Σε ερώτηση του «Πρωινού Λόγου» σχετικά με το σκεπτικό της Διοίκησης της ΔΕΥΑΚ να ζητήσει από τους κατοίκους Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου να πληρώσουν τους λογαριασμούς ύδρευσης του διαστήματος 2012-2013 τη στιγμή που, όπως αποδείχθηκε, αυτοί κατανάλωναν νερό με εξασθενές χρώμιο, ο πρόεδρος της επιχείρησης κ. Αχιλλέας Δημητριάδης απάντησε: “Είμαστε σε μία διαπραγμάτευση με την κοινότητα Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου. Το νερό έχει καταναλωθεί. Από τη στιγμή που έχει καταναλωθεί πρέπει με κάποιο τρόπο να πληρωθεί. Η ύπαρξη ασθενούς χρωμίου, η οποία βέβαια από την υπηρεσία μας ανακοινώθηκε και η υπηρεσία μας το ερεύνησε και το βρήκε, δεν ξέρουμε από πότε μπορεί να είχε πρόβλημα η κοινότητα Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου.

Σίγουραόμως έχει καταναλωθεί μία ποσότητα η οποία, με κάποιο τρόπο, είτε μέρος αυτής, είτε ολόκληρη, πρέπει να πληρωθεί”, ενώ συνεχίζοντας επισήμανε “Είμαστε σε επαφή με τις κοινότητες τις δύο, με τους Προέδρους, να βρούμε ένα τρόπο, μία λύση κοινή, για να μπορέσουν να αποπληρωθούν αυτά τα ποσά”.

Και ρωτάμε για μια ακόμα φορά. Είναι δυνατόν ο πολίτης να πληρώσει ένα λογαριασμό ή περισσότερους όταν κατανάλωνε μετά από επιστημονικές μελέτες εξασθενές χρώμιο; Η ίδια η ΔΕΥΑΚ προχωράει σε συνέχιση της μελέτης με το ΑΠΘ για να επιβεβαιώσει την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου, όπου η ίδια ανακάλυψε. Η ΔΕΥΑΚ που παρείχε αυτό το νερό όντως τοξικό και ακατάλληλο θεωρεί ότι ο πολίτης του Αγίου Δημητρίου –Ρυακίου οφείλει να το πληρώσει παρότι ζημιογόνο για την υγεία του; Σύμφωνα με τον ΟΗΕ είναι ανθρώπινο δικαίωμα η πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και σίγουρα δεν ευθύνεται ο πολίτης όταν αυτό καταπατάται. Η ΔΕΥΑΚ το παρείχε και ο πολίτης το κατανάλωνε. Πόσο ηθικό είναι να κυνηγάς το θύμα; Προφανώς και η εκπόνηση μιας επιδημιολογικής μελέτης θα τάραζε ακόμα περισσότερο τα νερά για αυτό και δεν κινείται ούτε από πλευράς δήμου ούτε από την περιφέρεια.
Ε.Σ.-Ι.Π.

Δύο νέες μελέτες για το εξασθενές χρώμιο-Η ΔΕΥΑΚ ζητά την κατά το 50% εξόφληση των λογαριασμών του Αγίου Δημητρίου-Ρυακίου!!