“ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ”

Την πρόθεσή τους να προβούν σε όλα τα ένδικα μέσα ενάντια στην δικαστική απόφαση η οποία ακυρώνει το 35ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου και ακυρώνει ουσιαστικά το διοικητικό συμβούλιο που προέκυψε, εξεδήλωσαν τα εργατικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ (Σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Γουνεργατών, Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια και Οδηγών).

Ειδικότερα, στο χρονικό της δικαστικής απόφασης που εκδόθηκε την περασμένη Πέμπτη και κοινοποιήθηκε στο Εργατικό κέντρο μια ημέρα μετά, αναφέρθηκαν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν τα εν ανωτέρω σωματεία και συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κοζάνης και μέχρι πριν τη δικαστική απόφαση Εκτελεστικός Γραμματέας στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βαγγέλης Δεληολάνης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο ιστορικό του συνεδρίου, μιλώντας για ¨επίθεση και εφόρμηση κατάληψης του Εργατικού κέντρου, από τη ΔΑΚΕ και άλλες δυνάμεις”. Σημείωσε, επίσης, ότι το 2011 στο συνέδριο συμμετείχαν 114 αντιπρόσωποι , το 2014 συμμετείχαν 98, το 2017 συμμετείχαν 95 αντιπρόσωποι , ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχει απομαζικοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Αντιθέτως, όπως καταγγέλλει, στην Κοζάνη μέσα σε τρεις μήνες έγινε μια προσπάθεια από ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ κ.λπ., να παρουσιαστούν 3000 εργαζόμενους που θα εγγραφόταν σε σωματεία. “Αν γινόταν δεκτές, η εξωφρενική αύξηση των σωματείων αυτών, από ανενεργά σωματεία, τότε το συνέδριο θα είχε 191 αντιπροσώπους”, σημείωσε, μιλώντας για προσπάθεια να αυξηθούν κατά 73% η σύνεδροι, κάτι που επετράπη τελικά ώστε να μην ελέγχεται η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου από απαιτήσεις σωματείων και αφεντικών, όπως είπε.

Αφού απετρέπει αυτή η προσπάθεια οι δυνάμεις αυτές έφτασαν στα δικαστήρια , κάνοντας ασφαλιστικά μέτρα , τα πρώτα εκ των οποίων τα έχασαν. Σχολιάζοντας, ο ίδιος την απόφαση του δικαστηρίου για το συνέδριο, που ουσιαστικά δικαιώνει τη ΔΑΚΕ, την χαρακτήρισε “απαράδεκτη” , για το Εργατικό Κέντρο και το συνδικαλιστικό κίνημα σε όλη τη χώρα. Μίλησε για πάγια διαδικασία που γίνεται πριν από κάθε συνέδριο και κρίνει τους συνέδρους και τα σωματεία.  “Η δικαστική απόφαση βάλει ευθέως σε αυτή τη διαδικασία και αν παραμείνει σε ισχύ θα έχει δικαστικό προηγούμενο για όλη την Ελλάδα. Τα σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Γουνεργατών, Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια και Οδηγών και άλλες δυνάμεις στο εργατικό κέντρο, αντιμετωπίζουμε με αμφισβήτηση την απόφαση και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, χρησιμοποιώντας όλα τα ένδικα μέσα και άλλα, ώστε η απόφαση να ακυρωθεί”, τόνισε ο ίδιος με νόημα.

Ο ίδιος σημείωσε πως η οργάνωση των εργαζομένων είναι απόφαση των ίδιων και το δικαστικό σύστημα έρχεται επικουρικά για να λύσει διαφορές. “Υπάρχει μια δικαστική απόφαση που καταργεί το δικαίωμα των δευτεροβάθμιων οργανώσεων να νομιμοποιούν τους εργαζόμενους, να ελέγχουν τους αντιπροσώπους τους, αναγορεύονταν τα δικαστήρια κριτή της δημοκρατικής λειτουργίας των δευτεροβάθμιων οργανώσεων. καλούμε τους εργαζόμενους να αποκρούσουν τέτοιες παρεμβάσεις”, είπε επίσης, λέγοντας ότι η δικαστική απόφαση δεν δικαιώνει όσους πήγαν στα δικαστήρια στη συνείδηση των εργαζομένων, αφού μοναδικός στόχος τους ήταν η “χειραγώγηση” του συστήματος.

Στο σκεπτικό της δικαστικής απόφασης, ακυρώνονται οι αποφάσεις της 2/4 , του συνεδρίου, που προχώρησε στη νομιμοποίηση των αντιπροσώπων και με πλειοψηφία δεν τις έκανε δεκτές, συνεχίζοντας με 95 αντιπροσώπους και προχωρώντας σε εκλογές και ακολούθως στη συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου. Αυτή τη στιγμή το διοικητικό συμβούλιο δεν υφίσταται. Να τονιστεί πως κατά τη συγκρότηση του ΔΣ όπως λέει το ΠΑΜΕ, την 10η καταστατικά ημέρα έπρεπε να προχωρήσουν σε συγκρότηση και απόντος της ΠΑΣΚΕ συγκρότησαν ΔΣ ως “αναγκαστική επιλογή, με τις υπάρχουσες δυνάμεις”, όπως τόνισε ο κ. Δεληολάνης.

Σε κάθε περίπτωση τα εν λόγω σωματεία που αντιδρούν στη δικαστική απόφαση, λένε ότι θα χρησιμοποιήσουν ένδικα μέσα ενάντια των προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων, ενώ στην παρούσα φάση το Εργατικό Κέντρο παραμένει ακέφαλο! Μάλιστα ερωτηθείς ο κ. Δεληολάνης αν θα προχωρήσουν σε προσωρινή διοίκηση, είπε ότι το πρώτο βήμα θα είναι τα ένδικα μέσα και αν αυτό δεν αποδώσει καρπούς, τότε η προσωρινή διοίκηση που τυχόν θα προκύψει θα πρέπει να οδηγήσει το Εργατικό Κέντρο σε νέο συνέδριο. Επίσης, ο κ. Δεληολάνης κατήγγειλε πως από τις δυνάμεις που έκαναν ένσταση στο δικαστήριο, τους έγινε μετά την απόφαση του πρωτοδικείου μια ” έμμεση απειλή” για να εγκαταλείψουν το κτήριο, κάτι που ο ίδιος λέει ότι δεν θα γίνει.

Β.Σ.