Πενήντα επτά κοινωνικές συμπράξεις υπάρχουν σε όλη την χώρα για την υλοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής. Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) υποστηρίζει δράσεις σχετικά με τη συλλογή, μεταφορά, αποθήκευση, διανομή τροφίμων καθώς και Βασικής Υλικής Συνδρομής. Στη Δυτική Μακεδονία επικεφαλής εταίρος είναι η Περιφέρεια. Μάλιστα κάθε περιφερειακή ενότητα (Κοζάνη, Γρεβενά, Καστοριά, Φλώρινα) έχει συγκεκριμένες ποσότητες για διάθεση προϊόντων , την διανομή των οποίων έχει αποκλειστικά ο κάθε δήμος.

Δηλαδή η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης όρισε  τα τρόφιμα που αναλογούν στους ωφελούμενους κάθε ενός από τους τέσσερις δήμους (τώρα πέντε), τη διανομή όμως αναλαμβάνουν  οι ίδιοι. Στο δήμο Κοζάνης η διανομή γίνεται από την  κοινωφελή επιχείρηση, οπότε την ευθύνη και τον έλεγχο έχει ο ίδιος.

Ο δήμαρχος Λευτέρης Ιωαννίδης μίλησε για μια  έκτακτη είδηση που προέκυψε με βάση κάποια δημοσιεύματα, χωρίς  να έχει κάτι να κρύψει, όταν το θέμα έγινε γνωστό όπως στη συνέχεια ανέφερε από αρχές-μέσα Απρίλη. Το θέμα ανέδειξε ο «Πρωινός Λόγος» με τίτλο «Τα προϊόντα των απόρων του δήμου Κοζάνης (ΤΕΒΑ) βρέθηκαν σε ράφια καταστημάτων – Εισαγγελική έρευνα για τον τρόπο διανομής τους».

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι:

«Ο τρόπος διανομής του ΤΕΒΑ και ειδικότερα η διάθεση ορισμένων προϊόντων που απευθύνονταν σε δικαιούχους του Δήμου Κοζάνης βρίσκεται στο επίκεντρο των αρχών. Ήδη έχει ξεκινήσει έρευνα στην κοινωφελή επιχείρηση χωρίς όμως η υπάρχουσα καταγγελία να στρέφεται εναντίον του φορέα αλλά συγκεκριμένου προσώπου της επιχείρησης, το οποίο ασχολείται με τη διαχείριση ευπαθών ή μη προϊόντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρωινού Λόγου» βρέθηκαν προϊόντα σε καταστήματα για να διατεθούν εν συνεχεία στην αγορά, τα οποία θα έπρεπε ή να διατεθούν σε ωφελούμενους ή να επιστραφούν. Κατά πάσα πιθανότητα η καταγγελία που έφτασε στην εισαγγελία Κοζάνης προέκυψε από αναφορά ωφελούμενου για αυτό και ειδικό κλιμάκιο εξετάζει αυτές τις μέρες την υπόθεση. Φυσικά η έρευνα επεκτείνεται και σε προϊόντα μακράς διαρκείας.

Στο Ταμείο ευρωπαϊκής βοήθειας για άπορους η Περιφέρεια συμμετέχει με τις ποσότητες τροφίμων που φτάνουν σε κάθε περιοχή ενώ ο Δήμος είναι κατεξοχήν υπεύθυνος για τη διανομή»

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Λευτέρης Ιωαννίδης ανέφερε ότι όλη η ιστορία ξεκίνησε από μια καταγγελία μιας ωφελούμενης. Αρχές -μέσα Απρίλη έγινε μια καταγγελία από ωφελούμενη του ΤΕΒΑ  σε συγκεκριμένα πρόσωπα ότι πήρε  μικρότερες ποσότητες από τα προβλεπόμενα . «Το ΤΕΒΑ το διαχειρίζεται η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο δήμος και η κοινωφελής έχει την ευθύνη της διανομής, η επιλογή και οι ποσότητες είναι ευθύνη της περιφέρειας .Αυτή ενημερώνει και εμείς δίνουμε. Την ευθύνη την έχουν τα στελέχη της κοινωφελούς και η περιφέρεια σε κάποιο βαθμό», τόνισε σε δήλωσή του.

Επειδή τα ζητήματα της διαφάνειας είναι πολύ σημαντικά, όπως ανέφερε στις 23-04-19 ζήτησε ο ίδιος να γίνει η διερεύνηση των καταγγελιών και τα αποτελέσματα να διατεθούν προς ενημέρωση του δημοτικού  συμβουλίου  και αν προκύψουν ενδείξεις για την τέλεση  παραπτωμάτων να προωθηθούν στις αρχές. Το θέμα συζητήθηκε και στο Δ.Σ. της επιχείρησης και έχει ξεκινήσει η διεξαγωγή έρευνας σε δύο εργαζόμενους .Υπάρχει σαφής πρόθεση για διαφάνεια και έλεγχο συμπλήρωσε με το Υπουργείο Εργασίας να είναι ενήμερο.

Από την πλευρά του δήμου  δεν επιβεβαιώνεται η πληροφορία για τοποθέτηση προϊόντων σε σούπερ μάρκετ , όπως ανέφερε σε δημοσίευμά του ο «Πρωινό Λόγος». 

Ο δήμος εμπλέκει την περιφέρεια 

Σαφώς και ο δήμος Κοζάνης μέσω των δηλώσεων του δημάρχου  εμπλέκει την περιφέρεια Δυτική Μακεδονίας, η οποία μπορεί να δίνει την λίστα των ωφελούμενων και να φορτώνει τα προϊόντα για να μοιραστούν σε κάθε δήμο, αλλά στην συνέχεια δεν ελέγχει αν γίνεται σωστά η διανομή και αν φτάνουν σε δικαιούχους ή μη.

 Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρωινού Λόγου» με βάση τη διαχείριση προκύπτει έλλειμμα 2 τόνων νωπού κρέατος στην αποθήκη της Κοινωφελούς Επιχείρησης του  δήμου Κοζάνης. Έλεγχοι από τη διαχειριστική αρχή του Τ.Ε.Β.Α. γίνονται σε όλους τους δήμους, αλλά μόνο στο δήμο Κοζάνης υπάρχει εκτενής έρευνα, γιατί υπάρχουν λάθη στην κατανομή.  Μάλιστα θα ελεγχθούν όλες οι παραλαβές και οι αποδέκτες αυτών και όχι μόνο της τελευταίας.

Πράγματι είναι απορίας άξιον πώς ωφελήθηκαν στο δήμο Κοζάνης το 100% των δικαιούχων, όπως επίσης και ότι έπεφταν βραδινές υπογραφές για παραλαβή προϊόντων, όταν το μοίρασμα γίνεται συγκεκριμένες ώρες. Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά όπως ανέφερε ο δήμαρχος πολύ σωστά. Η Διαχειριστική Αρχή του ΤΕΒΑ θα προβεί και σε δεύτερο έλεγχο μετά τις πρώτες ενδείξεις και θα υπάρξει πόρισμα.

Ιωάννα Παπαδημητρίου 

Τα προϊόντα των απόρων του δήμου Κοζάνης (ΤΕΒΑ) βρέθηκαν σε ράφια καταστημάτων – Εισαγγελική έρευνα για τον τρόπο διανομής τους