“Η ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ”

Προχωράει ομαλά η μετεγκατάσταση – Τι είπε για την αδειοδότηση των καναλιών και την νέα ψηφιακή εποχή

Στην πρόοδο που επιτυγχάνει η ελληνική οικονομία μέσα από “αργά σταθερά βήματα” αναφέρθηκε μεταξύ άλλων από την Ποντοκώμη Κοζάνης , όπου βρέθηκε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι της Πέμπτης ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς. Ο υπουργός επισκέπτεται το Νομό Κοζάνης, στο πλαίσιο προγραμματισμένης ομιλίας του στον Πεντάλοφο Κοζάνης, το απόγευμα στις 7 μ.μ., με θέμα: «Τα ευρυζωνικά δίκτυα και πώς μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε», στο πλαίσιο της Ψηφιακής Εβδομάδας Ενημέρωσης που συνδιοργανώνει το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Προχωράει ομαλά η μετεγκατάσταση

Ο Νίκος Παππάς στην Ποντοκώμη είχε προγραμματισμένο γεύμα, ενώ στο περιθώριο της επίσκεψης του είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους για την πρόοδο της μετεγκατάστασης του χωριού, ενώ  παράλληλα άκουσε και προβλήματά τους. Όπως σχολίασε μάλιστα στη δήλωσή του: “Ξεκινάμε την επίσκεψή μας στην περιοχή η οποία γίνεται με αφορμή της Ψηφιακής Εβδομάδας στον Πεντάλοφο. Είχαμε πει και με τον περιφερειάρχη και με τον Μίμη Δημητριάδη ότι θα επανέλθουμε όχι για να ανακοινώσουμε ότι θα κάνουμε κάτι, αλλά ακριβώς όταν θα πραγματοποιηθεί μία δράση. Και ξεκινάμε την επίσκεψη από το πάρα πολύ φιλόξενο χωριό της Ποντοκώμη”. Μάλιστα,για τη μετεγκατάσταση, σχολίασε πως: “Η ενημέρωση που έχω είναι ότι η διαδικασία προχωράει ομαλά και ελάχιστα πράγματα απομένουν να γίνουν. Έχω να πως ότι ελπίζω και φαντάζομαι ότι αυτή είναι μία διαδικασία η οποία έχει και την  κοινωνική συναίνεση. Εντάσσεται και στον ευρύτερο σχεδιασμό για την ανάπτυξη της περιοχής, εύχομαι να πάνε όλα καλά”. Ο πρόεδρος της κοινότητας Ποντοκώμης κ.Μιχαηλίδης, ζήτησε από τον κ. Παππά την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να γίνει σύντομα η κλήρωση των οικοπέδων στους κατοίκους του νέου οικισμού, να προχωρήσουν άμεσα τα έργα υποδομής και γίνουν όλες οι απαιτούμενές ενέργειες ώστε ο νέος οικισμός, με την εγκατάσταση ευρυζωνικών δικτύων και με τη χρήση της νέας τεχνολογίας, να έχει όλα τα χαρακτηριστικά του «έξυπνου χωριού».

“Στέλνουμε απ’ όλη την Ελλάδα ένα μήνυμα ανάκαμψης”

Ο υπουργός στις δηλώσεις του αναφέρθηκε τόσο στο πολιτικό σκέλος, μετά την θετική έξοδο της χώρας στις αγορές, ενώ μίλησε και για τα επικοινωνιακά δίκτυα, ζήτημα που αναπτύξει περισσότερο στην ομιλία του το απόγευμα. Αναλυτικότερα, έστειλε μήνυμα σταθερότητας και ανάπτυξης της χώρας, λέγοντας πως: “Στέλνουμε απ’ όλη την Ελλάδα ένα μήνυμα ανάκαμψης, ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα, ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα τα καταφέρνει με αργά σταθερά βήματα και όλοι οι Έλληνες δικαιούνται να κοιτούν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Και με μεγαλύτερη αισιοδοξία και όμως, με αλληλεγγύη. Διότι αυτό είναι το βασικό μάθημα που βγάλαμε ως λαός μέσα από την κρίση. Ότι όπως κοιτάμε το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας, πρέπει να κοιτάμε και το μέλλον του διπλανού μας και των παιδιών των διπλανών μας. Θα περάσουμε με όλη την κοινωνία όρθια, με τους θεσμούς του νέου κοινωνικού κράτους που δημιουργούμε, με την Περιφέρεια στην πρώτη γραμμή για την δίκαιη και την βιώσιμη ανάπτυξη. Εκκινήσαμε και τα συνέδρια τα προγραμματικά για την ανάπτυξη από τη Δυτική Μακεδονία, την περιοχή που βρίσκεται στην καρδιά, στον πυρήνα της αναπτυξιακής διαδικασίας της χώρας και ήτανε μία πάρα πολύ πετυχημένη εκκίνηση.

