Με δύο χρυσά βραβεία μέσα στις βαλίτσες της , δυνατές μουσικές εικόνες και ακούσματα, αλλά και με πολλές  γνωριμίες επέστρεψε από την πρώτη της αποστολή στο εξωτερικό, η δημοτική φιλαρμονική της Κοζάνης ‘ΠΑΝΔΩΡΑ’, το πρωί της Τρίτης στην Κοζάνη.

Ανάμεσα σε 11 μπάντες χάλκινων πνευστών  από την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Λιθουανία, τη Λευκορωσία και την Πολωνία που πήραν μέρος στο διαγωνιστικό κομμάτι του 26ου  Διεθνή Brass Band Festival ‘ZLOTA LIRA 2017’  στο Rybnik της Πολωνίας,  η αποστολή της Κοζάνης κατάφερε να αποσπάσει δύο χρυσά βραβεία.

Το πρώτο χρυσό βραβείο αφορά την επιλογή και εκτέλεση των κομματιών από τα μέλη της μπάντας και  την εμφάνισή της, η οποία  απέσπασε την βαθμολογία των 85,57 βαθμών ως καλύτερης Φιλαρμονικής και το δεύτερο χρυσό βραβείο κατέκτησε ο σολίστας κλαρινέτου Γιώργος Καραγκούνης με το κομμάτι ’II Carnavale di Venezia ’ ,ως  καλύτερος σολίστ .

Η χαρά των μελών της μπάντας είναι απερίγραπτη καθώς δεν είχαν υψηλές προσδοκίες «όταν μας ανακοινώθηκε η πρωτιά δεν πιστεύαμε στα αυτιά μας. Χαρήκαμε πάρα πολύ για αυτήν την χαρμόσυνη και απρόβλεπτη εξέλιξη. Τελικά μέτρησε πάρα πολύ η επιλογή των συγκεκριμένων κομματιών αλλά  και η εμφάνιση μας».

Επίσης  τα μέλη της μπάντας ευχαρίστησαν τον μαέστρο Νίκο Χρυσοχόου για την ευκαιρία  που τους χάρισε να συμμετέχουν και να βιώσουν μια ξεχωριστή εμπειρία για τα δεδομένα της μπάντας « το βραβείο φυσικά ανήκει σε όλα τα μέλη της ‘ΠΑΝΔΩΡΑΣ’ στον πρώην μαέστρο Πάρη Καραχάλιο, αλλά και στα παιδιά της Θεσσαλονίκης που με την βοήθειά τους καταφέραμε να πάρουμε την πρωτιά».

Ο μαέστρος της ‘ΠΑΝΔΩΡΑΣ’ Νίκος Χρυσοχόου αφού ευχαρίστησε όλα τα μέλη της μπάντας, τόνισε « είμαι πολύ χαρούμενος για την εξέλιξη αυτή. Ήταν ένα πολύ μεγάλο δώρο για τα παιδιά που για πρώτη φορά συμμετείχαν σε ένα τόσο σημαντικό διαγωνισμό και καταφέραμε όλοι μαζί να συνεργαστούμε καλά και να πάρουμε δύο χρυσά βραβεία».

Ταυτόχρονα ο υπαρχιμουσικός της ‘ΠΑΝΔΩΡΑΣ’ Κώστας Φασνάκης έντονα συγκινημένος τόνισε πως «αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο δώρο για όλους εμάς που φέρουμε το όνομα αυτής της μπάντας και μέσα από την πολύ καλή μας συνεργασία και το παίξιμό μας καταφέραμε να φτάσουμε τόσο ψηλά. Ευχαριστούμε πολύ τα παιδιά από την Θεσσαλονίκη που ήρθαν  να μας βοηθήσουν, η μπάντα μας θα είναι ανοιχτή για αυτούς».

