ΠΡΟΪΟΝ ΥΨΗΛΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ , ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Κάλεσμα στο κοινό της Κοζάνης να γνωρίσει τα τοπικά μέλια και τα παράγωγα του μελιού, απευθύνει ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Κοζάνης , στο πλαίσιο της 1ης Γιορτής Μελιού που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου από τις 10.30 το πρωί στην κεντρική πλατεία.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο Αιμίλιος Μεντεσίδης, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Κοζάνης: “Μέσα από τη γιορτή ο κόσμος θα γνωρίσει τα μέλια που παράγουν οι συνάδελφοι της Π.Ε. Κοζάνης. Τα μέλια της περιοχής, τα οποία στην πλειοψηφία είναι ανθόμελα προέρχονται από τους ορεινούς και πεδινούς όγκους της περιοχής., ενώ τα πευκόμελα είναι από τα πεύκα της Χαλκιδικής”.

Στον Μελισσοκομικό  σύλλογο είναι εγγεγραμμένα 583 μέλη, αλλά εν ενεργεία παραμένουν πάνω από 400. Στόχος του συλλόγου μέσα από την όμορφη αυτή γιορτή του, είναι να ενημερωθεί ο κόσμος τη διατροφική αξία του μελιού και όλα τα παράγωγα της κυψέλης. Να γνωρίσει τα μέλια της περιοχής , ανθόμελα στην πλειοψηφία, αλλά και μέλι πολύκολπο, μέλι βελανιδιάς που βγαίνει στην περιοχή, όλα αυτά να τα γευτεί, να τα γνωρίσει από που προέρχονται και τι είναι”, τόνισε χαρακτηριστικά.  Οι ορεινοί όγκοι της Δυτικής Μακεδονίας είναι πολύ πλούσιοι σε βότανα, αρωματικά φυτά, τσάγια  και φυτά που με το άνθος τους συμβάλλουν ώστε να παράγεται το μέλι που έχει μεγάλη διατροφική αξία.

Ο κόσμος αγοράζει τοπικό μέλι; Σύμφωνα με τον ίδιο είναι αρκετό το ποσοστό αυτών που το στηρίζουν, ενώ σκοπός τους είναι το φεστιβάλ να γίνει θεσμός και να διοργανώνεται όχι μόνο στην Κοζάνη αλλά και στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες . “Ο κόσμος να έρθει να γευτεί και να καταλάβει ότι η αξία του μελιού που θα αγοράσει από τον παραγωγό έχει μεγαλύτερη διατροφική αξία από το ράφι. Η παραγωγή μελιού από ντόπιους παραγωγούς, δεν δέχεται καμία επεξεργασία”.

Οι κλιματολογικές συνθήκες , ωστόσο, επηρεάζουν την παραγωγή του μελιού. Φέτος δεν ήταν ευνοϊκές και όλοι οι παραγωγοί έχουν αρκετά μικρότερη παραγωγή, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν την άνοιξη, και της  ανομβρίας το καλοκαίρι.

Για να γίνει κάποιος μελισσοκόμος, είναι δύσκολο, θέλει μεράκι . Θέλει να αγαπήσει τη μέλισσα, να αγαπήσει τη φύση, για να ενταχθεί. “Η μελισσοκομεία δεν είναι εύκολη, δεν αποδίδει εύκολα. Είναι δύσκολο επάγγελμα, πρέπει να μετακινείσαι συνέχεια για να κυνηγάς την ανθοφορία”, τόνισε ο ίδιος.  Η πλειοψηφία των μελισσοκόμων της Κοζάνης μετακινείται από την άνοιξη μέχρι τον Σεπτέμβριο στη Δυτική Μακεδονία και από τον Σεπτέμβριο και μετά , που αρχίζει το πεύκο, πηγαίνουν Χαλκιδική.  Για έναν νέο παραγωγό, ο κλάδος του μελιού αποφέρει ένα εισόδημα στους παραγωγούς, μάλιστα υπάρχει έλλειψη από μέλια και γίνονται εισαγωγές από το εξωτερικό.

Στη γιορτή μελιού που θα γίνει την Κυριακή θα υπάρχουν και κεράσματα, ο κόσμος θα δοκιμάσει πολλές γεύσεις και από εκεί και πέρα όποιος επιθυμεί θα αγοράσει και μέλι ή άλλα προϊόντα. Πάνω απ’ όλα όμως θα ενημερωθεί για τη διατροφική αξία του μελιού και των παράγωγών του. Η γιορτή θα διαρκέσει από τις 10.30 μέχρι τις 7 το απόγευμα της Κυριακής .

 

Β.Σ.