ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗΣ

– Για τα νέα σχέδια μιλάει στο ράδιοΛόγος ο Παναγιώτης Δημόπουλος

Σε φάση …μετακόμισης θα μπει από το επόμενο διάστημα η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης και αφού αναδειχθεί ο ανάδοχος, θα ξεκινήσει το δύσκολο αλλά εξαιρετικά σημαντικό έργο της απογραφής του πλούτου της βιβλιοθήκης. Στόχος είναι μέσα στον Οκτώβριο του 2017 η βιβλιοθήκη να λειτουργήσει στο νέο υπερσύγχρονο κτήριο το οποίο βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, όπως είπε σε συνέντευξή του στο ράδιολόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα  ο Παναγιώτης Δημόπουλος, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοβεντάρειου Βιβλιοθήκης Κοζάνης.

“Είναι μια δύσκολη άσκηση, πέφτουν πολλά μαζί, αλλά είμαι αισιόδοξος. Το κτήριο  παραδίδεται σταδιακά, είμαστε σε φάση ολοκλήρωσης . Θα έχουμε μια παραλαβή για το κύριο κέλυφος . Συνεχίζονται κάποιες εργασίες διορθώσεων στο επόμενο διάστημα και το μουσείο θα παραληφθεί ξεχωριστά, μέσα στο 2018. Παρόλα αυτά είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε τη μεταφορά, ώστε τον Οκτώβριο του 2017 αισιοδοξούμε να κάνουμε εγκαίνια για τη λειτουργία”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημόπουλος.

Ο ίδιος αναφέρθηκε, επίσης,  στον ηλεκτρονικό διαγωνισμό που έγινε, με διαφανή τρόπο, και στον οποίο συμμετείχαν  2 υποψήφιοι, εκ των οποίων, μειοδότησε ο ένας και αυτή τη στιγμή η διαδικασία βρίσκεται στην περίοδο των ενστάσεων , ενώ αν δεν προκύψουν , μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες θα υπάρχει συμβατοποίηση του έργου . Όπως τόνισε, θα ακολουθήσει μια φάση ενός μηνός, στην οποία γίνεται μια αυτοψία και ένας σχεδιασμός για τη χωροθεσία στο νέο κτήριο  και από εκεί και πέρα ξεκινάει η πραγματική μεταφορά, η οποία θα διαρκέσει 6 μήνες σύνολο συν 3 μήνες παράταση αν υπάρξει υπαιτιότητα του εργολάβου για καθυστερήσεις.

Το κόστος της μεταφοράς είναι μικρό, αλλά η απογραφή της βιβλιοθήκης, που εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες, είναι ευκαιρία να γίνει τώρα. Όπως είπε ο κ. Δημόπουλος με αφορμή τη διαδικασία  μεταφοράς και απογραφής θα γίνουν και κάποια άλλα πράγματα , όπως η συντήρηση των κειμηλίων του μουσείου , η πλήρης καταλογογράφηση με σύγχρονο λογισμικό, που θα φέρουν τη βιβλιοθήκη πιο κοντά σε μια πιο σύγχρονη λειτουργία . Επίσης, θα στοχεύσουν σε μια συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη.

Ο μεγάλος “πονοκέφαλος”  όταν ξεκίνησε το εγχείρημα ήταν η χρηματοδότηση της Βιβλιοθήκης, όμως αυτό λύθηκε και πλέον πονοκέφαλος αποτελεί η μόνιμη στελέχωσή της. Για το 2018 θα υπάρξει προσωπικό μέσα και από την κοινωφελή εργασία, αρκετό για να λειτουργεί, όπως είπε ο κ. Δημόπουλος, σημειώνοντας πως  ιδανικά η βιβλιοθήκη πρέπει να έχει πέραν των 20 μόνιμων εργαζομένων. Η μια λύση για μόνιμο προσωπικό μπορεί να έρθει μέσα  από το υπουργείο Εσωτερικών για νέες προσλήψεις, όπου ο δήμος ζήτησε να εγκριθούν δέκα θέσεις.  Η άλλη λύση είναι μέσω κινητικότητας, μιας και υπάρχει ενδιαφέρον από διάφορους ανθρώπους που θέλουν να μεταφερθούν εκεί. “Ένα υβρίδιο των δύο λύσεων και μια σχέση εργασίας με εργολάβους που θα αναλάβουν τη φύλαξη και τη καθαριότητα του χώρου. Το μάξιμουμ 40 εργαζόμενοι είναι η ιδανική στελέχωση, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει, ενώ στόχος μας  είναι οι 20 υπάλληλοι το λιγότερο, ώστε να λειτουργούν το κτήριο σε δύο βάρδιες, ενδεχομένως και το Σάββατο”, ανέφερε ο κ. Δημόπουλος.

Το Μουσείο θα ανοίξει το 2018, με έναν μόνιμο και έναν προσωρινό εκθεσιακό χώρο, όπου θα είναι η βιτρίνα της βιβλιοθήκης. Οι βασικές υπηρεσίες αναγνωστηρίου και λειτουργίας της βιβλιοθήκης που θα λειτουργούν κανονικά. Υπάρχει Φιλοδοξία επίσης  για εντευκτήριο, ενώ υπάρχουν χώροι που μπορούν να φιλοξενήσουν διαλέξεις, εργαστήρια, χώροι για παιδική βιβλιοθήκη κ.α..

“Είναι μια πολύ σύνθετη κατάσταση με δημοσιονομικές και άλλες προκλήσεις. Αλλά, ο ορίζοντας είναι ευχάριστος για να γίνει κάτι ωραίο στο νέο χώρο” κατέληξε ο ίδιος.

Να σημειωθεί για το κοινό πως η απογραφή δεν μπορεί να γίνει σε χώρο πλην του ήδη υφιστάμενου κτηρίου της Βιβλιοθήκης, αφού θα ανοίξουν αποθήκες, βιβλιοστάσια, κ.α. Συνεπώς, με την εκκίνηση της περιόδου απογραφής η βιβλιοθήκη θα παραμείνει κλειστή για το διάστημα της μετακόμισης.

Οι φωτογραφίες είναι από το εσωτερικό των χώρων της νέας βιβλιοθήκης.


Β.Σ.