Αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά ή νύξη στις Σκουριές, αφού το θέμα είναι στη διαιτησία, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, εστίασε στα ενεργειακά θέματα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, με σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα ολοκληρωθεί η αποεπένδυση της ΔΕΗ από τους λιγνίτες σε ποσοστό περίπου 40%, αφού «η Ελλάδα υποστηρίζει ότι το 30% της ενέργειας που θα καταναλώνεται το 2030 θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Ο κ. Σταθάκης έκανε γνωστό επίσης ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ανοίξει οι προσφορές των δύο κοινοπραξιών [Snam (Ιταλία) – Fluxys (Βέλγιο) – Enagas (Ισπανία) και Reganosa (Ισπανία) – Transgaz (Ρουμανία) – Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης] για τον ΔΕΣΦΑ.

Ενδιαφέροντα τα στοιχεία που προσκόμισε σχετικά με το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ», αφού η κυβέρνηση διπλασίασε τους πόρους και έτσι σε ό,τι αφορά την Κεντρική Μακεδονία καλύφθηκαν περί τις 23.000 αιτήσεις, ενώ αρχικά είχαν ανακοινωθεί μόνο 10.000 δικαιούχοι. Παραλλήλως, υπάρχει και άλλη κυβερνητική πρωτοβουλία σχετικά με τα δημόσια κτίρια, με ένα γιγάντιο πρόγραμμα 2 δισ. ευρώ για παρεμβάσεις που στόχο έχουν την εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι 30%.

■ Υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι η ανάπτυξη σχεδιάζεται μέσα στην κοινωνία και όχι σε προθαλάμους υπουργικών γραφείων, ο αναπληρωτής υπουργός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, εξαπέλυσε επίθεση στη Ν.Δ.: «Ιδεοληψία ήταν το ελληνικό μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού, όπου δουλειές έκαναν μόνο οι κολλητοί του συστήματος εξουσίας, είτε λεγόταν Siemens είτε Novartis είτε ΔΟΛ…».

 

http://www.efsyn.gr