Ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιάννης Λιάσης αναφέρθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο της Δευτέρας στην αναστολή των κλειστών αγροτικών ιατρείων και τις όποιες πρωτοβουλίες της περιφέρειας . Απαιτείται σύμφωνα με τα όσα είπε ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας ως το πρώτο ανάχωμα για την πανδημία και λύση είναι η προνοσοκομειακή φροντίδα για να μην υπάρχει συγχρωτισμός στα νοσοκομεία .Πρότεινε μάλιστα να δοθεί η δυνατότητα στους αγροτικούς γιατρούς για μια ακόμα θητεία .

Ο κ. Ηλίας Τοπαλίδης μίλησε για τις ελλείψεις της δημόσια ς υγείας με προτεραιότητα της περιφέρειας την ενίσχυση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. Σύμφωνα με στοιχεία της 3ης ΥΠΕ έγιναν 349 προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού στη Δ. Μακεδονίας πλέον 25 ειδικευομένων σε νοσοκομεία με την υποστελέχωση των δομών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας να αποτελεί πρόβλημα.

Οι αγροτικοί γιατροί καλύπτουν εφημερίες σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας , όπως πρόσθεσε, ενώ η εξυπηρέτηση γινόταν με την άυλη συνταγογράφηση σε συνεργασία με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων. Υπάρχει πια η κατεύθυνση να μεταβαίνουν και στα χωριά από το Μάρτιο και παράλληλα επιδιώκεται ένα πρόγραμμα τηλεφροντίδας- τηλεϊατρικής με εξ αποστάσεως παροχή ιατρικών υπηρεσιών που θα προφυλάσσει ευάλωτες ομάδες σε λοιμώξεις .

Ιωάννα Παπαδημητρίου