ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ  ΕΝΟΣ  ΚΟΖΑΝΙΤΗ

Του Γιάννη Κορκά

Παίρνοντας αφορμή από το παραμύθι «Το Κορίτσι με τα σπίρτα» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (Ιωάννης –Χριστιανός Άντερσεν), Δανός την καταγωγή, που θα ανεβάσει η θεατρική ομάδα «ΟΝΕΙΡΟDRAMA»  στην Κοζάνη  14-15-Ιανουαρίου, μεταφέρω την προσωπική μου εμπειρία από την επίσκεψη μου το 1977 στην Πόλη Οντένσεν (Odensen)  της Δανίας η οποία βρίσκεται στο νησί ΦΙΝ, (Φιονία) όπου στις 2-4-1805 γεννήθηκε ο Άντερσεν και ο οποίος ως γνωστόν εξελίχθηκε σε μεγάλο συγγραφέα παιδικών βιβλίων παραμυθιών  στον κόσμο. Ονομάστηκε δε, ο Σαίξπηρ της παιδικής λογοτεχνίας.

Η Οντένσεν είναι μια πόλη όμορφη , παραμυθένια μπορώ να πω, και ίσως από το περιβάλλον  που έζησε  τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο Άντερσεν  να εμπνεύστηκε  και εξελίχτηκε  σε μεγάλο παραμυθά. Μου είχε κάνει εξαιρετική εντύπωση η οικιστική της δομή, η καθαριότητα , η συμπεριφορά των ανθρώπων  και το ήρεμο κλίμα που επικρατούσε. Μια πολιτισμένη ατμόσφαιρα που τη ζήλευες. Βρέθηκα στην Οντένσεν ως αρχηγός της αποστολής  της ομάδας της Εθνικής Ελλάδος γυναικών ΒΟΛΛΕΥ, συμμετέχουσα η Εθνική στο Κύπελλο ανοίξεως Ευρωπαϊκών Χωρών. Πήγαμε αεροπορικώς από την Κοπεγχάγη  στο νησί Φιν  στην Πόλη  Οντένσεν, που έχει σπουδαίο λιμάνι, σε είκοσι λεφτά περίπου είναι κοντά . Για τους αγώνες θα  γράψουμε άλλη φορά. Τώρα γράφουμε για τον Άντερσεν και το σπίτι του.

Η οργανωτική επιτροπή των αγώνων το πρώτο μέλημά της ήταν να μας ξεναγήσει στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Άντερσεν και επειδή εντυπωσιάστηκα το  επισκέφτηκα εκ νέου με συνοδό τον υπεύθυνο  της αποστολής μας , που ήταν κάτοικος της Οντένσεν, οπότε είχα το χρόνο να το περιεργαστώ καλύτερα και να πληροφορηθώ  πολλά στοιχεία για τον Άντερσεν. Το σπίτι διατηρείται με την αρχική μορφή αφού  αναπαλαιώθηκε και το έχουν μεταβάλει σε Μουσείο εξοπλισμένο με τα βιβλία  του που είναι πολλά, τα προσωπικά του  αντικείμενα,  τις τιμητικές βραβεύσεις του τα ταξίδια του που έκανε σε πολλές χώρες,  τις επιστολές που έλαβε  και όσες έστειλε , είδαμε και μια επιστολή  που είχε στείλει στο «κορίτσι με τα σπίρτα», από το  παραμύθι του. Και πολλά άλλα.

Επίσης, μέσα στο Μουσείο  υπήρχαν αμφορείς με αρχαίες παραστάσεις από την Ελλάδα ,είχε φέρει ο Άντερσεν  όταν επισκέφτηκε το Μάρτιο του 1841 την Ελλάδα . Έχει γράψει και ένα βιβλίο «Οδοιπορικό στην Ελλάδα». Όταν έφθασε με πλοίο στην Ελλάδα, έγραψε «Πέρα από τη φωτεινή γαλάζια θάλασσα, αγνάντια από τα μάτια μου ο Μοριάς με το χιονόσκεπο Βουνό να στράφτει στις Λιαχτίδες και το δελφίνι που πετά και χαίρεται το κύμα».  Κατά την παραμονή του στην Αθήνα  καθημερινά ανέβαινε στον Παρθενώνα , όπου γιόρτασε και τα γενέθλιά του την 2-4-1841, που συμπλήρωνε τα 36  του χρόνια.

Θέλω να προσθέσω ακόμη για τον Άντερσεν, ότι  ήταν πολυσύνθετο πνευματικό ταλέντο: Συγγραφέας, ποιητής, μυθιστοριογράφος,  συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος,  ταξιδιωτικών εντυπώσεων. Καθιερώνεται ως κορυφαίος τους είδους για τη συγγραφή συνολικά 168 παραμύθια, τα περισσότερα έχουν μεταφραστεί  στις περισσότερες γλώσσες.  Μερικά από τα παραμύθια: Η Μικρή γοργόνα, η Τόσο δούλα, Το μολυβένιο στρατιωτάκι, η Βασίλισσα του Χιονιού, Τα καινούργια ρούχα του Αυτοκράτορα, το Ασχημόπαπο, που αναφέρεται για τον εαυτόν του, ήταν πολύ άσχημος , το Κορίτσι με τα σπίρτα. και άλλα. Επίσης  έγραψε μια θαυμάσια επιστολή για το Κορίτσι με τα σπίρτα, με υπογραφή η φίλη σου Αγγελική., πιστεύω να  διαβαστεί στο έργο, έχει σχέση με το παραμύθι

Το  2005  εκτός από τη Δανία και σε άλλες πολλές χώρες γιορτάστηκαν με εκδηλώσεις  τα 200 χρόνια από τη γέννησή του , (1805-2005) στον εορτασμό των εκδηλώσεων συμμετείχε και η χώρα μας. Στα πλαίσια της επετείου κυκλοφόρησε από τις εκδώσεις  «Ἁγκυρα», το παραμύθι  του Hjordis Vamer  «το φτωχό αγόρι από την Οντένσεν- Η ζωή του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν».

Τέλος ,  προσθέτω  ακόμη, ότι ήταν γόνος φτωχής οικογένειας , ο πατέρας του ήταν τσαγκάρης και πέθανε νέος , η μητέρα του πλύστρα για να μεγαλώσει τον ορφανό Χάνς. Παιδί συνεσταλμένο και άσχημο, συνήθιζε να ζει  στη μοναξιά ( όπως το ασχημόπαπο, ένα από τα καλύτερα παραμύθια του) σε ηλικία 14 ετών εγκαταστάθηκε στην Κοπεγχάγη και αρχίζει πλέον να ξεδιπλώνεται το ταλέντο του με τα  πνευματικά  του χαρίσματα.

Εύχομαι να έχει επιτυχία η παράσταση «το Κορίτσι με τα σπίρτα» γιατί είναι ενός μεγάλου Λογοτέχνη—παραμυθά.

 

Φωτογραφίες

 

Εικ. Το σπίτι του Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν με την Σκανδιναβική αρχιτεκτονική, ο φωτογραφούμενος με παραδοσιακό ένδυμα  των Δανών. Πολύχρωμη πλεκτή που την αγόρασε από την Οντένσεν , παραγωγή τους, και τραγιάσκα με φούντα επάνω επίσης της Δανίας.

 

Εικ. Το σπίτι του Άντερσεν φωτογραφούμενο από άλλη πλευρά.