Με μια βόλτα στα ορεινά Σιδερά στα 920 μέτρα μπορεί κανείς να αντιληφθεί τι σημαίνει άναρχη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στην Π.Ε. Κοζάνης .Notias S.A., Maximus Terra και Kiefer , επενδύουν στην περιοχή σε περισσότερα από 2.000 στρέμματα.

Ο Βασίλης Δεμιρτζίδης , πρόεδρος των Σιδερών μίλησε στο prlogos για το έργο της Kiefer που βρίσκεται πλησίον του οικισμού και δίπλα σε σταύλους : «Αυτό το έργο της Kiefer ξεκινά από τα όρια του χωριού και καταλαμβάνει περίπου 400 στρέμματα .Πέρα από την όχληση την περίοδο κατασκευής με τόσα σκαπτικά, υπάρχουν και θέματα αισθητικής , αλλά και τα προβλήματα όταν είναι κολλητά τα φ/β στα σπίτια». Υπάρχει ένα ακόμα πάρκο της Kiefer πάλι 400 στρεμμάτων στην περιοχή πίσω από το χωριό για το οποίο η κοινότητα δεν έχει αντίρρηση. Μάλιστα η εταιρεία προτίθεται να χρηματοδοτήσει την εκκλησία για πιθανές εργασίες.

Στα 2 χλμ στο δρόμο προς τον Προφήτη Ηλία ατενίζει κανείς τα φ/β του Notias S.A. σε 700 στρέμματα δημοτικής γης που παραχωρήθηκαν με 25 ευρώ /στρέμμα από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Η εταιρεία διατηρεί άριστη σχέση με την κοινότητα , δίνει μάλιστα δουλειά στους κατοίκους. Έχει υποσχεθεί ως ανταποδοτικά την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, 1 χλμ άσφαλτο, και εργασίες στην εκκλησία του χωριού

«Στην έκταση αυτή δραστηριοποιείται ο Notias. Απέναντι είναι ένας σταύλος .Η άποψη μας ήταν θετική αλλά σε συνεννόηση με τις εταιρείες για μια αρμονική συμβίωση. Δεν είμαστε κάθετα αντίθετοι με ό,τι γίνεται. Οι εκτάσεις αυτές δηλώνονταν ως βοσκότοποι, τώρα ψάχνουμε νέες εκτάσεις να δηλωθούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ» δηλώνει ο πρόεδρος.

Πιο πέρα στα 4χλμ από το χωριό η Maximus Terra σε άλλα 600 στρέμματα θα δημιουργήσει ένα επίσης τεράστιο πάρκο που θα δίνει δωρεάν ρεύμα στο χωριό, σε 130 περίπου κατοίκους. Ακόμα δεν ξεκίνησαν οι εργασίες του.

Την Κυριακή ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Κοζάνης και Περιχώρων σε συνεργασία με την κοινότητα θα προβεί σε κινητοποίηση αντιδρώντας για την κατάσταση αυτή που δεσμεύει μεγάλη έκταση γης. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει κορεσμός στα Σιδερά, ένα κτηνοτροφικό χωριό που περικυκλώθηκε από τα φ/β και τώρα βλέπει τους επενδυτές να προσφέρουν απλόχερα χρήμα και εργασία.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Maximus Terra και ΕΛΠΕ γέμισαν με Φ/Β Σιδερά και Λιβερά – Και «εμείς» τους ευχαριστούμε

Μάνα Νερού, Μαυροδένδρι και Σιδερά με κοινό παρονομαστή – Πνίγεται από τα Φ/Β ένα κτηνοτροφικό χωριό