Μετά την Γενική Συνέλευση εκλέχθηκε και συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης ως εξής:

ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, Πρόεδρος, Εκπρόσωπος Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.
ΤΣΕΒΕΚΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, Αντιπρόεδρος, Εκπρόσωπος Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης.
π.ΧΑΡΙΣΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, Ταμίας, Εκπρόσωπος Ιεράς Μητρόπολης Σερβίων & Κοζάνης, στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από τον Αιδεσιμότατο ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ.
ΑΣΠΡΑΓΚΑΘΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, Γραμματέας, Εκπρόσωπος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Εορδαίας.
ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, Μέλος, Εκπρόσωπος Δήμου Εορδαίας.
ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ, Μέλος, Εκπρόσωπος Δήμου Κοζάνης, στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από τον κο. ΣΙΑΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟ ΓΕΩΡΓΙΟ

ΤΣΑΚΜΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ, Μέλος, Επιστημονικός Υπεύθυνος, Εκπρόσωπος εργαζομένων Κέντρου Πρόληψης.

Με την ευκαιρία αυτή το νέο Δ.Σ. ευχαριστεί τον π. ΧΑΡΙΣΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟ και την κα. ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ για την συνεισφορά τους στο Κέντρο Πρόληψης.

Ευχαριστεί, επίσης, όλους τους πολίτες της περιοχής που συμμετείχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στις δράσεις που πραγματοποίησε το Κ.Π. κατά την διάρκεια της περασμένης χρονιάς.

– Το κέντρο βάρος των δραστηριοτήτων αφορούσε την σχολική κοινότητα όπου λειτούργησαν 95 ομάδες πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχικής υγείας με την συμμετοχή περίπου 2000 μαθητών. Συντονιστές των ομάδων ήταν νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές που εκπαιδεύτηκαν και υποστηρίχτηκαν από το Κέντρο Πρόληψης αυτό σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Στόχος ήταν η ανάπτυξη της συνεργασίας στην τάξη, η λήψη αποφάσεων που σέβονται την υγεία και την ζωή, ο σεβασμός στην διαφορετικότητα κ.α. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα πολύ σημαντικό καθώς οι μαθητές συμμετέχουν σε εβδομαδιαίες συναντήσεις για μία τουλάχιστον σχολική χρονιά. Η πραγματοποίηση είναι δυνατή χάρη στην εθελοντική συμμετοχή 100 περίπου εκπαιδευτικών και τα θετικά αποτελέσματα είναι εμφανή σε πολλά επίπεδα.

– Οργανώθηκαν 5 σεμινάρια για εκπαιδευτικούς δύο από αυτά είχαν στόχο την εκπαίδευση δασκάλων και καθηγητών σε προγράμματα πρόληψης των εξαρτήσεων και τρία αφορούσαν την συνεργασία γονέων-σχολείου. Συμμετείχαν συνολικά 100 εκπαιδευτικοί.

– Στελέχη του κέντρου στα πλαίσια της θεματικής βδομάδας επισκέφθηκαν 10άδες σχολικά τμήματα γυμνασίου όπου οργανώθηκαν συζητήσεις με εφήβους για θέματα πρόληψης των εξαρτήσεων, επικοινωνίας και τρόπου ζωής. Επίσης εκατοντάδες μαθητές επισκέφτηκαν τα γραφεία του Κέντρου Πρόληψης.

– Δημιουργήθηκαν 8 ομάδες γονέων με θέμα την επικοινωνία στην οικογένεια. Και η κάθε ομάδα πραγματοποίησε 8-10 περίπου συναντήσεις στις οποίες αναπτύχθηκε γόνιμο κλίμα συζήτησης, ανταλλαγής εμπειριών και αλληλοϋποστήριξης. Συνολικά συμμετείχαν 180 γονείς.

– Σε συνεργασία με την θεατρική ομάδα «Χιλιοδέντρι» παρουσιάστηκε η παράσταση «Το βέλος που δεν πληγώνει» την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες παιδιά.

Κατά την ίδια χρονική περίοδο πραγματοποιήθηκαν ακόμη:
– Ομιλίες στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες γονείς με θέματα όπως ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη της χρήσης ουσιών, η εξάρτηση από το διαδίκτυο, σχολικός εκφοβισμός κ.α.
– Διάλεξη σε αξιωματικούς και στρατευμένους
– Συναντήσεις με τοπικούς συλλόγους και φορείς με στόχο την ευαισθητοποίηση τους σε θέματα πρόληψης.
– Επίσης το Κ.Π παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε εξαρτημένα άτομα καθώς και σε μέλη των οικογενειών τους.

Η μεγάλη συμμετοχή στις δράσεις του Κ.Π επιβεβαιώνει στην πράξη ότι η πρόληψη είναι υπόθεση όλων και όχι μόνο των ειδικών.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ
ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