ΠΙΣΤΑ ΚΑΡΤ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΠΟΜΠΙΡΕΣ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

– Παρουσίαση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου και ποδηλάτου από το ΤΕΙ

Στην απόκτηση τριών ηλεκτροκίνητων οχημάτων που θα φορτίζονται με τον ήλιο και θα κυκλοφορούν το επόμενο διάστημα στην πόλη, προχώρησε ο Δήμος Κοζάνης. Όπως ανακοίνωσε σχετικά ο δήμαρχος Λευτέρης Ιωαννίδης, στο πλαίσιο της ημέρας eco-driving και κυκλοφοριακής αγωγής που έγινε την Πέμπτη το πρωί στην κεντρική πλατεία Κοζάνης για μικρούς μαθητές, ο δήμος συμμετέχει στο πρόγραμμα θεωρώντας ότι η ηλεκτροκίνηση στο μέλλον θα προκαλέσει μια μικρή “επανάσταση” στην κινητικότητα.

Η εβδομάδα κινητικότητας εξελίσσεται στο δήμο και η εν λόγω εκδήλωση είχε να κάνει με το πως μπορούν να μετακινούνται στην πόλη οι μικροί μαθητές, προσέθεσε ο δήμαρχος, λέγοντας πως “η κυκλοφοριακή αγωγή είναι ζήτημα παιδείας, κουλτούρας, πολιτισμού , ζήτημα αλληλοσεβασμού του ενός στον άλλο. Είναι μια γνώση που πρέπει να μεταφέρεται στις επόμενες γενιές”. Για την ηλεκτροκίνηση, ο δήμος θα αποκτήσει τρία υπηρεσιακά οχήματα και σε συνεργασία με το ΤΕΙ θα στηθεί ένα σύστημα φόρτισης από τον ήλιο . Ζητούμενο είναι το πρόγραμμα να λειτουργήσει και πιλοτικά.

Το ηλεκτροκίνητο όχημα του ΤΕΙ και τα ηλεκτροκίνητα ποδήλατα, κυκλοφόρησαν το πρωί στην κεντρική πλατεία , η οποία διαμορφώθηκε σε πίστα . Όπως τόνισαν χαρακτηριστικά οι φοιτητές του ΤΕΙ που εμπλέκονται στο project, στόχος είναι η ηλεκτρική ενέργεια να μπει πιο ενεργά στη ζωή μας. Το ηλεκτροκίνητο όχημα έχει σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον και την κοινωνία. Έχει αυτονομία 100-150 χιλιόμετρα (ισοδυναμεί σε 1-2 ευρώ χρέωση). Η φόρτισή του διαρκεί στις 6 ώρες. Στην Ελλάδα η ηλεκτροκίνηση είναι ακόμη πίσω, ωστόσο στην Κοζάνη θα δημιουργηθεί ένα πάρκο κυκλοφοριακής φόρτισης, από ηλικιακή ενέργεια. Μεγάλα είναι επίσης και τα οφέλη του ηλεκτρικού ποδηλάτου, η χρήση του οποίου βοηθάει ειδικότερα τις μεγαλύτερες ηλικίες, κάνοντας την ποδηλασία πιο εύκολη!

Στη δράση συμμετείχαν μαθητές σχολείων, στους οποίους έγιναν μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής από δημοτικούς αστυνόμους. Ο κόσμος υποδέχθηκε με ενδιαφέρον τα μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής που έγιναν, όσο και την παρουσίαση των ηλεκτρικών οχημάτων και ρωτούσε σχετικά με την ηλεκτροκίνηση.

Β.Σ.