ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΑ 10 ΕΚ. ΕΥΡΩ

Στη σύσταση Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας προχωράει η περιφερειακή αρχή από κοινού με το ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) με στόχο να αποτελέσει ένα Ταμείο Χαρτοφυλακίου το οποίο θα στηρίζει τοπικές επιχειρήσεις. Ειδικότερα, το ΤΑΔΥΜ θα λειτουργεί ως χωριστή λογιστικά χρηματοδοτική μονάδα στο πλαίσιο του ΕΤΕΑΝ για την υλοποίηση προγραμμάτων, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Το ταμείο συστήνεται με 10 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 5 εκ. ευρώ μπαίνουν από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (τα 3 εξ αυτών είναι από την Π.Ε. Κοζάνης, 1 από χρήματα που δόθηκαν στο ΕΒΕ Κοζάνης και 1 από χρήματα που δόθηκαν στο ΕΒΕ Φλώρινας – όλα μέσω Πόρου) και άλλα 5 εκ ευρώτο ΕΤΕΑΝ.

Στη συνέντευξη που παραχωρήθηκε το μεσημέρι στον δεύτερο όροφο της Π.Ε. Κοζάνης  ο Περιφερειάρχης Δυτικής Θεόδωρος Καρυπίδης και ο Πρόεδρος του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) Α.Ε. Κων/νος Γαλιάτσος, αναφέρθηκαν σε λεπτομέρειες του εγχειρήματος, τονίζοντας την σπουδαιότητά του.

Για το αποτέλεσμα μιας σειράς διεργασιών που ξεκίνησε εδώ και πάρα πολύ καιρό, σε συνεργασία με το ΕΤΕΑΝ και το οποίο σημαίνει πολλά για την περιοχή, έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Πλακεντάς, λέγοντας πως “είναι απόροια μεγάλης δουλειάς που έγινε, ώστε με την έγκριση του περιφερειακού συμβουλίου να ανακοινώσουμε το ταμείο ανάπτυξης, μια κορυφαία στιγμή στην προσπάθεια που κάνουμε για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας”.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας , Εμπορίου και Ανάπτυξης Ματθαίος Καλαϊτζόπουλος τόνισε πως πρόκειται για μια κορυφαία απόφαση που θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα στη Δυτική Μακεδονία. Πρόκειται για ένα αυτόνομο ταμείο, που θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα μέσα από πολλούς άξονες, όπως τόνισε, σε συνεργασία με το ΕΤΕΑΝ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης Κώστας Κυριακίδης αναφέρθηκε σε μια μεγάλη , σημαντική και πρωτοπόρα προσπάθεια που φτάνει στο τέλος της , για τη δημιουργία ειδικού ταμείου χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις. Ευχαρίστησε την περιφέρεια που στήριξε την πρωτοβουλία, θυμίζοντας πως η πρωτοβουλία τέθηκε στο συνέδριο επιχειρηματικής επανεκκίνησης, δίνοντας τη δυνατότητα πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα σε ντόπιους επιχειρηματίες. “Προτείναμε από την πρώτη στιγμή το ταμείο αυτό και σήμερα σηματοδοτείται μια νέα αρχή, ενημερώνοντας τους συναδέλφους ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτό και να βελτιωθεί η επιχειρηματικότητα και η ανάπτυξη στην περιοχή”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Φλώρινας, αφού ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια,. τόνισε πόσο σπουδαίο είναι το εν λόγω γεγονός, σε μια περιοχή που μαστίζεται από την ανεργία, λέγοντας μάλιστα πως μόνο η νομός Φλώρινας μετράει 1200 λουκέτα , έχοντας χάσει το 30% της δύναμής του. “Σε αυτή την κρίσημη στιγμή θα δώσει μια ανάσα, μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων που το έχουν ξεχάσει όλα χρόνια της κρίσης”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης, αφού ευχαρίστησε την ομάδα εργασίας, τα ΕΒΕ Κοζάνης και Φλώρινας, τόνισε πως ‘”από σήμερα αναλαμβάνουμε ακόμα μια μεγάλη ευθύνη έναντι της χώρας, μια ευθύνη που ευχόμαστε να βρει μιμητές”. Ευχαρίστησε, επίσης, τον Πρωθυπουργό και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκη που το αγκάλιασαν, λέγοντας ότι “θα πρέπει όλοι να δείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό γιατί η πρωτοβουλία αυτή αφορά το σύνολο της χώρας”. Μίλησε, επίσης, για την περιφέρεια ανοιχτής διακυβέρνησης και ανοιχτών διαδικασιών, τις πρωτοβουλίες της περιφερειακής αρχής προς αυτή την κατεύθυνση. “Αν τα αθροίσουμε όλα, σημαίνει πως η Δυτική Μακεδονία είναι η περιφέρεια που καινοτομεί και δίνει δυνατότητες”, είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ Κωνσταντίνος Γαλιάτσος αναφέρθηκε στο λόγο για το οποίο πρέπει να δημιουργηθεί αυτό το ταμείο, ποιος είναι ο τρόπος του και ποια τα οφέλη του. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις αστοχίες της αγοράς, λέγοντας πρέπει να δημιουργηθούν αναπτυξιακούς φορείς , λέγοντας πως ο λόγος που χρειάστηκε να δημιουργηθεί είναι για να θεραπευτούν οι αστοχίες της αγοράς στην Ελλάδα, που σχετίζονται με την πλημμελή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.  Το θέμα της ρευστότητας δεν έχει λυθεί και το ΕΤΕΑΝ είναι ένα χρηματοδοτικό ίδρυμα, είπε ο ίδιος, ζητώντας να στηριχθεί ο ρόλος του.

Επίσης, μίλησε για την ανάγκη να συσταθεί ο φορέας χρηματοδότησης της περιφερειακής ανάπτυξης, ενώ αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας του ταμείου, ανέφερε πως θα αξιοποιηθεί η ευέλικτη δομή του ΕΤΕΑΝ, το οποίο θα συνδράμει στο εγχείρημα με την ευέλικτη δομή και την τεχνογνωσία του. Το ΕΤΕΑΝ αξιοποιεί χρήματα από Ευρωπαϊκά Ταμεία, ενώ στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας θα αξιοποιηθεί η γνώση της περιφέρειας στην επενδυτική στρατηγική του ταμείου. Η περιφέρεια θα έχει την πλειοψηφία, ώστε η στρατηγική του ταμείου να ασκείται περιφερειακά, τόνισε.

 

Β.Σ.