ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Προχωρούν οι συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς της κυβέρνησης, σχετικά με το αίτημα των περιοχών με εξάρτηση από τον λιγνίτη, για τη δημιουργία ενός Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης,στο πλαίσιο της αναθεώρησης της οδηγίας για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (ΕΣΕΔΕ). Μάλιστα, οι δήμαρχοι Κοζάνης και Εορδαίας, κ.κ. Λευτέρης Ιωαννίδης και Σάββας Ζαμανίδης είχαν συνάντηση τη Δευτέρα το μεσημέρι στην Αθήνα με τον αναπληρωτή υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο , με στόχο να συζητηθεί το θέμα αναλυτικά.

φωτογραφία από το πρόσφατο ταξίδι των δημάρχων Κοζάνης-Εορδαίας στις Βρυξέλλες

Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα, μιας και έγινε μια πρώτη παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ταξιδιού των δημάρχων στις Βρυξέλλες και τις συναντήσεις που είχαν εκεί με τα αρμόδια στελέχη της Ε.Ε. Ωστόσο δεν πάρθηκαν αποφάσεις και σχεδιάζεται να γίνει και νέα συζήτηση. Ζητούμενο στην παρούσα φάση από πλευράς των δημάρχων είναι το πως θα διαχειριστούν το εν λόγω ταμείο, για το οποίο στο παρελθόν είχαν στείλει επιστολή  (στους υπουργούς Περιβάλλοντος των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον Επίτροπο Ενέργειας και Δράσης ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή, στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στα Μέλη των Μόνιμων Αντιπροσωπειών των Κρατών Μελών στις Βρυξέλλες), οι Δήμοι Κοζάνης, Εορδαίας, Αμυνταίου, Φλώρινας, Μεγαλόπολης, Rovinari Ρουμανίας, Horní Jiřetín Τσεχίας, Trojanovice Τσεχίας, η ΓΣΕΕ και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Όπως έχει ήδη σημειωθεί, οι πόροι από το εν λόγω ταμείο θα διατίθενται για τις παρακάτω δραστηριότητες:

  •  Δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης
  •  Επανακατάρτιση και επαναπροσανατολισμό του εργατικού δυναμικού σε νέες δεξιότητες
  •  Υποστήριξη στην εύρεση εργασίας
  •  Δημιουργία και υποστήριξη νέων επιχειρήσεων
  •  Παρακολούθηση και λήψη προληπτικών μέτρων για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων από την παραγωγική αναδιάρθρωση, στη σωματική και πνευματική υγεία.

 

Β.Σ.