Δεν δικαιούνται ειδική άδεια οι γονείς λόγω καραντίνας των παιδιών τους παρά μόνο αν νοσήσουν. Αναλυτικά τι ισχύει.

Το κλείσιμο των τμημάτων των σχολείων δημιουργεί προβλήματα στους γονείς καθώς δεν υπάρχει ειδική άδεια γι αυτούς προκειμένου να μείνουν σπίτι με τα παιδιά τους. Ειδικότερα, άδειες προβλέπονται για τους εργαζόμενους που τίθενται σε κατ’ οίκον περιορισμό λόγω των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορονοϊού αλλά και για τους γονείς που τα παιδιά τους έχουν νοσήσει, ωστόσο για τους γονείς που είναι αναγκασμένοι να μείνουν στο σπίτι λόγω ότι έχουν κλείσει τμήματα σχολείων των παιδιών τους λόγω καραντίνας δεν υπάρχει μέριμνα. Για τους γονείς αυτούς προβλέπεται μόνο η εξ αποστάσεως εργασίας για όσους γονείς μπορούν να εργαστούν με τηλεργασία. Για τις περιπτώσεις των γονέων που δεν μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως μπορούν να πάρουν ημέρες από την ετήσια άδεια ή άδεια άνευ αποδοχών.

Το νέο μέτρο που ψηφίστηκε πρόσφατα προβλέπει πως οι γονείς δικαιούνται να κάνουν χρήσης ειδικής άδειας για την ασθένεια των παιδιών για 14 ημέρες ή και για μεγαλύτερο διάστημα σε περίπτωση που με ιατρική γνωμάτευση κρίνεται απαραίτητο ή σε περίπτωση νοσηλείας του παιδιού. Η νέα άδεια αφορά εργαζόμενους γονείς βρεφών και παιδιών, προσχολικής και σχολικής ηλικίας, που θα νοσήσουν από τον κορονοϊό Covid-19 και χορηγείται επιπρόσθετα από άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στην νοσηλεία των παιδιών. Αν και δεν θα νοσούν κατ αρχήν οι ίδιοι, δεν θα μπορούν για λόγους πρόληψης να πάνε στη δουλειά τους, όποτε θα δικαιούνται την νέα ειδική άδεια.Η νέα ειδική άδεια θα είναι συγχρηματοδοτούμενη από τον εργοδότη και το κράτος. Ειδικότερα, οι γονείς θα λαμβάνουν τον μισθό τους κατά τα δύο τρίτα από τον εργοδότη και κατά το ένα τρίτο από τον τακτικό προϋπολογισμό. Παράλληλα εργοδότης, που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος τίθεται σε περιορισμό επτά (7) ή δεκατεσσάρων (14) ημερών, στο πλαίσιο των μέτρων προληπτικού ελέγχου για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), δύναται:

α) να καθορίσει με απόφασή του ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο αυτό, στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας ή

β) εάν δεν είναι εφικτή η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εργασίας σύμφωνα με την περ. α), να απασχολεί τον εργαζόμενο, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης, πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου του, κατά μία ώρα ημερησίως, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, από τη λήξη του περιορισμού του εργαζόμενου μέχρι τη συμπλήρωση του ημίσεος των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής κατ’ οίκον.

Ο χρόνος αναπλήρωσης που προβλέπεται δεν λογίζεται ως υπερεργασία ή υπερωριακή απασχόληση, σε περίπτωση πλήρους απασχόλησης, ούτε ως πρόσθετη εργασία, σε περίπτωση μερικής απασχόλησης. Ο εργαζόμενος δεν δικαιούται, κατά τον χρόνο αναπλήρωσης του ημίσεος των εργάσιμων ωρών που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα παραμονής κατ’ οίκον, καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρούνται οι σχετικές προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας των εργαζομένων. Ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά για το χρονικό διάστημα παραμονής κατ’ οίκον του εργαζομένου το σύνολο των αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών.

Πηγή: dikaiologitika.gr