από τον σεφ Γιώργο Καλογερίδη

Ένα ιδιαίτερο πιάτο με πολλά θρεπτικά συστατικά.. Σολομός πλούσιος σε Ω3, Κόλιανδρος ισχυρός σε αντιβακτηριδιακή δράση και πλούσιος σε βιταμίνη Κ. Σελινόριζα το απόλυτο superfood!

ΥΛΙΚΑ για 5 άτομα
5 φιλέτα Σολομού, αλάτι, νερό ή ζωμός λαχανικών, ελάχιστο ελαιόλαδο

Για τον πουρέ
1 σελινόριζα
5 κύβους βούτυρο
1/2 Κρεμμύδι
1 ποτήρι γάλα
2-3 ποτήρια νερό
αλάτι,πιπέρι λευκό, ελάχιστο μέλι

Για τη σάλτσα κόλιανδρου
1 μικρό ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο
1/3 του ποτηριού ελαιόλαδο
2 κουταλιές μέλι
1 κουταλιά ξύδι λευκό
1 κουταλιά του γλυκού χυμό λάιμ (προεραιτικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τον Σολομό
Αλατίζουμε τα φιλέτα μας απο όλες τις πλευρές. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
Σε ένα σκεύος βάζουμε τα υγρά μας (λίγο νερό ή ζωμό λαχανικών αν έχουμε και ελάχιστο λάδι)
Φουρνίζουμε με ανοιχτό σκεύος για περίπου 12- 14 λεπτά. Θέλουμε το φιλέτο μας να είναι ζουμερό μην το παραψήσουμε…

Για τη σάλτσα
Κόβουμε τα φύλλα του κόλιανδρου και τα τοποθετούμε στο μούλτι μαζι με τα υπόλοιπα υλικά.
Δοκιμάζουμε πάντα τις γεύσεις μας στην οξύτητα και στη γλυκάδα και διορθώνουμε αναλόγως, θέλουμε να είναι ισοροπημένη η σάλτσα μας στη γεύση. Δέν έχουν όλα τα ξύδια και τα εσπεριδοειδή άλλωστε τον ίδιο βαθμό οξύτητας..

Για τον πουρέ
Καθαρίζουμε καλά τη σελινόριζα και αφαιρούμε το εξωτερικό μέρος της. κόβουμε σε μικρούς κύβους και τη βράζουμε σε μία κατσαρόλα με το γάλα, το νερό και το μισό καθαρισμέμο κρεμμύδι.
Μόλις μαλακώσει τοποθετούμε τα κομμάτια της σελινόριζας σε ένα μούλτι και τα χτυπάμε μαζι με το βούτυρο το αλάτι το πιπέρι και το μέλι. Είναι σημαντικό οι κύβοι του βουτύρου να είναι κρύοι για να “δεσουν” τον πουρέ και να έχει ωραία υφή. Για καλύτερο αποτέλεσμα μπορούμε μετά το τέλος της διαδικασίας να τον περάσουμε απο σίτα για πιό βελούδινη υφή…

kalogeridhs-giorgos