της Μαρίας Μπιλιώνη, Συμβούλου Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας, www.tangramedu.net

Στη σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης και της επαγγελματικής ανασφάλειας οι νέοι καλούνται να κάνουν επιλογές για τις σπουδές τους, επαναπροσδιορίζοντας πολλές από τις αντιλήψεις που είχαν επικρατήσει μέχρι σήμερα για τα «επαγγέλματα του μέλλοντος».Οι αλλαγές στην αγορά εργασίας είναι ραγδαίες και μέσα στα επόμενα 5-8 χρόνια, όταν οι σημερινοί υποψήφιοι θα αναζητούν εργασία ως πτυχιούχοι, η εικόνα σίγουρα θα είναι διαφορετική. Υπάρχουν, ωστόσο, έρευνες που ασχολούνται με το ανθρώπινο δυναμικό και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας,  οι οποίες εντοπίζουν βασικούς τομείς εργασίας που θα έχουν ζήτηση τα επόμενα χρόνια στην αγορά εργασίας της χώρας μας.

Ένας από αυτούς τους τομείς είναι ο τομέας της Υγείας, της φροντίδας του ανθρώπου. Μπορεί ο χώρος της Υγείας στη χώρα μας ν’ αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της κρίσης, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι η εικόνα θα αλλάξει. Σε κάθε περίπτωση η υγεία πάντα θα είναι ένας χώρος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό που θα προσφέρει δουλειά. Οι έρευνες δείχνουν ότι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η γήρανση του πληθυσμού θα δημιουργήσουν νέες ανάγκες και θέσεις στην αγορά εργασίας. Οι νοσοκόμοι αλλά και όσοι μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας και βοήθεια στο σπίτι θεωρούνται απαραίτητοι για τους ηλικιωμένους που ζουν πλέον μόνοι τους και όχι με τα παιδιά τους, όπως γινόταν παλαιότερα.

Πέρα από τα πανεπιστημιακά τμήματα υψηλής ζήτησης του 3ου επιστημονικού πεδίου (Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Βιολογία,κτλ) υπάρχουν ΤΕΙ τα οποία είναι μεν υψηλόβαθμα-σε σύγκριση με άλλα ΤΕΙ- προσφέρουν δε εξαιρετικές προοπτικές για επαγγελματική εξέλιξη. Ο λόγος για τα ΤΕΙ Εργοθεραπείας, Φυσιοθεραπείας, Λογοθεραπείας, τα αντικείμενα σπουδών των οποίων καλύπτονται αποκλειστικά από συγκεκριμένα τμήματα ΤΕΙ και όχι από αντίστοιχα τμήματα ΑΕΙ.

Το ΤΕΙ Εργοθεραπείας (βάση 2016: 16.990) είναι ένα και μοναδικό στην Ελλάδα (Αθήνα) και ίσωςαυτό είναι ένας από τους λόγους που οι απόφοιτοί του είναι περιζήτητοι. Ο πτυχιούχος εργοθεραπευτής εργάζεται με άτομα κάθε ηλικίας που εμφανίζουν δυσλειτουργίες ή αναπηρίες, περιορισμούς στην εκτέλεση των έργων και των δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής. Οι βασικοί τομείς εξειδίκευσης στην Εργοθεραπεία είναι: η Παιδιατρική- Αναπτυξιακή Εργοθεραπεία, η Εργοθεραπεία σε ορθοπαιδικές και νευρολογικές παθήσεις, η Εργοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία και η Εργοθεραπεία στην τρίτη ηλικία. Ο εργοθεραπευτής είναι εξαιρετικά σημαντικό να διαθέτει ενδιαφέρον για τον άνθρωπο, καλή υγεία και σωματική και ψυχική αντοχή. Στις απαραίτητες ικανότητες ενός επιτυχημένου εργοθεραπευτή συγκαταλέγονται η ικανότητα επικοινωνίας, η θετική και ενεργητική προσέγγιση του ασθενούς, η υπομονή και η πειθώ όπως και η ικανότητα προγραμματισμού και οργάνωσης και η διαχείριση κρίσεων.

Τα Τμήματα Φυσικοθεραπείας, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λαμία και το Αίγιο με βάσεις εισαγωγής 2016 που εκτείνονται από 16.094 έως 17.425 μόρια προσφέρουν στους πτυχιούχους τους πολύ καλές προοπτικές απασχόλησης. Ο φυσικοθεραπευτήςασχολείται κυρίως με τη βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων την ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος, την ελάττωση του πόνου, την εξάλειψη των μυϊκών σπασμών, τη βελτίωση της λειτουργικής αυτοεξυπηρέτησης και την πρόληψη των επιπλοκών και συνεπώς κατέχει σημαντική θέση στις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας των ανθρώπων.Για να γίνει κανείς καλός φυσικοθεραπευτής, πέραν των βασικών γνώσεων που αποκτά στο πλαίσιο των προπτυχιακών σπουδών του, πρέπει να έχει υπομονή, επιμονή, καλή υγεία, σωματική αντοχή, μυϊκή δύναμη και επιδεξιότητα στα χέρια. Οι επικοινωνιακές δεξιότητες είναι απαραίτητες στο φυσικοθεραπευτή για να είναι σε θέση να εξηγεί στον ασθενή τη θεραπευτική αγωγή, να τον συμβουλεύει και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του.

Τα Τμήματα Λογοθεραπείας στην Πάτρα, στα Ιωάννινα και από φέτος και νέο τμήμα στην Καλαμάτα με βάσεις εισαγωγής 2016: 15.777 & 15.598 (Πάτρα και Ιωάννινα αντίστοιχα) παρέχουν εκπαίδευση και κατάρτιση σε θέματα παθολογίας λόγου, ομιλίας, φωνής, μάσησης/ κατάποσης σε παιδιά και ενήλικες, ανεξάρτητα από την αιτία αυτών των διαταραχών. Οι πτυχιούχοι τμημάτων Λογοθεραπείας μπορούν να εργαστούν σε δημόσιους φορείς (νοσοκομεία, ειδικά σχολεία), σε κέντρα λογοθεραπείας, σε κέντρα αποκατάστασης και να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα από ατομικό γραφείο λογοθεραπείας. Να σημειωθεί ότι αποκλείονται από τη φοίτηση στα συγκεκριμένα τμήματα όσοι υποψήφιοι παρουσιάζουν κώφωση- βαρηκοΐα, δυσαρθρία, τραύλισμα, εγκεφαλοπάθεια που επηρεάζει τη λειτουργία του λόγου-άρθρωσης ή παθολογική φωνή. Για το λόγο αυτό, η εισαγωγή στα τμήματα αυτά προϋποθέτει τη διενέργεια, με ευθύνη του τμήματος, ιατρικών εξετάσεων.

Φροντίστε να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα για το πολυδαίδαλο σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας, ώστε να προκύψουνοι πιο έξυπνες και παραγωγικές επιλογές. Δώστε πρόσθετη αξία στην προσπάθεια και τον κόπο των μαθητών. Αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον.