Αναφορές για αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων – «Δεν έχουμε γάλα για τα παιδιά μας»

Περίπου 32 ερωτήσεις επιχειρηματιών της περιοχής διατυπώθηκαν στη διαδικτυακή συζήτηση με τον περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη για να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις  στη διαμόρφωση του προγράμματος μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν στο δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Αναφορά έγινε στις αδικίες που ενέχει η οριζόντια χρηματοδότηση αλλά και σε επιχειρήσεις που έμειναν εκτός λόγω της ημερομηνίας έναρξη της επιχείρησής τους. Επιχειρηματίας μίλησε για τον αθέμιτο ανταγωνισμό όταν μια επιχείρηση παίρνει 40.000 ευρώ και η άλλη με μισό μόριο κάτω παίρνει Ο ευρώ .Ενώ είχαν τα ίδια οικονομικά δεδομένα, αύριο δεν θα έχουν, αφού ο ένας θα ξεκινά με 40.000 ευρώ και ο άλλος με 0. «Όταν μοιράζονται στους λίγους 40.000 και οι πολλοί θα πάρουν 5.000 για πιο υγιή ανταγωνισμό μιλάμε;» ρώτησε άλλος  συμμετέχων στη διαδικτυακή διαδικασία.

Γιώργος Κασαπίδης: Δεν είμαστε ούτε κυβέρνηση, ούτε έχουμε δικά μας κονδύλια

«Δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε το ιδανικό πρόγραμμα για να καλύψει όλους» απάντησε ο Γιώργος Κασαπίδης. «Το ΤΑΔΥΜ έχει ενεργοποιηθεί και από βδομάδα αναμένεται η πρόσκληση για την τράπεζα  ώστε μέσα στον Απρίλιο θα αρχίσουμε να δίνουμε τα δάνεια. Το νέο πρόγραμμα θα έχει μια ελάχιστη βάση χρηματοδότησης .Επιδιώξαμε  να μπουν και επιχειρήσεις που είχαν έναρξη μετά το 2019 αλλά δεν επιτράπηκε. Τα χρήματα είναι ευρωπαϊκά και δεν μπορούμε να παρεκκλίνουμε γιατί κινδυνεύει όλο το πρόγραμμα. Το πρόβλημα είναι τεράστιο .Η διάθεση είναι να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις για να διατηρήσουμε την απασχόληση στη Δυτική Μακεδονία. Αυτό θα αποτελέσει προτεραιότητα. Η απόφαση είναι ειλημμένη για ένα πρόγραμμα για τη Δυτική Μακεδονία και για να δώσουμε επιπλέον χρήματα στην επιχειρηματικότητα μέχρι και 20 εκ. Νιώθω τον πόνο σας και την αγωνίας σας και θα διεκδικήσω τα αιτήματά σας πολύ πιο μαχητικά. Μέσα από ένα πλαίσιο κριτηρίων επιλέχτηκαν τεχνοκρατικά κάποια, τα οποία ήταν κοινά ως προς την αξιολόγηση. Πολύ σωστά τα λέτε ότι κάποιες εύρωστες επιχειρήσεις δεν είχαν την ίδια ανάγκη στήριξης. Δεν είμαστε ούτε κυβέρνηση, ούτε έχουμε δικά μας κονδύλια να τα στρέφουμε όπως θέλουμε, διαχειριζόμαστε ευρωπαϊκά κονδύλια και υπακούμε στους νόμους και αποφάσεις της κυβέρνησης. Θέλουμε να κάνουμε τη Δυτική Μακεδονία ένα πρότυπο στην εργασία χωρίς εργαζόμενους διαμαρτυρόμενους ότι δεν τους καταβάλλονται τα δώρα»

Η κα Τραιανού, επιχειρηματίας σημείωσε ότι επιχορηγήθηκαν επιχειρήσεις με πολύ δουλειά και επιχειρήσεις που αγόρασαν εμπορεύματα  δυο φορές μέσα στη σεζόν, έμειναν εκτός. «Είναι δυνατόν να μην επιδοτηθούμε εμείς που έμειναν απούλητα τα εμπορεύματα; Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις επιχειρήσεις, ιατρεία, τις τεχνικές εταιρίες, τους εργολάβους της ΔΕΗ .Είναι δυνατόν να επιχορηγηθούν αυτοί οι πλούσιοι με 40.000 ευρώ και σε μας τους μικρούς τίποτα; Θα μπορούσατε να διαμορφώσετε το πρόγραμμα. Το ράψατε όπως σας βόλευε».

Ο κ. Ρουσιάδης δήλωσε ότι είναι 7-8 μήνες κλειστοί. «Δεν χρωστούμε σε κανένα και τώρα χρωστάμε σε άλλους . Είναι αθέμιτος ανταγωνισμός κάποιοι να παίρνουν 40.000 και εμείς μηδέν. Έχω τέσσερα παιδιά και επτά άτομα προσωπικό όταν πήρα επιστρεπτέα 4.000 και μας βάζουν όρους να μην απολυθεί κανένας. Θέλουμε χρήματα για τα σπίτια μας και μετά τα μαγαζιά μας. Δεν έχουμε γάλα για τα παιδιά μας. Η επιχείρηση υφίσταται το 2013 και επειδή έγινε η τροποποίηση αργότερα δεν μπαίνουμε γιατί άλλαξε νομική μορφή».

Ιωάννα Παπαδημητρίου