Ο Αρκτούρος συνιστά ψυχραιμία και δίνει οδηγίες αντιμετώπισης στους πολίτες.

Στα περίχωρα της Φλώρινας, κοντά στις αγροτικές εγκαταστάσεις του ΤΕΙ, περιφέρεται τις τελευταίες ημέρες μια αρκούδα. Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, το μεγαλόσωμο ζώο εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα στα βορειοανατολικά της πόλης, πλησίον του ζωολογικού κήπου της Φλώρινας, αναζητώντας φαγητό στα απορρίμματα και στις αυλές εγκαταλελειμμένων σπιτιών.

Ο Κώστας Μπομπότας, Πρόεδρος των Σαρακατσάνων Δυτικής Μακεδονίας, φωτογράφισε το ζώο να περιφέρεται στην αυλή ενός ακατοίκητου σπιτιού. Όπως είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, φαίνεται ότι «το ζώο έχει συνηθίσει την ανθρώπινη παρουσία, δεν είναι επικίνδυνο και φεύγει μόλις επιχειρήσεις να το διώξεις με φωνή».

 

Ο Πάνος Στέφανος, μέλος του Αρκτούρου, είπε στο VICE ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι στην περίπτωση που έρθουν σε οπτική επαφή ή βρεθούν στον ίδιο χώρο με μια αρκούδα. «Αν συναντήσουμε μία αρκούδα, θα πρέπει να μην κινηθούμε απειλητικά προς το μέρος της και να απομακρυνθούμε με τέτοιο τρόπο που να αφήνουμε διάδρομο διαφυγής για το ζώο. Αν βρισκόμαστε σε περιορισμένο χώρο, η αρκούδα δεν θα πρέπει να νιώσει εγκλωβισμένη ή σε κίνδυνο. Ακόμη, αν η αρκούδα βρίσκεται με τα μικρά της, δεν θα πρέπει να τα πλησιάσουμε για να τα χαϊδέψουμε ή να τραβήξουμε φωτογραφίες μαζί τους, αφού η αρκούδα είναι πολύ προστατευτική και μπορεί να αντιδράσει γιατί αντιλαμβάνεται την συμπεριφορά μας ως απειλή».

Με αφορμή την παρουσία του συγκεκριμένου ζώου στην περιοχή της Φλώρινας, ο Αρκτούρος ζήτησε από τον δήμο της πόλης να ελέγξει αν όλοι οι κάδοι απορριμμάτων που βρίσκονται στα περίχωρα της πόλης κλείνουν καλά και καλεί τους κατοίκους να μην πετούν υπολείμματα τροφών στους κήπους τους και να μην αφήνουν τα απορρίμματα στις αυλές των σπιτιών τους. «Η όσφρηση της Αρκούδας είναι πολύ ισχυρή και μπορεί να αναγνωρίσει μυρωδιές τροφής από πολύ μακριά. Γι’ αυτό δεν θα πρέπει να αφήνονται τροφές σε κάδους, δρόμους και αυλές, αφού οι αρκούδες θα το αντιληφθούν από μεγάλη απόσταση. Ακόμη, οι κάτοικοι της πόλης δεν θα πρέπει να δίνουν τροφή στην αρκούδα, αφού αυτή θα παραμείνει στον τόπο όπου βλέπει ότι έχει εξασφαλισμένη τροφή. Αντί για τροφή, οι κάτοικοι θα πρέπει να αποφεύγουν το ζώο, ώστε αυτό τελικά να επιστρέψει μόνο του στο φυσικό του περιβάλλον».

https://www.vice.com/