόλο που δεν άλλαξαν οι καιρικές συνθήκες τα μέτρα έχουν αποδώσει και αναμένεται να εκτονωθεί το φαινόμενο”, είπε κλείνοντας ο κ. Ευαγγελόπουλος.

Να σημειωθεί πως τις προηγούμενες ημέρες η ρύπανση έφτασε στο απροχώρητο, ενώ οι ωριαίες τιμές ειδικά σε Πτολεμαΐδα, Οικισμό και Ποντοκώμη έφτασαν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Β.Σ.