ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Τη Δευτέρα θα γίνουν τα εγκαίνια του Κέντρου εξυπηρέτησης αγροτών Κοζάνης από τη Γαία Επιχειρείν. Η εταιρεία που δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών προς τους αγρότες (αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης, προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, συμβουλευτική επί της διαδικασίας οργάνωσης-παραγωγής- και εμπορίας αγροτικών εκμεταλλεύσεων και προϊόντων), πλέον κάνει δυναμικό άνοιγμα, με την παρουσία της και στην Κοζάνη!

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ράδιολόγος και στον Λύσανδρο Ρήγα ο Ηλίας Παπανικολάου, υπεύθυνος Βορείου Ελλάδος  της Γαία Επιχειρείν, εταιρείας που δραστηριοποιείται στον Αγροτικό τομέα: “Τη Μεγάλη Δευτέρα εγκαινιάζει το γραφείο στην Κοζάνη. Η ΓΑΙΑ είναι μια εταιρεία που ιδρύθηκε στο τέλος του 2013 και έχει μετόχους 70 συνεταιρισμούς από όλη την Ελλάδα και την τράπεζα Πειραιώς μέσα από την εταιρεία “Εξέλιξη”. Επίσης υπάρχει και η Europuplic που είναι εταιρεία που δημιουργεί τις ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχονται στους αγρότες. Οι συνεργάτες της εταιρείας είναι τα κέντρα εξυπηρέτησης αγροτών .  Τη Δευτέρα δημιουργείται το κέντρο εξυπηρέτησης αγροτών Κοζάνης”.

Σε αυτά τα κέντρα στους αγρότες που πηγαίνουν, μέσω της πρωτοπόρου εταιρείας πληροφορικής, παρέχονται υπηρεσίες οικονομικής φύσης, όπως για τις αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ ή φοροτεχνικές υπηρεσίες, όπως τήρηση βιβλίων εσόδων εξόδων και καταστάσεις ΚΠΟ. Η εταιρεία έχει ειδίκευση σε θέματα επιδοτήσεων, μιας και η Europuplic  δημιούργησε το λογισμικό που ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαχειρίζεται τα ευρωπαϊκά κονδύλια.  Μια δεύτερη κατηγορία που υπάρχει, έχει σχέση με τις κανονιστικές υπηρεσίες των αγροτών .

Από το Νομό Κοζάνης, υπάρχουν δύο μέτοχοι: Ο Κτηνοτροφικός συνεταιρισμός Νεάπολης Κοζάνης και ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, που πίστεψαν ότι οι υπηρεσίες είναι χρήσιμες προς τους αγρότες, δείχνοντας τη χρησιμότητά τους για τον αγροτικό κόσμο. Ειδικά για το νομό Κοζάνης, όπου υπάρχουν πολλοί αγρότες με περισσότερα από 100 στρέμματα ,  σύμφωνα με τον ίδιο, δημιουργήθηκε το 2015, μια ειδική υπηρεσία. Με τη νέα ΚΑΠ, η ενίσχυση των αγροτών μοιράστηκε σε 2 μέρη: η βασική ενίσχυση και το πρασίνισμα. Το 30% της ενίσχυσης έπρεπε να δηλωθεί πολύ προσεκτικά για να μη το χάσουν οι αγρότες. Αυτό ήταν ένα παράδειγμα μιας κανονιστικής υπηρεσίας και τα ΚΕΑ τους ανέδειξαν στους αγρότες και ειδικότερα στο νομό Κοζάνης.

Η ΓΑΙΑ ανέδειξε τον πρωτογενή τομέα, ενώ στο κομμάτι των εξαγωγών, στο οποίο υπάρχει ειδική στόχευση. “Πριν από ένα χρόνο δημιουργήθηκε το τμήμα υπηρεσιών υποστήριξης και  προώθησης εξαγωγών, με σκοπό να βοηθηθούν οι συνεταιρισμοί ώστε τα προϊόντα που λόγω της κρίσης να  βρουν καλύτερες αγορές και πιο αξιόπιστες στην πληρωμή τους. Ενώ η εταιρία υπάρχει 5 χρόνια δεν μπήκε πιο πριν στο κομμάτι των εξαγωγών γιατί έπρεπε πρώτα να εξασφαλιστεί πως τα προϊόντα θα ήταν καλά. Τα προηγούμενα τρία χρόνια η εταιρία ανέπτυξε υπηρεσίες ιχνιλασιμότητας στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, και πλέον έγιναν αρκετά βήματα και στο εμπορικό – εξαγωγικό κομμάτι”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ένα νέο βήμα της εταιρείας, στο οποίο έγινε μεγάλη πρόοδος μέσα στο 2016, είναι το κομμάτι της ευφυούς γεωργίας . Η Ελλάδα έχει πολλά και μικρά αγροτεμάχια, δίπλα σε λόφους και ποτάμια. “Η παραγωγή δίπλα σε αυτά τα αγροτεμάχια είναι ιδιαίτερη και δεν μπορεί να εφαρμοστεί μια καλλιεργητική στρατηγική σε ένα νομό. Πλέον για το κομμάτι αυτό, αναπτύχθηκαν τηλεμετρικοί σταθμοί από την εταιρεία, οι οποίοι καταγράφουν εδαφολογικές συνθήκες, προκειμένου τα στοιχεία που καταγράφουν να βοηθήσουν τους αγρότες στην καλλιέργεια. Αυτά τα project τρέχουν σε συνεργασία με τοπικούς γεωπόνους , γιατί πέρα από τις μετρήσεις, πρέπει να εφαρμόζονται τοπικά”, ανέφερε μεταξύ άλλων .

Τα εγκαίνια του καταστήματος που βρίσκεται απέναντι από τον ΕΛΓΑ, θα γίνουν τη Δευτέρα. Με την ευκαιρία των εγκαινίων, όσοι αγρότες σπεύσουν στο κατάστημα της ΓΑΙΑ Επιχειρείν στην Κοζάνη , θα έχουν μια έκπτωση στη δήλωση του ΕΣΔΕ, της τάξεως του 25%.

 


Β.Σ.