Αυτό είναι το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία για το 2020 που γιορτάζεται στις 28 Απριλίου κάθε χρόνου.

Περισσότερο από ποτέ, η φετινή διεθνής ημέρα πρέπει να προβάλει εντονότερα τη σημασία της καθιέρωσης ασφαλών πρακτικών στους χώρους εργασίας και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι υπηρεσίες επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας (ΕΑΥ).

Στην πορεία για την υλοποίηση του βασικού στόχου που δεν είναι άλλος από την αποτελεσματική διαχείριση της Ασφαλούς εργασίας, έχουν αναπτυχθεί πολλαπλές δράσεις, οδοί, προγράμματα και παράμετροι με σκοπό την προστασία των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της κρίσης που διανύουμε σήμερα αλλά και μακροπρόθεσμα, και για να είμαστε προετοιμασμένοι για την ανάκαμψη στο μέλλον.

Όλοι πλήττονται από την παγκόσμια πανδημία COVID 19 και από την κρίση που έχει προκληθεί, ωστόσο οι εργαζόμενοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Αυτός είναι και ο λόγος που επελέγη το σύνθημα «Σταματήστε την πανδημία στην εργασία» για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Εργαζομένων για το 2020, που εορτάζεται επίσης στις 28 Απριλίου, με σκοπό τη στήριξη όλων των εργαζομένων αλλά και στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους ή έμειναν ανάπηροι, τραυματίστηκαν ή επλήγησαν με άλλο τρόπο από την εργασία τους.

Το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε, Ο φορέας δηλαδή των κοινωνικών εταίρων για θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, δεν παραλείπει να υπογραμμίσει ότι «ΟΡΑΜΑ μας είναι η προαγωγή της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία και η εμπέδωση της νοοτροπίας πρόληψης με τη συνεργασία και προς όφελος επιχειρήσεων, εργαζομένων και της κοινωνίας συνολικά».

Για τον ΣΠΑΡΤΑΚΟ η υγεία και η ασφάλεια των εργαζόμενων αποτέλεσαν και αποτελούν βασική μέριμνα, βασικό κομμάτι των διεκδικήσεων, βασική παράμετρος πολλών κινητοποιήσεων, βασικό μέρος της καθημερινής του ατζέντας.

Για τον ΣΠΑΡΤΑΚΟ η 28η Απριλίου κάθε χρονιάς (και όχι μόνο της φετινής χρονιάς που έχει αποκτήσει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αλλά και ίσως να βάζει την όλη φιλοσοφία της Παγκόσμιας Ημέρας και σε ένα άλλο πρίσμα), θα πρέπει να μας θυμίζει πως ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ θα πρέπει να είναι Ημέρα για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία γιατί για τον ΣΠΑΡΤΑΚΟ «ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ».

Για αυτό, ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ:

• Να τηρούνται όλα τα μέτρα στο πλαίσιο περιορισμού της διασποράς του ιού και να χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα που θα συνδράμουν στον στόχο
• Θα πρέπει να εφαρμόζονται και να τηρούνται ΟΛΟΙ οι κανονισμοί και οι κανόνες υγείας και ασφάλειας
• Θα πρέπει να μην γίνεται καμία εργασία χωρίς να έχουν διασφαλιστεί τα αυτονόητα
• Θα πρέπει να υπάρχει αδιάλειπτη μέριμνα από την πλευρά της εργοδοσίας
• Θα πρέπει να υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση από την πλευρά των εργαζομένων.

Όπως σε όλα τα ζητήματα έτσι και στο θέμα «υγεία και ασφάλεια» φέρουμε, όλοι μαζί και ο κάθε ένας ξεχωριστά, το δικό του κομμάτι ευθύνης. Αν το αναλάβουμε, θα έχουμε κάνει πολλά βήματα μπροστά.

Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, η προσπάθεια για την διαχείριση του κορονοϊού απέδειξε ότι έχει αποτελέσματα και κομμάτι αυτού του αποτελέσματος είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία.

Ο αγώνας συνεχίζεται, η προσπάθεια συνεχίζεται. Μένουμε πειθαρχημένοι, μένουμε σε επαγρύπνηση, ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ.