Μονόδρομος η κίνηση των εργοστασίων της ΔΕΗ με φυσικό αέριο

Δύο βανοστάσια στη Δυτική Μακεδονία θα γίνουν σταθμοί τροφοδοσίας. Το ένα στην Πορειά Καστοριάς  και το άλλο στον Περδίκκα. Από εκεί « θα μπορεί να γίνει συμπίεση προκειμένου να τροφοδοτηθούν επικουρικά με φυσικό αέριο οι σταθμοί τηλεθέρμανσης» είχε αναφέρει ο κ. Κων/νος Διονυσόπουλος , Δ/ντης Στρατηγικού Σχεδιασμού Ανάπτυξης & Χρηματοδότησης της ΔΕΔΑ Α.Ε. (Εταιρείας Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας) σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Πρωινό Λόγο» το Νοέμβριο του 2017. Δηλαδή με την εγκατάσταση του σταθμού συμπίεσης στον Περδίκκα θα φτάσει το φυσικό αέριο στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα και ανοίγει η προοπτική λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων με αέριο.

Σχεδόν έτοιμες οι μελέτες για το φυσικό αέριο στη Δυτική Μακεδονία

 

Η λειτουργία των μονάδων της ΔΕΗ με φυσικό αέριο δείχνει μονόδρομος πια για την επιχείρηση ηλεκτρισμού, η οποία έχει μπει πια και σαν παίκτης στην πώληση φυσικού αερίου, μια προοπτική που πριν λίγα χρόνια θεωρούνταν αδιανόητη. Αν τελικά η κίνηση των ΑΗΣ βασιστεί στο αέριο γίνεται βιώσιμη και η έλευσή του στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα, ώστε να υπάρχει και συνέχεια στην ενεργειακή θωράκιση των πόλεων.

Σημειώνουμε σε αυτό το σημείο ότι η Πτολεμαΐδα 5 ως εναλλακτική  πηγή τροφοδοσίας της Πτολεμαΐδας αργεί  και στα πλαίσιο της αποεπένδυσης η χρήση του φυσικού αερίου είναι πολύ πιθανή. Είναι αδιανόητο να σταματήσουν οι τηλεθερμάνσεις όταν η Κοζάνη και η Πτολεμαΐδα επί χρόνια θερμαίνονται με αυτόν τον τρόπο και το φυσικό αέριο περνάει μέσα από τη Δυτική Μακεδονία. Προφανώς και υπάρχει λύση και αυτή είναι το αέριο και όχι η επιμήκυνση των ωρών των μονάδων που μοιάζει με όνειρο απατηλό…

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Η ΔΕΗ θέλει να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο;

Η λειτουργία των τηλεθερμάνσεων απειλείται -Πιθανή λύση από ΤΑΠ;

Κύκνειο άσμα για τους ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου – S.O.S. για τις τηλεθερμάνσεις Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου, Φιλώτα