Επανήλθε στην θέση του ο διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής του Μποδοσάκειου κ. Δημήτρης Κυφωνίδης και παράλληλα η μερική εφημέρευση της κλινικής. Σχήμα οξύμωρο η κάλυψη της μαιευτικής κλινικής από τους δύο παιδιάτρους του νοσοκομείου όλο το διάστημα όταν η παιδιατρική έστελνε όλα τα περιστατικά της στο Μαμάτσειο. Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο εφημερεύει η παιδιατρική του Μποδοσάκειου το δεύτερο δεκαπενθήμερο που διανύουμε μαζί με εκείνη της Φλώρινας. Για αυτό το λόγο υπήρξε και μεγάλη συμφόρηση στο νοσοκομείο της Κοζάνης το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα, όπου και εκείνη του Μποδοσάκειου και της Φλώρινας διακόμιζαν στα πλησιέστερα νοσοκομεία τα περιστατικά τους. Τονίζουμε ότι το νοσοκομείο της Κοζάνης εφημερεύει συνεχώς 365 μέρες το χρόνο και όχι επιλεκτικά….

Μπορεί να καλύπτεται αυτή η παραφωνία μέσα από τη λειτουργία του ΤΕΙ Μαιευτικής, το οποίο ήρθε για να μείνει, αλλά κάποιες δηλώσεις γιατρών και παραγόντων της Εορδαίας αναγάγουν το θέμα και προς άλλες κατευθύνσεις. Έτσι η αυτόνομη λειτουργία της μαιευτικής με τη βοήθεια των υπαρχόντων παιδιάτρων και το λουκέτο στην εφημέρευση της παιδιατρικής αρκούν για να τεθούν επί τάπητος σε άλλη βάση πολλά θέματα. Γιατί άραγε μπορούν οι παιδίατροι να βρίσκονται σε εφημερία ετοιμότητας μόνο στις γέννες; Ο νόμος 4624/2014, άρθρο 43, παρ1, εδάφιο 4 αναφέρει σαφέστατα: «Οι ειδικευμένοι ιατροί όλων των βαθμιδών ανεξαρτήτως ζώνης, πραγματοποιούν τόσες εφημερίες, ενεργές ή μεικτές ή ετοιμότητας, όσες απαιτούν οι ανάγκες του τμήματός τους και έως το ποσό της ανώτατης αποζημίωσης, …»Και όχι οι ανάγκες της μαιευτικής, όπου πολύ καλά κάνουν οι παιδίατροι και την κρατούν ζωντανή χωρίς όμως να συμβαίνει κάτι ανάλογο με τις βαρύνουσες κλινικές παιδιατρική και παθολογική.

Τι θα γίνει με τη λειτουργία της παθολογικής του Μποδοσάκειου

Την ίδια στιγμή η διοίκηση του Μαμάτσειου-Μποδοσάκειου αναζητά την μετακίνηση ενός ακόμα στρατιωτικού γιατρού για να καλυφθεί εφημεριακά η παθολογική του Μποδοσάκειου. Υπάρχει περίπτωση ακόμα και από την Πέμπτη να έρθει γιατρός και να μη σταματήσουν οι εισαγωγές ασθενών. Δυστυχώς με παρακάλια και μπαλώματα δεν μπορεί να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων όταν η μετακίνηση ενός γιατρού σίγουρα στοιχίζει περισσότερο από την κάλυψη της ίδιας θέσης από έναν μόνιμο.

Νέος διευθυντής στο ΕΚΑΒ

Από τη Δευτέρα τοποθετήθηκε και ο νέος διευθυντής του ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας , ο κ. Μιχάλης Δουλγεράκης , διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Μαμάτσειου. Με τον κ.Μίλτο  Μυλωνά, αντιπρόεδρο να υπόσχεται ακόμα προσλήψεις. Να ευχηθούμε στον κ. Δουλγεράκη, ο οποίος ξέρει από πρώτο χέρι τις ανάγκες των νοσοκομείων μας, καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα .

 

 

Ι.Π.