Το Ιερό Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο παρουσιάζει σε αφιέρωμα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu σημειώνοντας ότι τη Μονή επισκέφτηκαν 123.000 τουρίστες.

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι πως μετά το άνοιγμα του μοναστηριού αυξήθηκε δραστικά ο αριθμός των επισκεπτών του, κάνοντάς το ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα βάσει προσέλευσης κόσμου στην Τουρκία.

Το μοναστήρι χαρακτηρίζεται ως ένα από τα σημαντικότερα κέντρα θρησκευτικού τουρισμού στην Τουρκία αφού από τις 28 Ιουλίου που άνοιξε (σ.σ. είχε κλείσει για έργα το 2015) έως τις 3 Νοεμβρίου που έκλεισε πάλι το είχαν επισκεφτεί 123.933 άτομα.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως σε ολόκληρο το αφιέρωμα του πρακτορείου Anadolu στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά ή Μονή Σουμελά δεν αναφέρεται πουθενά το πασίγνωστο μοναστήρι κοντά στην Τραπεζούντα και σύμβολο του Ποντιακού ελληνισμού επί 16 αιώνες ως αυτό που είναι, δηλαδή χριστιανικό, ορθόδοξο.

Στόχος των Τούρκων είναι να μπει το «μοναστήρι Σουμελά» στη λίστα με τα μνημεία της UNESCO το 2022, με την προοπτική, αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού, να μείνει κληρονομιά στις «επόμενες γενιές».

Πηγή: e-Pontos