Ακόμη, ο υπουργός αναφέρθηκε στο  πώς μπορούν να συμβάλλουν οι νέες τεχνολογίες στη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, λέγοντας πως: “Όπως είπαμε και την πρώτη φορά που ήρθαμε αν αυτές οι τεχνολογίες διαχυθούν στην κοινωνία, στην περιφέρεια της χώρας, στον λαό με τον σωστό και δίκαιο τρόπο, τότε θα έχουμε βάλει τις βάσεις για να αμβλύνουμε τις μεγάλες ανισότητες που δημιούργησε η κρίση και οι πολιτικές επιλογές που έγιναν στο παρελθόν”.

“Η χώρα πέρασε στην ψηφιακή εποχή”

Ακόμη, αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχει η επαρχία στο να δει τηλεόραση, λέγοντας πως “Θέλω να πω ότι οπουδήποτε βρίσκομαι στην επαρχία έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους που μου λένε ότι δεν μπορούνε να δούνε τηλεόραση. Ερχόμαστε λοιπόν ως πολιτεία να διορθώσουμε μία τεράστια αδικία. Διότι η χώρα πέρασε στην ψηφιακή εποχή ως προς τη λήψη του τηλεοπτικού σήματος και πέρασε με τρόπο άδικο και άνισο. Αφέθηκαν δηλαδή περιοχές ολόκληρες έξω από τη δυνατότητα να έχουν το ελληνικό τηλεοπτικό προϊόν. Άρα εμείς με έναν συνδυασμό δράσεων δηλαδή με εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των κύριων συστημάτων, αλλά και την  δωρεάν διανομή δορυφορικών πιάτων εγγυόμαστε την πλήρη κάλυψη όλης της χώρας για όλον τον κόσμο. Και ελπίζουμε, δουλεύουμε ασταμάτητα γι’ αυτό, μέχρι το τέλος του χρόνου το πρόγραμμα αυτό να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ξεκίνησε από τα ακριτικά νησιά και την Θράκη, αλλά θα το γενικεύσουμε διότι κάθε Έλληνας, κάθε Ελληνίδα, όπως έχει υποχρεώσεις έτσι έχει και δικαιώματα. Και έχει βγει και ένα μάθημα ξέρετε ότι πρέπει συλλογικά ως κοινωνία τα βασικά αυτά δικαιώματα να τα διασφαλίζουμε. Δεν είναι πάντα και παντού ο ιδιωτικός τομέας αυτός που μπορεί να παράγει τα βέλτιστα αποτελέσματα”.

Τέλος, μίλησε για την αδειοδότηση των καναλιών λέγοντας πως: “Τώρα για την αδειοδότηση, έχω καταθέσει και σε άλλα μέσα ενημέρωσης την αισιοδοξία μου, φαίνεται ότι στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης υπάρχει μία επιτάχυνση των διαδικασιών, υπάρχει μία ευρύτατη κοινωνική και πολιτική συναίνεση ότι πρέπει αν ολοκληρωθεί η αδειοδότηση, πρέπει να υπάρξει τίμημα και νομίζω ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και στον τομέα της ενημέρωσης και των ιδιωτικών καναλιών να γίνει μία παρέμβαση με όρους τομής, ούτως ώστε να πάμε με ρύθμιση πλέον, με αδειοδότηση, με νέες επενδύσεις με αναβαθμισμένο τηλεοπτικό προϊόν”.

Β.Σ.