Δημοσιεύτηκαν τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας για το διάστημα από την Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 24 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00.Οι μετακινήσεις επιτρέπονται από τις 5:00 ως τις 00:30.

Επαναλειτουργούν οι κλειστοί χώροι μουσείων με 2 μέτρα απόσταση, 1 άτομο ανά 15τ.μ. και επισκέψεις ανά 8 άτομα, ενώ ξεκινά και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός με τη χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων και κολυμβητηρίων . Επιτρέπεται επίσης η παραμονή σε χώρους εξωτερικής άθλησης , παιδικές χάρες πάρκα και άλση.

Τα καταστήματα λειτουργούν με αναλογία 1 ατόμου ανά 25 τ.μ. για επιχειρήσεις ως 500 τ.μ. με δυνατότητα λειτουργίας και στις 16 και 23 Μαΐου χωρίς ραντεβού. Το ανώτατο όριο στις εκκλησίες είναι τα 100 άτομα.

Λειτουργούν τα οργανωμένα κάμπινγκ, τα θεματικά πάρκα και οι οργανωμένες παραλίες. Από τις 21 Μαΐου ανοίγουν τα θερινά σινεμά

Περιορισμός νυχτερινής κυκλοφορίας

1. Από τις 00.30 έως τις 5.00 σε όλη την Επικράτεια επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους, περιοριστικά αναφερόμενους, λόγους: α) Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας, β) μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία) και γ) ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο.

2. Για την πιστοποίηση των λόγων κατ’ εξαίρεση μετακίνησης εφαρμόζονται τα εξής:
Για την μετακίνηση της περ. (α) της παρ. 1 πρέπει ο πολίτης να φέρει υποχρεωτικά μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης (βεβαίωση τύπου Α), σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Η βεβαίωση κίνησης παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου, από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση αυτοαπασχολούμενου, ελεύθερου επαγγελματία ή επιτηδευματία από τον ίδιο, περιέχει δε το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του, λαμβανομένης υπόψη και τυχόν αναγκαίας υπερωριακής απασχόλησης.

Στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν την υποχρέωση χρήσης μάσκας, τους κανόνες τήρησης αποστάσεων, καθώς και τους λοιπούς κανόνες, επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, εφόσον δεν υφίσταται στην παρ. 1 ειδικότερη διάταξη, διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ.

Στα πρόσωπα που παραβιάζουν τον περιορισμό κυκλοφορίας επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ για κάθε παράβαση. Ειδικώς στην περίπτωση που ο εργοδότης προβεί σε δήλωση ψευδών ή πλαστών στοιχείων ή σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης , επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο στον εργοδότη ύψους πεντακοσίων (500) ευρώ.