Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΓΡΕΕΒΕΝΩΝ

Αρετή Χονδρογιάννη -Μετόκη: “Στελέχωση και ενδυνάμωση των αρχαιολογικών υπηρεσιών και όχι συγχώνευσή τους”

– Πότε θα “τρέξουν” οι προσλήψεις για τις ανασκαφές στα ορυχεία

Για τη συγχώνευση της εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης με αυτή των Γρεβενών , όπως προτάθηκε  , μετά και τον θόρυβο που επικράτησε τις τελευταίες μέρες, μίλησε στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα η προϊσταμένη  Αρετή Χονδρογιάννη Μετόκη.

Όπως η ίδια τόνισε, δεν είναι κάτι που προβλέπεται, αλλά προς το παρόν αποτελεί πρόταση. Ελπίζουμε να αποτελεί πρόταση γιατί διαφωνούμε και εγώ και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Δεν θα πρέπει να συγχωνευτούν εφορίες αρχαιοτήτων, το αντίθετο θα πρέπει να γίνει. Χρειάζεται υπηρεσίες για την καλύτερη και σωστότερη αντιμετώπιση των μνημείων και την προβολή τους, αλλά και για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη”,. Η ίδια δήλωσε ενάντια στη λογική κατάργησης υπηρεσιών, ζητώντας να ενδυναμωθεί ο ρόλος της αρχαιολογικής υπηρεσίας , και παράλληλα να στελεχωθούν με το κατάλληλο προσωπικό.

Μια ενδεχόμενη συγχώνευση θα δημιουργήσει προβλήματα, επεσήμανε η ίδια, λέγοντας πως και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, όπως και αυτή των Γρεβενών, τόσο παλαιότερα όσο και με τον νέο οργανισμό , παραμένουν υποστελεχωμένες. Η εφορεία της Κοζάνης είναι υποστελεχωμένη , έχοντας μόλις δύο αρχαιολόγους , ενώ όμοια είναι στελεχωμένη και η εφορεία των Γρεβενών. Και οι δύο υπηρεσίες έχουν να αντιμετωπίσουν τους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών στο σύνολό τους, καθώς και όλα τα μνημεία (προϊστορικά, κλασικά και βυζαντινά). Δύο άτομα για όλο αυτό το τεράστιο αντικείμενο ειδικά για τον Νομό Κοζάνης που είναι πολύ μεγάλος σε έκταση και έχει περισσότερη δουλειά λόγω και των λιγνιτωρυχείων. Αν προστεθεί και ο όγκος δουλειάς των Γρεβενών, χωρίς να προσληφθεί προσωπικό, είναι πολύ λίγα για δύο νομούς”, σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα υποστελέχωσης.

 

Οι ανασκαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη

Ο χειμώνας που πέρασε ταλαιπώρησε ιδιαίτερα την Εφορία Αρχαιοτήτων  Κοζάνης, η οποία έχει σε εξέλιξη ανασκαφές . Στα μέσα Δεκεμβρίου έκλεισε η ανασκαφή στη Μαυροπηγή και έχει ανοίξει ήδη αυτή κατά μήκος του αγωγού TAP, σε τρεις θέσεις σήμερα (στο Δήμο Εορδαίας , κοινότητες Περδίκκα, Γαλάτιας και Πύργων). Οι εν λόγω ανασκαφές θα συνεχιστούν, μιας και εντοπίστηκαν αρχαιότητες σε ακόμη δύο θέσεις και ετοιμάζονται νέες σωστικές ανασκαφές.
Για τα λιγνιτωρυχεία, βρίσκονται εν αναμονή της έγκρισης της χρηματοδότησης και της έγκρισης των προσλήψεων . Αν η χρηματοδότηση είναι παρόμοια με την περυσινή θα “τρέξουν” ανασκαφές σε δύο ίσως και τρία ορυχεία, μπορεί και στο Νότιο πεδίο, με τις εν λόγω ανασκαφές να τοποθετούνται χρονικά την περίοδο μετά το Πάσχα μιας και οι αιτήσεις είναι πολλές και απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα για την επεξεργασία τους.

 

Για τους μωμόγερους

Ως κάτι πολύ σημαντικό χαρακτήρισε τη βράβευση του δήμου Κοζάνης όπως και του Δήμου Εορδαίας από το υπουργείο Πολιτισμού για την ένταξη του εθίμου των Μωμόγερων στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή η κ. Χονδρογιάννη -Μετόκη. Όπως είπε χαρακτηριστικά πρόκειται για έθιμα και λαϊκά δρώμενα που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο , πολλά από αυτά βρίσκονται στην περιοχή μας και τα οποία θα πρέπει να προστατευθούν . Την Τετάρτη επιδόθηκε στο σύλλογο και στους δημάρχους στα χωριά των οποίων τελείται το δρώμενο, χωριά που κατοικούνται από Πόντιους πρόσφυγες. Το έθιμο τελείται το δωδεκαήμερο και μεταφέρθηκε από τον Πόντο. θεωρείται από τους ίδιους πολύ σημαντικό γιατί συμβάλει στη διατήρηση της ενότητάς τους και τελείται με ζωντάνια. Η υπουργός κ. Κονιόρδου παρέδωσε το αποδεικτικό εγγραφής στους συλλόγους και τους δημάρχους. Η Εφορεία μας κλήθηκε από το υπουργείο και η άυλη πολιτιστική κληρονομιά προστατεύεται από τον νόμο”. Όπως προσέθεσε η ίδια είναι δύσκολη η ένταξη στον εν λόγω κατάλογο και προς αυτή την κατεύθυνση είναι η προσπάθεια του Δήμου για την ένταξη των λαζαρίνων. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων προσκάλεσε να παρουσιαστεί το δρώμενο στην Αιανή, ώστε να το γνωρίσει ο κόσμος.

Β.Σ.

Κράτα το