ΜΙΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: “Η ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΌΡΥΞΗ ΤΩΝ ΛΙΓΝΙΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ”

Με ζητούμενο την περιβαλλοντική αποκατάσταση των λιγνιτικών πεδίων της Δυτικής Μακεδονίας, συνεδριάζει την Πέμπτη στη Βουλή, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, με τη συμμετοχή φορέων από την περιοχή. Πρόκειται για μια σημαντικότατη συνεδρίαση, εν μέσω της συζήτηση για τον λιγνίτη, τη ΔΕΗ και το μέλλον της περιοχής.

Ειδικότερα, στην πολύ σημαντική αυτή συνεδρίαση (που θα επαναληφθεί την ερχόμενη Πέμπτη), θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Βασίλης Μιχελάκης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, τα αρμόδια στελέχη της ΔΕΗ και της Περιφέρειας στον τομέα των ορυχείων, του περιβάλλοντος, καθώς επίσης ο Διευθυντής της ΑΝ.ΚΟ, ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Ανδριώτης και η Όλγα Κουρίδου Γενική Διευθύντρια Ορυχείων.

Η συνεδρίαση είναι πολύ σημαντική, αφού θα καθορίσει το πως και με ποιους όρους θα γίνει η περιβαλλοντική αποκατάσταση των λιγνιτικών εδαφών, ένα ζήτημα που ενδιαφέρει άμεσα την περιοχή. Στην εν λόγω επιτροπή συμμετέχει ως μέλος ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Μίμης Δημητριάδης, ο οποίος μιλώντας στον “Π.Λ.” αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική αυτή συνεδρίαση και τι θα συζητηθεί σε αυτό. “Σε αυτό τον διπλό κύκλο συζητήσεων, κρατικοί και μη, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν ώστε να συγκροτηθεί ένα ευρύτερο πεδίο περιβαλλοντικής αποκατάστασης στο λιγνιτικό πεδίο Δυτικής Μακεδονίας , που θα αποτελέσει τον οδικό σε εθνικό επίπεδο για την περιβαλλοντική αποκατάσταση. Αυτό αποτελεί μια εθνική υπόθεση, γιατί η εξάντληση και το περιβαλλοντικό πρόβλημα για την εξόρυξη των λιγνιτών είναι εθνικό ζήτημα”, σημείωσε ο κ. Δημητριάδης.

Ο κ. Δημητριάδης απάντησε, σχετικά, πως θα γίνει μια γενικευμένη συζήτηση για το ποιο θα μπορούσε να είναι το στρατηγικό σχέδιο και τι θα περιλαμβάνει αυτό: “Αν δηλαδή θα αποδοθούν εδάφη, αν θα γίνουν περιβαλλοντικές αποκαταστάσεις, η συζήτηση για την απομείωση της συμμετοχής της ΔΕΗ στη λινγιτική αγιορά. Έχουμε ένα σημαντικό πρόβλημα που θα ταλανίζει την περιοχή μας για τις επόμενες δεκαετίες και απαιτεί έναν μόνιμο σχεδιασμό, επίλυσής του, με ορίζοντα την αειφορία του φυσικού περιβάλλοντος”, κατέληξε.

Β.Σ.