Τετραμελές διερευνητικό κλιμάκιο του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ επισκέφτηκε τη Δευτέρα το μεσημέρι το Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης. Τα στελέχη από διάφορους οργανισμούς, η διοίκηση, η 3η ΥΠΕ, ο τοπικός ΕΟΔΥ και ο Ιατρικός Σύλλογος συμμετείχαν σε σύσκεψη στην ψυχιατρική κλινική για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Νοσοκομείο της πόλης.

Ο Χαράλαμπος, Γώγος Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Παν/μίου Πατρών και μέλος της επιτροπής τόνισε ότι μια πανδημία έχει να κάνει με πολλούς παραμέτρους. Σημαντικότερη είναι η  τήρηση των μέτρων προστασίας. Έχουμε και τους εμβολιασμούς και μια τρίτη παράμετρος είναι το testing με πολλά και αξιόπιστα τεστ.

«Κάποιοι παράμετροι δεν έχουν ελεγχθεί ακόμα πλήρως όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, θέματα  ατμόσφαιρας, η προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος που είναι ένα σημαντικό κομμάτι στις πανδημίες και η ανάγκη υποστήριξης ευάλωτων ανθρώπων οικονομικά και κοινωνικά». Γίνονται εσωτερικές κατανομές όταν υπάρχουν πανδημίες είπε όσον φορά την μεταφορά της ψυχιατρικής κλινικής. Περιμένουμε να βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα απάντησε για το ενδεχόμενο άνοιγμα των καταστημάτων της Κοζάνης  την επόμενη βδομάδα.

Η Δάφνη Καϊτελίδου, πρόεδρος του Οργανισμού για τη διασφάλιση ποιότητας στην υγεία ανέφερε ότι η Κοζάνη είναι ιδιαιτέρως φορτισμένη «Ήρθαμε να δούμε τα προβλήματα του νοσοκομείου, να βοηθήσουμε για να διαχειριστούμε την κρίση. Βάλαμε βασικούς άξονες  προτεραιότητας που θα βοηθήσουν το νοσοκομείο να ανταπεξέλθει. Να εφαρμόζονται τα μέτρα, αλλά είναι πολύ σημαντικό. Είναι το πρώτο ταξίδι που κάνουμε εκτός και αυτό δείχνει την έμφαση που δίνουμε στην περιοχή».

Ο κ. Παναγιώτης Μπογιατζίδης, διοικητής της 3ης ΥΠΕ σημείωσε ότι δεν θα έχουμε θέμα νοσηλείας ψυχιατρικών περιστατικών ούτε λειτουργικότητας και εξυπηρέτησης εξωτερικών ιατρείων. «Μπορούμε να διασφαλίσουμε τη νοσηλεία περιστατικών σε ιδιωτική  δομή  για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να εξασφαλίσουμε τη διαθεσιμότητα στο νοσοκομείο για COVID περιστατικά. Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ό,τι το δυνατόν καλύτερο.

Διασφαλίζουμε τη δυνατότητα αποσυμφόρησης του νοσοκομείου με συνέργειες με άλλες δομές για να είμαστε έτοιμοι για πιθανή πίεση στο νοσοκομείο. Ταυτόχρονα θα υλοποιηθεί η ανάγκη για μεταφορά παθολογικών περιστατικών σε ιδιωτική κλινική».

Ο Στέργιος Γκανάτσιος, διοικητής του Μαμάτσειου πρόσθεσε ότι δεν συνέβη τίποτα που να μην είχε προσχεδιαστεί. «Ανάλογα με τη διασπορά εφαρμόζονται τα μέτρα. Τα μη COVID-19 περιστατικά θα πάνε στην ιδιωτική κλινική. Δεν μας έχει ξεφύγει κάτι που να μας βγάλει εκτός διαδικασίας. Με την εσωτερική διαχείριση υπάρχουν 15 κλίνες άδειες, μας παίρνουν για 2-3 μέρες μέχρι να ανοίξει το κομμάτι της ιδιωτικής κλινικής. Αποσυμφορείται το νοσοκομείο από μεγάλο φόρτο με το κυρίως πρόβλημά του να είναι η έλλειψη των χώρων. Το σαββατοκύριακο υπήρχε πτώση εισιτηρίων, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα».

Ιωάννα Παπαδημητρίου