Η ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΜΑΡΙΑ ΜΠΙΛΙΩΝΗ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΛΟΓΟΣ

Συμβουλές προς …ναυτιλομένους, για επιτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκίνησαν ήδη, αλλά και tips που θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη οι υποψήφιοι, μακριά πάντα από το άγχος, καταθέτει μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα η  Μαρία Μπιλιώνη, σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού. Η ίδια δίνει επίσης παραδείγματα σχολών με υψηλή ζήτηση και προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης .

Η ίδια μίλησε , αρχικά, για το αναμενόμενο άγχος που κρύβει η ψυχοφθόρα αυτή διαδικασία, για τους υποψηφίους, λέγοντας πως: “Οι πανελλαδικές ξεκίνησαν χθες και όλες οι εξετάσεις ξεκινούν με το αναμενόμενο άγχος των μαθητών και των γονέων. Είναι ακόμη αρχή για αυτό τα παιδιά πρέπει να κάνουν υπομονή, να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να κάνουν τον αγώνα τους. Είναι στο τέλος όλης αυτής της μακράς διαδικασίας, της προσπάθειας που ξεκίνησαν όλοι οι μαθητές” .

Προσέθεσε, δε, ότι ήδη από το περυσινό καλοκαίρι , κάποιοι μαθητές ξεκίνησαν εντατική προσπάθεια, ενώ κάποιοι ξεκίνησαν την προσπάθεια πολύ νωρίτερα ίσως και από το γυμνάσιο, προκειμένου να πετύχουν την εισαγωγή τους σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα. “είναι μια μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει ο μαθητής και αυτή πρέπει να συνεχιστεί, να φτάσει μέχρι το τέλος , με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, για τον κάθε υποψήφιο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πως μπορεί να διαχειριστεί το άγχος ο μαθητής; Ποια τα μυστικά;

Αυτό που πρέπει να κάνουν οι μαθητές, απαντάει η ίδια, είναι να προσπαθήσουν να είναι ψύχραιμοι. Επειδή είναι σε φάση που κάνουν την τελευταία τους επανάληψη, ότι διάβασμα και να κάνουν πρέπει να είναι πολύ καλά οργανωμένο και δομημένο. Επίσης, να είναι οι ίδιοι πολύ καλά εστιασμένοι σε αυτό που διαβάζουν, να κάνουν focus στο μάθημα που διαβάζουν κάθε φορά, και να προσπαθήσουν να μείνουν όσο το δυνατόν ανεπηρέαστοι από το μάθημα που διαβάζουν κάθε φορά. Εκτός προγράμματος μπορεί να βγάλει τον μαθητή, το κινητό, ή το διαδίκτυο. Το μυστικό, είναι συστηματικό και οργανωμένο διάβασμα, μακριά από υπερβολές, που κάνουν κακό! Επίσης, το ξενύχτι δεν ενδείκνυται, ενώ αντίθετα είναι ανασταλτικός παράγοντας, γιατί ο ύπνος βοηθάει στην απόδοση. Ακόμη, συνέστησε να υπάρχει ήρεμο κλίμα σε μαθητές αλλά και γονείς. Επίσης, πολύ σημαντική είναι η καλή διατροφή και τα απαραίτητα διαλείμματα ξεκούρασης και διαλλείματα χαλάρωσης (μια βόλτα, ένας καφές, μια άθληση, μουσική κ.ο.κ..

“Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν οι γονείς ότι οι εξετάσεις είναι προσωπική διαδικασία των μαθητών.  Οι γονείς μπορούν να δημιουργούν τις συνθήκες ώστε να αποδώσουν τα παιδιά, με τον καλύτερο τρόπο¨, σημείωσε η ίδια, συμβουλεύοντας τους γονείς να είναι ψύχραιμοι και όχι υπερπροστατευτικοί. “Τα παιδιά δεν είναι άρρωστα”, σημείωσε χαρακτηριστικά, ζητώντας από τους γονείς να μην είναι επάνω αλλά δίπλα στους μαθητές.

Οι σχολές με προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης  

Σχολιάζοντας τις αλλαγές στις πανελλαδικές, και τα τμήματα που προστέθηκαν , τόνισε πως αυτά όλα επηρεάζουν την εξέλιξη του μαθητή. Ωστόσο, η επαγγελματική πορεία του καθένα είναι επαγγελματική υπόθεση. Είναι σημαντικό ο κάθε ένας να γνωρίζει τις κλήσεις του χαρακτήρα του και με βάση τις πληροφορίες του μηχανογραφικού και τα επαγγελματικά δικαιώματα των τμημάτων, να μπορέσει ο καθένας να κάνει την πολύ καλή επιλογή. Τα τμήματα εφέτος είναι περί τα 500 και σίγουρα για τον κάθε μαθητή υπάρχουν αρκετά τμήματα κατάλληλα. “Υπάρχουν πολλές καλές σχολές σήμερα στην ελληνική εκπαίδευση, αλλά είναι σημαντικό να επιλεγεί ό,τι είναι πιο κατάλληλο”, σχολίασε η ίδια.

Ωστόσο, κάποια επαγγέλματα έχουν καλύτερες προοπτικές, όπως ενδεικτικά, στο 4ο επιστημονικό πεδίο το παιδαγωγικής ειδικής αγωγής και το τμήμα εκπαιδευτικής πολιτικής, έχουν καλές προοπτικές, μιας και βγάζουν δασκάλους ειδικής αγωγής , με 100% απορρόφηση στην εκπαίδευση, τα τελευταία χρόνια. Οι μαθητές προτιμούν νομική, ψυχολογία , μιας και σε συνδυασμό με ένα μεταπτυχιακό έχουν πολλές δυνατότητες εξέλιξης. Ακόμη, χαμηλότερα τμήματα όπως το ΤΕΙ κοινωνικής εργασίας, λόγω των συνθηκών που ζούμε σήμερα, έχει πολύ καλές προοπτικές εργασίας με την επισήμανση πως λόγω του μεταναστευτικού, μπορεί να συνδυαστεί με μια γνώση αραβικής γλώσσας.

“Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν και προδιαγεγραμμένα άριστες πορείες. Όλα γίνονται με πολύ δουλειά και κόπο”, σχολίασε, τέλος η κ. Μπιλιώνη. Το πιο σημαντικό είναι να γίνεται συνειδητή επιλογή από τον φοιτητή, ώστε να αξιοποιηθεί μελλοντικά από τους νέους, με στόχο να μείνουν στην Ελλάδα και να μη φύγουν για το εξωτερικό. Ευκαιρίες υπάρχουν, αλλά δεν είναι αρκετές για όλους. Οι καλύτερα προετοιμασμένοι με γνώσεις και δεξιότητες, λαμβάνουν τις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, κατέληξε.

Β.Σ.