“Ή ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ 80% ΣΤΟ ΝΕΡΟ Ή ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ…”

“Κάτω τα χέρια από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις”, φωνάζουν σε όλους τους τόνους οι συνταξιούχοι του Νομού Κοζάνης (ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ Παράρτημα Κοζάνης, Σύλλογος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Κοζάνης, Συνταξιούχοι ΟΑΕΕ, Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίων Κοζάνης, Συνταξιούχοι ΙΚΑ Κοζάνης και Συνταξιούχοι ΙΚΑ Σερβίων). Μάλιστα, διοργανώνουν συγκέντρωση – ενημέρωση την προσεχή Τετάρτη, ενώ στα έμμεσα σχέδιά τους είναι η διοργάνωση ενός παν-κοζανίτικου συλλαλητηρίου, τον Απρίλιο, με ποικίλα θέματα, βασισμένα στα προβλήματα των συνταξιούχων αλλά και όλων των εργαζομένων και κατοίκων στο Νομό.

Αρχικά, μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ο Χρήστος Ψαλίδας, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συνταξιούχων Ν. Κοζάνης, τάχθηκε κατά της διατήρησης του ειδικού τέλους 80% στο νερό, από το Δήμο Κοζάνης, όπως αυτή περνάει από το δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, στο πλαίσιο της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΚ. Οι συνταξιούχοι λένε πως  δεν πρόκειται μόνο για χρέωση 80% επιπλέον στο νερό, χαρακτηρίζοντας τόσο τη τωρινή όσο και την προηγούμενη δημοτική αρχή ως “ψεύτες” , σημειώνοντας πως με το ΦΠΑ ανεβαίνει στο 99.2%. “Αυτό θα το καταργήσουμε στην πράξη, γιατί αν δεν καταργηθεί αυτό, εμείς θα καταργήσουμε αυτούς”, σημείωσε με νόημα ο κ. Ψαλίδας, λέγοντας πως το μήνυμα που στέλνουν οι συνταξιούχοι είναι πως ή θα καταργηθεί το 80%, ή θα καταργηθούν αυτοί που το επιβάλλουν!

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης της συγκέντρωσης της Τετάρτης και ώρα 11.00 π.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης με ομιλητή τον πρόεδρο της ομοσπονδίας συνταξιούχων ΙΚΑ Δήμο Κουμπούρη, η συντονιστική επιτροπή αντιδρά στις περικοπές στις συντάξεις, λέγοντας όχι σε αυτού του είδους την πολιτική και σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως “σφάγιασαν τους συνταξιούχους με τις περικοπές του ΕΚΑΣ, τις μειώσεις συντάξεων. Εμείς λέμε όχι σε αυτές τις πολιτικές και ζητούμε με πολιτική απόφαση να έρθουν πίσω τα επιστρεφόμενα, όπου γίνεται παράνομη παρακράτηση από το επικουρικό. Να δοθεί πίσω τώρα η 13η και η 14η σύνταξη που μας τη χρωστάνε. Εμείς δεν χρωστάμε σε κανέναν τίποτα. Πληρώσαμε με αίμα και τις συντάξεις μας και τα επικουρικά μας . Λέμε κάτω τα χέρια από τις συντάξεις , κύριες και επικουρικές. Κάτω τα χέρια από τις κατασχέσεις των μη εχόντων”. Εκτός από τις αντιδράσεις στις καταστάσεις σπιτιών, τις περικοπές ρεύματος, ο ίδιος καταφέρθηκε και κατά των ΜΜΕ που στέλνουν τους συνταξιούχους σε δικηγορικά γραφεία για τις επιστροφές χρημάτων από τα ταμεία, λέγοντας πως τα αστικά δικαστήρια κάνουν 4 χρόνια να εκδώσουν απόφαση στην Αθήνα και τουλάχιστον 10 στην Κοζάνη!
Επίσης, ζητούν από τους συνταξιούχους να κλείσουν τα αυτιά τους στα φερέφωνα, ενώ τάχθηκαν κατά των συνδικάτων που είναι ανενεργά. Σε αντίθεση, στις 29 Νοεμβρίου μετά τον αγώνα των συνταξιούχων δόθηκαν πανελλαδικά 320 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 20 εκ. ευρώ αφορούσαν συνταξιούχους του Νομού Κοζάνης, από τα επιστρεφόμενα.
“Απευθύνουμε κάλεσμα στο συλλαλητήριο- συγκέντρωση της Τετάρτης , για να ενημερωθούν από τους εκπροσώπους των ομοσπονδιών”, ανέφερε τέλος ο ίδιος, μιλώντας επίσης για μεγάλο παν-κοζανίτικο συλλαλητήριο που διοργανώνεται για τις 18 Απριλίου, ή σε άλλη κοντινή ημερομηνία αν αυτό αποφασιστεί από τις ομοσπονδίες.

Β.Σ.