ΛΙΓΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΣΤΟ ΔΡΕΠΑΝΟ ΚΟΖΑΝΗΣ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΡΥΜΝΙΟΥ

Σε 24ωρο αποκλεισμό του Τελωνείου Κρυσταλοπηγής, ετοιμάζονται να προχωρήσουν από κοινού με τους αγρότες της περιοχής Πρεσπών, οι αγρότες του Νομού Καστοριάς, για το πρωί της Πέμπτης. Οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας, την ίδια ώρα, παραμένουν στα μπλόκα, με λιγοστή, ωστόσο, παρουσία, στο Νομό Κοζάνης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή και τις πληροφορίες που υπάρχουν, τα μπλόκα στη Δυτική Μακεδονία έχουν ως εξής: Οι αγρότες του Νομού Καστοριάς παραμένουν με 70 περίπου τρακτέρ στη Γέφυρα του Άργους Ορεστικού. Αύριο Πέμπτη στις 11 το πρωί θα ξεκινήσουν για τα σύνορα, προκειμένου να προχωρήσουν σε 24ωρο αποκλεισμό του Τελωνείου Κρυσταλοπηγής, στέλνοντας δυναμικό μήνυμα διαμαρτυρίας για ασφαλιστικά, φορολογικά θέματα, όπως είπε μιλώντας στον “Π.Λ.” ο εκπρόσωπος του συντονιστικού μπλόκων της Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Μόσχου.

Ακόμη, στο Νομό Φλώρινας παραμένουν δύο μπλόκα, με παρατεταγμένα τα τρακτέρ στον κόμβο Αντιγόνου και τον Κόμβο Μανιακίου . Οι εν λόγω αγρότες έκαναν δυναμική κάθοδο χθες στην Πτολεμαΐδα, με τα τρακτέρ τους.

Ακόμη, παραμένουν παρατεταγμένοι με τα τρακτέρ τους στο δρόμο της πρώην Νομαρχίας στην είσοδο της πόλης, οι αγρότες των Γρεβενών , οι οποίοι συνεδριάζουν το μεσημέρι της Τετάρτης για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Επίσης, η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών – Κτηνοτρόφων Τσιαρτσιαμπά έχει απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στη διαμαρτυρία που θα γίνει  στη Γέφυρα Ρυμνίου στις 12 το πρωί της Πέμπτης . Η διαμαρτυρία έχει ως αιτήματα να παρθούν πίσω τα εξοντωτικά μέτρα για τη μικρομεσαία αγροτιά που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

φωτο: αρχείο

Ακόμη, στο Δρέπανο Κοζάνης έκαναν την Τετάρτη την εμφάνισή τους λίγα τρακτέρ αγροτών, από το πρώην μπλόκο Πολυμύλου , θέλοντας με αυτή τους την παρουσία να κάνουν εμφανή την αντίδρασή τους στα μέτρα που έχουν πέσει στις “πλάτες” των αγροτών. Για την ώρα δεν έχει αποφασιστεί κάποια άλλη πιο δυναμική διαμαρτυρία και αναμένεται να συγκεντρωθούν περισσότερα τρακτέρ στο σημείο. Όπως λένε, ωστόσο, στον “Π.Λ.” αγρότες του παλιού μπλόκου Πολυμύλου , είναι απογοητευμένοι από τη συμμετοχή του κόσμου στις κινητοποιήσεις, ήδη από πέρυσι. Στο Νομό Κοζάνης υπάρχουν πάνω από 4000 τρακτέρ , λένε, αναρωτώμενοι πόσο από αυτούς κατεβαίνουν τελικά στα μπλόκα.

Τέλος, οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας που συντάσσονται με την πανελλαδική επιτροπή, μετά και τις αποφάσεις που πάρθηκαν την Τρίτη στη Νίκαια, θα κατέβουν την προσεχή Τρίτη 14 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, για να συμμετάσχουν στο μεγάλο παναγροτικό συλλαλητήριο. Για τις ανάγκες της μετακίνησης θα ξεκινήσουν λεωφορεία την ίδια ημέρα και από τη Δυτική Μακεδονία.

 

Οι αποφάσεις της πανελλαδικής σύσκεψης αγροτών

1ον :Να πάρει μέτρα για την παραπέρα ενίσχυση των μπλόκων που μάχονται για τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς και για την κλιμάκωση της κινητοποίησης με πιο προχωρημένες μορφές πάλης.

2ον: Να καλέσει τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να δυναμώσουν περισσότερο την ενεργή εργατική – λαϊκή στήριξη στα δίκαια αιτήματα και στον αγώνα επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών.

3ον: Να ζητήσει συνάντηση με την κυβέρνηση για την ερχόμενη Παρασκευή 10 Φλεβάρη, όπου θα θέσει το πλαίσιο των αιτημάτων – διεκδικήσεων των αγωνιζόμενων μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, απαιτώντας την ικανοποίησή τους.

4ον: Να οργανώσει μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, την Τρίτη 14 Φλεβάρη, καλώντας όλους τους μικρομεσαίους αγρότες της χώρας να πάρουν μέρος και τους εργαζόμενους και το λαό της πρωτεύουσας να συμμετάσχει μαζικά για να συμπαρασταθεί στην αγωνιζόμενη αγροτιά.

 

Β.Σ.