Οι οινοπαραγωγοί βορείου Ελλάδος συμμετείχαν την Κυριακή, 12 Νοεμβρίου, στην “Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού” και προσκάλεσαν τους οινόφιλους, και μη, να επισκεφτούν τα οινοποιεία τους για να γνωρίσουν τους ίδιους και τα προϊόντα τους. Η φετινή χρονιά αποτελεί και την πέμπτη συνεχή που η ένωση οινοπαραγωγών “Οίνοι Βορείου Ελλάδος” συμμετείχε σε αυτήν την ιδιαίτερη μέρα του κρασιού με το δίκτυο επισκέψιμων οινοποιείων “Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος”.

Ο “Πρωινός Λόγος” μίλησε με τρεις τοπικούς οινοπαραγωγούς και συζήτησε για τη συγκεκριμένη δράση, τη σημασία της, τόσο για τους ίδιους όσο και για τις τοπικές κοινωνίες, καθώς και για τη σχέση του κόσμου με το κρασί.

Ο Γιάννης Καμκούτης προσκάλεσε τους επισκέπτες να γνωρίσουν το χώρο του και τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού, να δοκιμάσουν τα τοπικά προϊόντα και να επωφεληθούν από τις ειδικές προσφορές. Ο ίδιος θεωρεί ότι στόχος αυτής της δράσης δεν αποτελεί η άμεση ενίσχυση των τοπικών παραγωγών, αλλά η δημιουργία μιας νοοτροπίας που θα στηρίξει μακροπρόθεσμα την τοπική αγορά. Συγκεκριμένα, πιστεύει ότι οι επισκέπτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι όταν τα τοπικά προϊόντα στηρίζονται, τότε στηρίζονται και οι ίδιοι. Ο κ. Καμκούτης σημείωσε, επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος του κόσμου και ότι αρχίζει να δημιουργείται μια κουλτούρα οινόφιλων που στηρίζει τα τοπικά προϊόντα. Το ενδιαφέρον για το κρασί και την παραγωγή του είναι μεγάλο ακόμα και στις ιδιαίτερα μικρές ηλικίες. Σχεδόν καθημερινά το οινοποιείο δέχεται επισκέψεις από μαθητές και δασκάλους που θέλουν να γνωρίσουν το χώρο και τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού.

Η Γεωργία Γκουτζιαμάνη, αποτέλεσε και αυτή μία από τους οινοπαραγωγούς που άνοιξαν τις πόρτες τους στο κοινό και κάλεσε τους επισκέπτες στο Κτήμα “Δύο Φίλοι”, για να δοκιμάσουν αρκετές σοδειές, μεταξύ αυτών και τα φετινά κρασιά. Η ίδια θεωρεί ότι δράσεις όπως η συγκεκριμένη αποσκοπούν, όχι μόνο στην ενίσχυση των τοπικών παραγωγών, αλλά και των κοινωνιών, καθώς ο κόσμος που επισκέπτεται τα οινοποιεία έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την περιοχή και τις τοπικές επιχειρήσεις. Σχετικά με το νέο κόσμο, η κα. Γκουτζιαμάνη θεωρεί ότι με τα χρόνια το ενδιαφέρον του για το κρασί συνεχώς και αυξάνεται. Ως αποτέλεσμα, οι νέοι αναζητούν πλέον περισσότερες πληροφορίες για τις ποικιλίες και τους παραγωγούς και δημιουργείται, έτσι, μία κουλτούρα που στηρίζει τις τοπικές αγορές, και όχι μόνο.

Ένας ακόμα παραγωγός που κάλεσε τον κόσμο στο οινοποιείο του για να γνωρίσει τις σοδειές και τα προϊόντα του κτήματος είναι ο Γιάννης Βογιατζής. Όπως ανέφερε ο ίδιος, θεσμοί όπως οι “Δρόμοι του Κρασιού Βορείου Ελλάδος”, αλλά και εκδηλώσεις όπως η “Ανοιχτές Πόρτες τον Μάιο” οδήγησαν στην αύξηση του ενδιαφέροντος για επίσκεψη στα οινοποιεία. Οι νέοι έχουν γυρίσει προς το κρασί, παρά τις δυσκολίες που εισήγαγε στον κλάδο ο φόρος ειδικής κατανάλωσης και η περιορισμένη αγοραστική δυνατότητα του κόσμου, και αυτό είναι προς όφελος, όχι μόνο των οινοπαραγωγών, αλλά και των τοπικών κοινωνιών.

Εκτός από τη συγκεκριμένη ημέρα, τα Κτήματα “Καμκούτη”, “Βογιατζή” και “Δύο Φίλοι” είναι επισκέψιμα όλο το χρόνο.

Ε.Σ.