Μία ακόμα “επί της ουσίας συζήτηση” πραγματοποίησε η Δημοτική Κίνηση “Κοζάνη Τόπος να Ζεις” την Κυριακή 11 Μαρτίου στο καφέ μπαρ ΑΓΟΡΑ. Με καλεσμένους τους δημάρχους των δήμων Τρικκαίων και Λάρισας, Δημήτρη Παπαστέργιου και Απόστολο Καλογιάννη, καθώς και το δήμαρχο Κοζάνης, Λευτέρη Ιωαννίδη, στη συζήτηση της Δημοτικής Κίνησης με θέμα “Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: προκλήσεις και προοπτικές” θίχτηκαν θέματα σχετικά με το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη νέα ελληνική πραγματικότητα, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δήμοι σήμερα, κυρίως χρηματοδότησης, για την ύπαρξη πολιτικής βούλησης, για τις προοπτικές και τους κινδύνους της απλής αναλογικής, καθώς και για άλλα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν όλους τους πολίτες.

Ο δήμαρχος Λάρισας, κ. Καλογιάννης, μίλησε για την επιτακτική ανάγκη ύπαρξης ενός ευρύτατου διαλόγου για το αύριο της Ατοδιοίκησης, η οποία καλείται να παίξει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και στο μέλλον, για τις βασικές προτεραιότητες που έχει θέσει αυτή την περίοδο ο δήμος Λάρισας και που είναι κυρίως αναπτυξιακές, αλλά και για τους κοινούς στόχους των δήμων Κοζάνης, Λάρισας και Τρικκαίων. “Κοινός τόπος είναι να δούμε αυτό που όλοι θέλουμε στη χώρα μας, ανάπτυξη. Να δούμε ποιες είναι οι συμμαχίες στην κοινωνία που μπορούμε να διαμορφώσουμε και να πάρουμε θέση απέννατι στις αλλαγές που πρέπει να γίνου στην αυτοδιοίκηση και στο θεσμικό της περιεχόμενο”, σημείωσε ο ίδιος.

Την ανάγκη συνεργασίας των τριών δήμων για την αντιμετώπιση ορισμένων κοινών προβλημάτων μίλησε και ο δήμαρχος Λάρισας, κ. Παπαστέργιου, ο οποίος δήλωσε πως “Στο 99% των περιπτώσεων τα προβλήματα είναι κοινά. Το πρώτο είναι η αποκέντρωση. Θέλουμε ένα κράτος το οποίο θα δουλέψει γρήγορα, πρέπει να τρέξουμε, αλλά δυστυχώς συνεχίζει το κράτος διαχρονικά να θέλει να κρατάει τα ηνία και να κρατάει και πόρους και αρμοδιότητες. Για μένα, λοιπόν, αυτό είναι το πρώτο και δύσκολο. Να αποκεντρωθούμε, να σταματήσουμε να έχουμε τόσες δομές, να ξεκαθαρίσουμε τι κάνει ο καθένας μας και να συνεχίσουμε να το κάνουμε”. Ο ίδιος μίλησε, επίσης, για το θέμα της χρηματοδότησης των δήμων και για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των δημοσίων έργων, αλλά και για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στο δήμο Τρικκαίων. “Νομίζω πως κάνουμε το αυτονόητο. Και αυτό είναι, επίσης, πολύ βαρύ, το να είμαστε δακτυλοδεικτούμενοι οι δύο, τρεις δήμοι. Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε το νόμο που υπάρχει από το 2009… και φωνάζουμε για να ξυπνήσει το κράτος”.

Ο Λευτέρης Ιωαννίδης μίλησε για την κρίση που βιώνει η Ελλάδα, αλλά και για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην έξοδο της χώρας από την κρίση αυτή. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε “η Ελλάδα είναι μία χώρα που βρίσκεται σε μία βαθιά κρίση. Η κρίση αυτή δεν προέκυψε μόνο τα τελευταία χρόνια, είναι αποτέλεσμα πολλών κακών πρακτικών, μίας κακής δομικής κατάστασης τα τελευταία τριάντα χρόνια. Εφόσον θέλουμε να βγούμε με τους καλύτερους όρους από την κρίση, πιστεύουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να παίξει κυρίαρχο ρόλο στην έξοδο από την κρίση. Αυτό, όμως, προϋποθέτει μία σχέση εμπιστοσύνης, μία σχέση αλληλοσεβασμού και αλληλοϋποστήριξης, μεταξύ όλων των θεσμών της υλικής διοίκησης, που είναι το κράτος, η περιφέρεια και ο δήμος”.

Ε.Σ.