Ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος , μέλος της ΑΡ.ΣΥ. μίλησε στην Καστοριά στις 15 Ιανουαρίου  σε εκδήλωση για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έγκλημα της περιοχής, τη ρύπανση  του υδροφόρου ορίζοντα με καρκινογόνες ουσίες. Το συντριπτικό μερίδιο των ρυπαντών αφορά τις γουνοποιητικές επιχειρήσεις , όπου η επιλογή μεταξύ δημόσιας υγείας και κέρδους είναι εύκολη σύμφωνα με τα όσα ανέφερε.

«Η υπόθεση της ρύπανσης είναι ένα πολιτικό σκάνδαλο. Η ενδοτική συμπεριφορά αιρετών στο λόμπι της γούνας, αλλά και η προκλητική ασυλία του γουνοποιητικού κόσμου της από τα ΜΜΕ,  τοποθετεί μια ωρολογιακή βόμβα κάτω από τα πόδια μας» , τόνισε. Όσοι έκαναν κριτική αντιμετωπίστηκαν με τον χειρότερο τρόπο συνέχισε ζητώντας να μην χρησιμοποιείται η χημική ένωση τεραχλωρο-τριχλωροαιθυλένιο στο εξής.

Ο ΣάκηςΚαρανικολόπουλος έφερε στην επιφάνεια τις αποκαλύψεις της  Καστοριανής Εστίας την  21η Ιουνίου 2018  όπου  εμφανίζεται η ρύπανση στο Δισπηλιό. Η ΔΕΥΑΚ προσπάθησε να διασκεδάσει το δελτίο τύπου και εν τέλει μετά από πολλές μετρήσεις και διαπιστωμένη την ύπαρξη της επικίνδυνης καρκινογόνας ουσίας , αλλάζει πάροχο νερού.Αντί όμως να πληρώσουν οι γουνοποιοί το κόστος  των 170.000 ευρώ τα έξοδα πέφτουν στην πλάτη του πολίτη. Αργότερα Αμπελόκηποι και Μηλίτσα παρουσιάζουν υπερβάσεις και ακολουθεί αντιπαλότητα για τα εργαστήρια.

Βυρσοδεψεία κλίνουν πρόσκαιρα, αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν. Μέχρι που την 6ηΔεκεμβρίου ανιχνεύεται   η ουσία μέχρι και οκτώ φορές περισσότερο στη Σιάτιστα και Καλονέρι. Ο περιφερειάρχης θορυβημένος, όπως τόνισε, καλεί σε κλειστή σύσκεψη τους γουναράδες στην Καστοριά  και προτείνεται ακόμα και επίδομα για ανακύκλωση μέχρι και μονάδα περισυλλογής των αποβλήτων αμφιβόλου χρήσης…

Ιωάννα Παπαδημητρίου