Ακόμη η κ. Ανέτα υπεύθυνη από την διοργάνωση του Brass Band Festival ‘ZLOTA LIRA’ αφού ευχαρίστησε για την υπέροχη εμφάνιση και την εκτέλεση των κομματιών του κονσέρτου και σολίστα, στάθηκε στην εξαιρετική συνεργασία που είχε με την ‘ΠΑΝΔΩΡΑ’ «παίξατε πάρα πολύ καλά ο κόσμος ενθουσιάστηκε, ήσασταν καταπληκτικοί αλλά και συνεπέστατοι. Σπάνια συνεργαζόμαστε τόσο καλά με άλλες φιλαρμονικές. Σας καλούμε και του χρόνου να πάρετε μέρος στον διαγωνισμό μας».

Η πρώτη μέρα της αποστολής ξεκίνησε με την συμμετοχή της στην τελετουργική  παρέλαση από την πλατεία Ιωάννη Παύλου μέχρι και την αγορά του Rybnik  με την συνοδεία γκρουπ μαζορέτας. Στη συνέχεια αφού συγκεντρώθηκαν μαζορέτες και μπάντες στην  πλατεία, ο  μαέστρος  από κάθε μπάντα διεύθυνε την μπάντα του Rybnik παίζοντας τον εθνικό ύμνο της  κάθε χώρας που συμμετείχε στον διαγωνισμό.   Έπειτα από το μεσημέρι και μετά ξεκίνησε επι σκηνής η ανοιχτή συναυλία, όπου κάθε μπάντα είχε μισή ώρα για να παίξει το ρεπερτόριό της, ενώ την αυλαία έκλεισε η εκφραστική big band ‘το αστέρι της βραδιάς’ ‘ Dziubek Band’  που ξεσήκωσε με τις μουσικές της ενορχηστρώσεις σε pop, funk, jazz, disco, ακόμη και dubstep ρυθμούς  χαρίζοντας στο κοινό μια απολαυστική βραδιά.

Το Σάββατο το πρωί η μπάντα της Κοζάνης  πέρασε από οντισιόν  για το Κύπελλο του Υπουργείου Πολιτισμού και Εθνικής Κληρονομιάς. Τα κομμάτια στα οποία διαγωνίσθηκε ήταν ‘INCHON Robert W. Smith’, ‘ II Carnavale di Venezia John Tsanakas’, ‘Moment For Morricone Ennio Morricone’. Στη συνέχεια το απόγευμα του Σαββάτου, η ‘ΠΑΝΔΩΡΑ’ όπως και άλλες φιλαρμονικές έδωσε μια ανοιχτή συναυλία στο πάρκο ‘Ηenry Czempiela στο Rybnik – Niedobczycach’, όπου το κοινό ξεσηκώθηκε από το μουσικό της ρεπερτόριο ιδικά στο τέλος που έπαιξαν τον ύμνο της Κοζάνης, το ‘Έντεκα’.

Η βραδιά του Σαββάτου έκλεισε με ένα μεγάλο πάρτι γνωριμίας με την μπάντα Miejska Orkiestra από την πόλη Stary Sacz της Πολωνίας, δείχνοντας μέσα από μουσικά παραδοσιακά κομμάτια τον πολιτισμό της κάθε χώρας.Ενώ την  Κυριακή ήταν η μεγάλη μέρα  για την ‘ΠΑΝΔΩΡΑ’ καθώς πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των χρυσών βραβείων κονσέρτου και σολίστ στο θέατρο Rybnik.

Μετά την  πρωτιά της φιλαρμονικής, τα μέλης της ,επικοινώνησαν με τον μαέστρο  Πάρη Καραχάλιο για να του μεταφέρουν τα ευχάριστα νέα. Ο κ. Πάρης βαθιά συγκινημένος έδωσε τα συγχαρητήρια του σε όλα τα παιδιά «συγχαρητήρια σε όλους με κάνατε πολύ περήφανο».

Η ‘ΠΑΝΔΩΡΑ’ μετά από την επιτυχία που σημείωσε στο 26ο  Διεθνή Brass Band Festival ‘ZLOTA LIRA 2017’, κέρδισε και άλλες προτάσεις για φεστιβάλ τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα.

Ακόμη η ‘ΠΑΝΔΩΡΑ’ ετοιμάζεται για την συναυλία  που θα δώσει την Κυριακή 25 Ιουνίου στις 20:30 στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο Κοζάνης .

Μ.Β.