Μην μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της, η επικεφαλής της κυβέρνησης της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν ζήτησε για πρώτη φορά προσωπικά συγγνώμη για τη διαχείριση της κρίσης των μινκ, τον πληθυσμό των οποίων αποφάσισε να θανατώσει μαζικά στο πλαίσιο της μάχης εναντίον της Covid-19.

Η Δανή πρωθυπουργός επισκέφθηκε ένα εκτροφείο στο Κόλντινγκ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, τα ζώα του οποίου θανατώθηκαν, ενώ η κυβέρνηση δεν διέθετε επαρκή νομική βάση για να εξοντώσει τα υγιή μινκ.

“Πιστεύω πως είναι απαραίτητο να ζητήσω συγγνώμη για το πώς εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να ζητήσω συγγνώμη για αυτό, διότι διαπράχθηκαν σφάλματα”, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TV2, έχοντας ολοκληρώσει την επίσκεψή της.

Εμφανώς συγκινημένη, η Μέτε Φρεντέρικσεν διέκοψε πολλές φορές τις δηλώσεις της για να σκουπίσει τα δάκρυά της.

“Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι δεν θα είναι εξαιτίας των εκτροφέων, θα είναι εξαιτίας του κορονοϊού, εάν η βιομηχανία δεν μπορέσει να συνεχίσει” να λειτουργεί, συμπλήρωσε η ίδια, κάνοντας λόγο για μια “συγκινητική” επίσκεψη.

Η Φρεντέρικσεν ανακοίνωσε τη σφαγή όλων των μινκ της χώρας

Αρχές Νοεμβρίου, η Φρεντέρικσεν ανακοίνωσε τη σφαγή όλων των μινκ της χώρας, λόγω μιας μετάλλαξης του νέου κορονοϊού που ανιχνεύτηκε σε αυτά τα ζώα, η οποία θα μπορούσε, βάσει των προκαταρκτικών ερευνών, να απειλήσει την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου για τους ανθρώπους.

Εντούτοις, λίγες ημέρες αργότερα, η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι δεν είχε επαρκή νομική βάση για αυτό το μέτρο. Ο υπουργός Γεωργίας ζήτησε επίσης συγγνώμη, προτού τελικά παραιτηθεί την περασμένη εβδομάδα.

Περισσότερα από τα 2/3 των περίπου 15-17 εκατομμυρίων βιζόν έχουν ήδη θανατωθεί, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό.

Βγήκαν από τους τάφους

Σοκαριστικό ήταν δε το θέαμα στη Δανία, όπου τα εκατομμύρια μινκ που θανατώθηκαν μοιάζουν να “βγαίνουν” από τους τάφους τους. Τα σώματα των μινκ έχουν εντοπιστεί να βρίσκονται έξω από τους ρηχούς λάκους που ήταν θαμμένα.

Η αστυνομία στη Δυτική Γιουτλάνδη, μια περιοχή της Δανίας όπου θανατώθηκαν εκατομμύρια βιζόν, έσπευσε να θάψει εκ νέου τα ζώα, ενώ επιμένει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.

Η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι το αμμώδες χώμα που χρησιμοποιείται για να θάψει τα βιζόν έχει αποδειχθεί πάρα πολύ ελαφρύ για να κρατήσει τα σώματά τους κάτω από το έδαφος, καθώς, λόγω των αερίων, τα νεκρά σώματα πρήζονται.

Οι αστυνομικοί ανέφεραν ότι το πρόβλημα έχει εμφανιστεί σε μερικούς λάκκους, όπου τα βιζόν θάφτηκαν περίπου 1 μέτρο κάτω από την επιφάνεια και ότι οι τάφοι θα χρειαστεί να σκεπαστούν με περισσότερο χώμα.

Στη Δανία θανατώθηκαν 17 εκατομμύρια βιζόν. Όπως αποδείχθηκε, τα άτυχα ζωάκια κόλλησαν τον ιό από τους ανθρώπους, ο ιός μεταλλάχθηκε στον οργανισμό τους και στη συνέχεια πέρασε ξανά στον άνθρωπο.

Εν μέσω φόβων ότι ο ελαφρώς μεταλλαγμένος κορονοϊός θα καθιστούσε τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν για την καταπολέμηση του αρχικού ιού άχρηστα, η Δανία διέταξε την ευθανασία όλων των βιζόν.

Στη θανάτωση χιλιάδων βιζόν προχώρησαν και άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως και η Ελλάδα.

Πηγή: thetoc.gr