Τα εργαλεία ενός καλού διατροφολόγου-διαιτολόγου: βιβλία, καθαρό νερό, τσάπα, καλάμι ψαρέματος, δοχείο για άρμεγμα… ή πώς αλλιώς να «γιορτάσω» την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και Επισιτισμού.

Παρατηρώ συναδέρφους με άσπρες ποδιές, μεζούρες, ζυγαριές και δερματοπτυχόμετρα να έρχονται να λύσουν τα προβλήματα του κόσμου ως οι μέγιστοι διαιτολόγοι – θεραπευτές – αδυνατιστές. Αλήθεια, σκεφτήκαμε ποτέ γιατί θα πρέπει να φτάνουμε στο σημείο να πρέπει να αδυνατίσουμε τον άνθρωπο, όταν υπάρχουν τόσα εκατομμύρια συνάνθρωποί μας στον κόσμο οι οποίοι δεν μπορούν να καλύψουν ούτε στο ελάχιστο την απαραίτητη ημερήσια πρόσληψη τροφής, ενώ πληθώρα αυτών πεθαίνουν καθημερινά από την πείνα;

Σίγουρα με τα παγκόσμια οικονομικά τέρατα δεν μπορούμε να τα βάλουμε, μήπως όμως μία στροφή στην πρωτογενή παραγωγή, δηλαδή τη γεωργία, την αλιεία, την κτηνοτροφία και η παροχή καθαρού νερού και τροφίμων που έχουν παραχθεί υπό ασφαλείς συνθήκες είναι πολύ πιο «εύχρηστα» εργαλεία για όλους τους επιστήμονες που σχετίζονται με τη διατροφή του πληθυσμού;

Τέλος, άραγε η γνώση, η πληροφόρηση και εκπαίδευση του κόσμου για την ορθή χρήση της τροφής προς όφελός του δεν είναι αρμοδιότητά μας; Η φροντίδα της ψυχής, του σώματος, του εαυτού, ο σεβασμός στον άνθρωπο και η επίγνωση του τρόπου με τον οποίο διατρέφεται, παράλληλα με τη φροντίδα του περιβάλλοντος στο οποίο ζει και αναπτύσσεται, θαρρώ πως είναι παράλληλες δραστηριότητες ενός επιστήμονα διατροφολόγου-διαιτολόγου που αντιμετωπίζει πιο ολιστικά το ρόλο του, σέβεται τον εαυτό του και την ανθρωπότητα.

Κι αν δεν μπορώ εγώ να χειριστώ την τσάπα, το καλάμι και το καρδάρι… τουλάχιστον ας σταθώ με πίστη και αγάπη δίπλα στους ανθρώπους που αγωνίζονται με αυτόν τον τρόπο, τιμώντας τα αγαθά που παράγουν και μας προσφέρουν!

Σιλιάφη Αναστασία,

Διατροφολόγος-διαιτολόγος

Med Εκπαίδευση Ενηλίκων