Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΠΕ-ΜΠΕ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΛΟΓΟΣ ΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Για τον πολιτικό απόηχο του μεγάλου συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, κατά της χρήσης του όρου Μακεδονία από το γειτονικό κράτος των Σκοπίων, αλλά και τα μηνύματα που πρέπει να λάβουν οι πολιτικοί εν μέσω της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ, μίλησε στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο Σταύρος Τζίμας, δημοσιογράφος για την Εφημερίδα  Καθημερινή και το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

“Η συγκέντρωση δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Ήταν μεγάλη, δυναμική”, ήταν το πρώτο σχόλιο του κ. Τζίμα προσθέτοντας πως δεν πρέπει να μπει κανείς στη λογική των συγκρίσεων με άλλες εποχές, λέγοντας χαρακτηριστικά πως:” Δεν θα μπω στη λογική να πω νούμερα, μιας και από την εξέδρα ακούστηκε πως ήταν 800.000 κόσμου, ενώ γράφτηκε επίσης πως ήταν 400.000 κόσμου. Αυτά δεν ισχύουν και σύμφωνα με τον ίδιο, με βάση την εμπειρία και τις άλλες μεγάλες συγκεντρώσεις που έχουν γίνει από το 74 και μετά, με Καραμανλή, Παπανδρέου, Χριστόδουλο πιο μετά , και φυσικά τα συλλαλητήρια του 1992, η συγκέντρωση για τη Μακεδονία απέχει σύμφωνα με τον ίδιο “έτη φωτός”, συμβουλεύοντας ωστόσο να μην μπουν στη λογική των νούμερων, γιατί έτσι ο καθένας τα ερμηνεύει όπως τον συμφέρει. Η συγκέντρωση είχε πολύ κόσμο, για τα δεδομένα της εποχής και εξέπεμψε ένα μήνυμα: Ότι η κοινωνία δεν θέλει μια διαπραγμάτευση στην οποία θα μπει προς συζήτηση, όνομα που θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία”.

“Η  συγκέντρωση ξεχείλιζε από συναίσθημα”

Στην ερώτηση γιατί η ίδια η κοινωνία ανέχεται το όνομα “Μακεδονία” που υπάρχει σαν συνθετικό και σήμερα στην ΠΓΔΜ, απάντηση μάλλον δεν υπάρχει. Όπως σχολίασε σχετικά ο κ. Τζίμας, αυτό που λείπει από την κοινωνία είναι σωστή ενημέρωση για το θέμα και αντίθετα, αυτό που περισσεύει, είναι το συναίσθημα: ” Αυτό το δέχθηκαν όλα τα κόμματα, για αυτό το να λέμε ότι δεν θα δεχτούμε σύνθετη ονομασία και από την άλλη μεριά να υπάρχει το όνομα αυτό, είναι κάτι που πρέπει να το συζητήσουμε. Κατά πόσο υπάρχει ενημέρωση στη κοινή γνώμη για το πολύπλοκο ζήτημα και τι ξέρει πραγματικά η κοινωνία και κατά πόσο η αντίδρασης της είναι προϊόν αντικειμενικής και πλούσιας ενημέρωσης. Φοβάμαι ότι η κοινωνία τόσα χρόνια με ευθύνη όλων μας και κυρίως αυτών που είναι στα πολιτικά πράγματα , όχι μόνο αυτών που κυβέρνησαν αλλά και της εξουσίας του πεζοδρομίου. Ποτέ δε μιλήσαμε τη γλώσσα της αλήθειας. Επαναπαυθήκαμε ότι έχουμε την απόφαση του Βουκουρεστίου για σύνθετο όνομα και ότι έχουμε ένα veto στα χέρια μας και ότι θα το κραδαίνουμε συνεχώς . Αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Αυτό εκδηλώθηκε στη Θεσσαλονίκη, με άβολο τρόπο, αφού η συγκέντρωση ξεχείλιζε από συναίσθημα, από απλούς ανθρώπους που δεν μπορείς να τους κατατάξεις πολιτικά. Βέβαια, υπήρξαν και κάποιες ομάδες που είναι λυπηρό ότι στα μηνύματά τους, ανταποκρίνονταν με μεγάλη χαρά οι ομιλητές”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Ο σημερινός πρωθυπουργός δεν είναι ο Τσόρτσιλ…”

