1. Επίδομα μακροχρονίως ανέργων
Δικαιούχοι του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων είναι όσοι έχουν εξαντλήσει δωδεκάμηνη τακτική επιδότηση ανεργίας, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν συγκεκριμένα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια.
2. Βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων
Δικαιούχοι του συγκεκριμένου βοηθήματος ανεργίας είναι, υπό προϋποθέσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι, εφόσον διέκοψαν αποδεδειγμένα το επάγγελμά τους από την 1.1.2012 και μετά.
3. Ειδικό βοήθημα σε αποφυλακισθέντες
Το συγκεκριμένο ειδικό βοήθημα δικαιούνται οι άνεργοι που εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας τους.
4. Ειδικό βοήθημα έπειτα από τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων
Δικαιούχοι είναι οι ασφαλισμένοι οι οποίοι παραμένουν άνεργοι επί τρεις μήνες, έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση ανεργίας εξήντα (60) τουλάχιστον ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου, δεν υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 και επιπλέον δεν συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης ανεργίας.
5. Ειδικό εποχικό βοήθημα
Δικαιούχοι είναι οι ασφαλισμένοι οι οποίοι ασκούν ένα από τα επαγγέλματα που περιγράφονται στο άρθρο 22 του Ν. 1836/89 εφόσον κατά την περίοδο καταβολής του βοηθήματος (10/9-30/11) δεν πληρούν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης ανεργίας.
6. Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας

Το συγκεκριμένο ειδικό βοήθημα δικαιούνται όλοι όσοι παρέμειναν άνεργοι επί ένα μήνα μετά την λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας και δεν υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89.
7. Ειδικό βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας ή διακοπής εργασιών

Δικαιούχοι είναι οι ασφαλισμένοι οι οποίοι σε περίπτωση διακοπής των εργασιών της επιχείρησης και αδυναμίας –για οποιονδήποτε λόγο– καταγγελίας της σύμβασης εργασίας από τον εργοδότη ή σε περίπτωση άσκησης από το μισθωτό του δικαιώματος της επίσχεσης εργασίας δεν συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης.

Σε ό,τι αφορά το νομοθετικό και ρυθμιστικό τους πλαίσιο, τα τέσσερα ειδικά βοηθήματα που παρουσιάζουμε στο παρόν ενημερωτικό σημείωμα διέπονται από τις διατάξεις του Ν. 1836/89, άρθρα 22 και 37, (ΦΕΚ 79/Α/14-3-89) καθώς και από τις διατάξεις της ΥΑ 30659/31-3-89 (ΦΕΚ 239/Β/5-4-89) όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν.

Για τη λήψη οποιουδήποτε από τα προαναφερθέντα επιδόματα οι ενδιαφερόμενοι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και τα κατά περίπτωση απαραίτητα δικαιολογητικά, επιλέγοντας έναν από τους εξής τρόπους:
Αυτοπροσώπως, στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας τους ή της τελευταίας απασχόλησής τους.
Ηλεκτρονικά, μέσω του e-services στο portal του ΟΑΕΔ (http://www.oaed.gr).
Μέσω των ΚΕΠ.

Επικοινωνία – Κοζάνη
ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Κοζάνης, Καμβουνίων 24 Τ.Κ. 50100
Σύμβουλοι: Κυριακίδου Χριστίνα, Φασνάκης Κωνσταντίνος
Τηλ: 24610-49780 fax 24610-49786
www.inegsee.gr   e-mail: [email protected]