Με τη συνάντηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη, Μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την Επίτροπο Συνοχής Ελίζα Φερέιρα και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου Γιούνους Ομαρζί ξεκίνησε ουσιαστικά η διαδικασία των διοργανικών διαπραγματεύσεων για την οριστικοποίηση του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης βάσει της πρότασης που ψηφίστηκε το Σεπτέμβριο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στις διοργανικές διαπραγματεύσεις, τον επονομαζόμενο τρίλογο των τριών Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο Νοέμβριο μετέχουν από πλευράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ως γενικός εισηγητής και εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα και, εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκ μέρους της Γερμανικής προεδρίας ο αρμόδιος Γερμανός υπουργός Ενέργειας. Tην προεδρία της διαδικασίας θα έχει ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, Γιούνους Ομαρζί.

Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης είναι ο πρώτος εμβληματικός σταθμός της πολύ σημαντικής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μία Πράσινη Ευρώπη,για μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία μέχρι το 2050, χωρίς αποκλεισμούς.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την υπερψήφιση της Έκθεσης για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ζητά την ουσιαστική αύξηση των πόρων του στα 58 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε αυτοί να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες και να στηρίξουν αποφασιστικά τις τοπικές οικονομίες και τους πολίτες, που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση. Ενώ παράλληλα είναι πολύ σημαντικό για τη μορφολογία της χώρας μας ότι το 1% των πόρων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης θα διατεθεί στα νησιά.

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι σημερινές αποφάσεις της Επιτροπής Γεωργίας για τη στοχευμένη διάθεση προς τους Ευρωπαίους αγρότες ήδη από το 2021 και 2022 8,07 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης έρχονται να συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάκαμψη του πρωτογενούς τομέα που πλήττεται σημαντικά από την πανδημία. Τα χρήματα αυτά έρχονται να προστεθούν στους πόρους που θα πάρει η χώρα μας από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027. Το 30% της ενίσχυσης των αγροτών μας από το ταμείο Ανάκαμψης θα διατεθεί ήδη από το 2021 ενώ το υπόλοιπο 70% το 2022.

Παράλληλα, η ομόφωνη αποδοχή της τροπολογίας που κατέθεσα για την ενσωμάτωση της εξισωτικής αποζημίωσης στα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα θα συμβάλλει στην απελευθέρωση πόρων για τους νέους αγρότες, την ψηφιακή μετάβαση της Ελληνικής Γεωργίας κ.α.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τις σημερινές αποφάσεις της Επιτροπής Γεωργίας δείχνει για άλλη μία φορά ότι ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των Αγροτών και του Πρωτογενή Τομέα.»