Κληθείς να σχολιάσει το μήνυμα από τη συγκέντρωση  πόσο μπορεί να  μεταβάλει το τοπίο στη δημόσια συζήτηση για το όνομα, ο ίδιος απαντάει πως δεν μπορεί να μη δε το επηρεάσει, μιας και η νέα πραγματικότητα, φέρνει στο προσκήνιο το πως σκέφτεται ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας”. Όπως προσέθεσε, η ΝΔ έλαβε το μήνυμα του συλλαλητηρίου αλλά η κυβέρνηση αντέδρασε πάλι διαφορετικά, λέγοντας ότι όλοι  οι συμμετέχοντες ήταν ακροδεξιοί . “Δεν μπορούμε να τους χρεώσουμε όλους αυτούς στην ακροδεξιά. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να διαχειριστεί το συναίσθημα της κοινωνίας και πόσο μπορεί η κυβέρνηση να επωμιστεί μόνη της αυτό το φορτίο και να το πάει μέχρι το τέλος. Δεν ξέρω αν ο σημερινός πρωθυπουργός είναι ένας Τσόρτσιλ, που είπε τη γλώσσα της αλήθειας, ότι υπόσχεται πόνο , δάκρυ και αίμα , αλλά σήκωσε όλο το βάρος και έσυρε την Αγγλία σε πόλεμο. Εγώ δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος ο Πρωθυπουργός, μακάρι να μπορέσει, για να μπορέσει να βρεθεί λύση. Εκεί θα φανεί και από τη δική μας πλευρά και από τη δική τους, στο πραγματικό πολιτικό πεδίο . Τις μεγάλες αποφάσεις τις παίρνουν μεγάλοι ηγέτες . Μένει να φανεί…Φοβάμαι ότι το θέμα θα βαλτώσει….”, είπε με νόημα.

Πάντως, η όποια λύση για σύνθετη ονομασία, θα περάσει και από  τη Βουλή , με τον κ. Τζίμα να σχολιάζει πως θα είναι πολύ δύσκολο να περάσει το όνομα από τη Βουλή, μετά το μήνυμα του Συλλαλητηρίου, μιας και έρχονται ακόμη δύο συλλαλητήρια στην Αθήνα, τις επόμενες ημέρες , αλλά και στη Θεσσαλονίκη.

Η στάση και ο ρόλος της εκκλησίας

Επίσης, σχολιάζοντας τη συνάντηση Τσίπρα – Ιερώνυμου, ο κ. Τζίμας, σχολίασε πως ο Αρχιεπίσκοπος έχει “χάσει το παιχνίδι” , λέγοντας επίσης ότι μητροπολίτες έδωσαν και τον τόνο στις κινητοποιήσεις, μιας και οι ιερείς κινητοποίησαν τον κόσμο , μαζί με τους απόστρατους αξιωματικούς. “Έχουν τη δύναμη και τους ελεγχόμενους μηχανισμούς να κινητοποιήσουν τον κόσμο”, είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως ουσιαστικά οι ιερείς άδειασαν στην πράξη τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος δήλωσε κατά των συλλαλητηρίων . Εντωμεταξύ, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης δήλωσε ότι δεν θα πάει στη συγκέντρωση και τελικά πήγε. “Ο Πρωθυπουργός επένδυσε στον Αρχιεπίσκοπο, να μπορεί να ελέγξει τα συλλαλητήρια και τους ιερείς , αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι τζάμπα πήγε ο Πρωθυπουργός στον Ιερώνυμο”, σχολίασε σχετικά.

“Οι πολιτικοί ηγέτες, αν θέλουν να είναι εντός πραγματικότητα, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τον παλμό του συλλαλητηρίου”

Τέλος, ανέφερε πως αν οι πολιτικοί ηγέτες θέλουν να είναι εντός πραγματικότητα, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τον παλμό του συλλαλητηρίου . Τέλος, ο κ. Τζίμας σχολίασε, πως ακούστηκαν χυδαία συνθήματα από μερίδα διαδηλωτών, φερέφωνα, αλλά το ζητούμενο είναι τι έρχεται στο μέλλον, λέγοντας πως ο νέος πολιτικός μας πολιτισμός δεν θα έπρεπε να είναι αυτός. Αναφορικά με τα λεωφορεία στα Μάλγαρα που δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν, ο κ. Τζίμας απάντησε πως αυτό ακούστηκε από τα μικρόφωνα στο συλλαλητήριο, αλλά επίσης, σχολίασε πως αυτό συμβαίνει συνήθως από την Τροχαία , όταν η πόλη γεμίζει με κόσμο και η κίνηση μπλοκάρει.

Τα βλέμματα στρέφονται στα συλλαλητήρια της Αθήνας και κυρίως στην επόμενη ημέρα της διαπραγμάτευσης , με τις ώρες να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες.

Β.Σ.

 

Σημείωση: διαβάστε το άρθρο του Σταύρου Τζίμα στην Καθημερινή με τίτλο “Το συλλαλητήριο αλλάζει (;) το τοπίο στη διαπραγμάτευση” εδώ