Και φέτος ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Π.Ε. Κοζάνης γιόρτασε τη μητέρα την Κυριακή το πρωί στο εξωκκλήσι της Παναγίας ∙ εορτασμός που αποτελεί παράδοση για το σύνδεσμο εδώ και πενήντα χρόνια κατά τα λεγόμενα του προέδρου, κ. Πολυνείκη Αγγέλη.

«Η μάνα και τα άτομα με ειδικές ικανότητες» ήταν το θέμα της εκδήλωσης για την τόσο ξεχωριστή μέρα και η κα Ελένη Παφύλη, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων – Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με αυτισμό ν. Κοζάνης, ανέλαβε να μιλήσει. Σχολιάζοντας τον τίτλο διευκρίνισε πως χαρισματικά είναι τα άτομα με ειδικές ικανότητες. Θέλοντας να εξαλείψει την διαφορετική αντιμετώπιση των μητέρων των παιδιών με αναπηρία τόνισε πως όλες αγωνίζονται και αντιδρούν το ίδιο απέναντι στο μεγάλωμα, απλά «με διαφοερετικό τρόπο και σε διαφορετικό χρόνο». Προέτρεψε όλους να αποδεχτούν τα παιδιά με αναπηρία γιατί: «Η αγάπη και η αποδοχή στη διαφορετικότητα είναι τα κλειδιά που ξεκλειδώνουν την καρδιά ενός παιδιού με αναπηρία και το κάνουν ευτυχισμένο».


Έκλεισε την ομιλία της με ένα μήνυμα των μητέρων παιδιών με αναπηρία: «Δε θέλουμε να μας λυπάστε. Δε θέλουμε να μας θαυμάζετε. Θέλουμε να σέβεστε το παιδί μας που είναι διαφορετικό. Θέλουμε να μας βοηθήσετε να μεγαλώσουμε τον κόσμο να μας χωρέσει όλους».

Παιδιά απήγγειλαν ποιήματα αφιερωμένα στη μητέρα, ενώ τα παιδικά και εφηβικά τμήματα του «Διαμάντειου» χορευτικού παρουσίασαν πρόγραμμα παραδοσιακών χορών.

Φ.Μ.