ΥΛΙΚΑ

Αρμιά

Αρμόζουμο

1 κιλό ανάμεικτο κιμά (χοιρινό/μοσχαρίσιο)

2 νεροκρέμμυδα ψιλοκομμένα

1 φλιτζάνι ρύζι (καρολίνα)

1 κουταλιά του γλυκού πελτέ ντομάτας

Ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι, κόκκινο γλυκό πιπέρι καλής ποιότητας


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αναμειγνύουμε τον κιμά με τα κρεμμύδια ,λίγο αλάτι, πιπέρι μαύρο, πιπέρι κόκκινο και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και ελάχιστο αρμόζουμο στο μείγμα

Σε μια κατσαρόλα απλώνουμε στο πάτο της τα χοντρά κομμάτια της αρμιάς ομοιόμορφα να τον καλύψουμε

παίρνουμε τα φύλλα της αρμιάς και τα γεμίζουμε ομοιόμορφα με το μείγμα του κιμά μας… τα πιέζουμε ελαφρά…

Τα τοποθετούμε κυκλικά της κατσαρόλας σε στρώσεις πασπαλίζοντας με ελάχιστο κόκκινο πιπέρι…

Άμα έχουμε κενά τα καλύπτουμε με χοντρά κομμάτια αρμιάς

Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, λίγο αρμόζουμο, πιπέρι, τον πελτέ διαλυμένο σε νερό και λίγο νερό

Καλύπτουμε την επιφάνεια με φύλλα αρμιάς και απο πάνω ένα πιάτο ώστε να μην μας διαλυθούν και σιγομαγειρεύουμε για μία ώρα ίσως και περισσότερο (εξαρτάται από το μέγεθος που θα δώσουμε στα γιαπράκια)

Μερικές οικογένειες της πόλης παλαιότερα χρησιμοποιούσαν χοιρινό λίπος αντί για ελαιόλαδο, άλλες βάζαν κομμάτια κρέατος μέσα στα γιαπράκια ακόμα και παστό κρέας για να βοηθήσει τη γεύση ακόμα περισσότερο..

Η κλασσικότερη πάντως και πιο συνηθισμένη εκδοχή είναι η συνταγή μας.

Πρόκειται για ένα από τα κλασσικά πιάτα της Κοζανίτικης γαστρονομίας και παράδοσης του τόπου μας και συνηθίζεται να τρώγεται την περίοδο των εορτών αλλά και όλο το χρόνο σε κυριακάτικα τραπέζια κτλ.

Είναι αγαπημένο πιάτο στις μικρές ηλικίες παιδιών (ποτέ δε θα ξεχάσω προσωπικά εγώ τα γιαπράκια της γιαγιάς μου πως τα περιμέναμε να τα φάμε) αλλά και μεγάλων.