Ο “ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΗΣ” ΤΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

– Αναμένεται μεγάλη αντιπροσωπεία από την Ταϊβάν

Κερδίζουν συνεχώς έδαφος οι καλλιέργειες των αρωματικών φυτών στη Δυτική Μακεδονία και το νομό Κοζάνης ειδικότερα. Η λεβάντα, η ρίγανη, το τριαντάφυλλο, καλλιεργούνται τελευταία από ολοένα και περισσότερους νέους γεωργούς, πολλοί εξ αυτών είναι νέοι άνθρωποι, με μόρφωση και όρεξη για ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα.

Μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα για τα αρωματικά φυτά, ο βουλευτής Κοζάνης και “πρωτεργάτης” του εγχειρήματος Γιώργος Κασαπίδης, μίλησε αρχικά για το άνοιγμα του συνεταιρισμού, λέγοντας πως εφέτος στην περιοχή θα έρθουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πολυάριθμα γκρουπ 50 και πλέον ατόμων από την Ταϊβάν, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί. Πρόκειται, όπως είπε ο κ. Κασαπίδης, για άτομα που κάνουν οικοτουρισμό στην περιοχή, όπου μαζί με τις ομορφιές της γνωρίζουν τον τόπο, τους ανθρώπους, αναπτύσσοντας γέφυρες φιλίας με την ισχυρή οικονομία της Ταϊβάν . “Τέτοιου είδους συνεργασίες βοηθούν και τη χώρα και τον τόπο. Μέσα από την ανάγκη και τις πιέσεις της αγοράς και των εξελίξεων , βγήκαμε στις αγορές όλου του κόσμου, ξεκίνησε μια καλή συνεργασία με την Αμερική, ανοίξαμε και μια πόρτα στην Αμερική, δημιουργώντας μια μεγάλη προοπτική σε αυτή που έχει διαγραφεί εδώ και χρόνια με τις καλλιέργειες των αρωματικών φυτών”, σημείωσε με νόημα.

Το τριαντάφυλλο, η λεβάντα, η ρίγανη, έχουν παγκόσμια εμβέλεια, αλλά η ποσότητα δεν μπορεί να καλύψει αυτή την μεγάλη ζήτηση. Ωστόσο, οργανώνεται επέκταση της παραγωγής, με αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Αυτό γίνεται συστηματικά. και όπως επισημαίνει ο κ. Κασαπίδης, το ενδιαφέρον νέων ανθρώπων για τον κλάδο της τριανταφυλλιάς είναι μεγάλο: ” νέοι άνθρωποι με πτυχία , μορφωμένοι, βλέποντας τα επαγγελματικά αδιέξοδα θέλουν να αντλήσουν εισόδημα από τη γη. Νέα παιδιά κάνουν το ξεκίνημα της ζωής τους πάνω σε αναπτυσσόμενες καλλιέργειες, από νέα ζευγάρια με μόρφωση και αγάπη για τον τόπο, ασχολούνται με τη γη”, είπε χαρακτηριστικά.
Και κατέληξε λέγοντας πως “Τα μηνύματα που αντλούμε, μέσα στην κρίση, είναι θετικά, δίνοντάς μας κουράγιο χαρά και αισιοδοξία για να ασχοληθούμε με την ανάπτυξη , με χειροπιαστά παραδείγματα”.


Β.Σ.