ΤΙ ΣΥΣΤΗΝΟΥΝ ΟΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ

Ανησυχία προκαλεί το νέο κρούσμα της γρίπης των πτηνών που σημειώθηκε στο χωριό της Ακρινής Κοζάνης, αυτή τη φορά σε οικόσιτη εγκατάσταση. Πρόκειται για το τρίτο κρούσμα της Γρίπης των Πτηνών που συναντάται στην Ελλάδα σε οικόσιτα ζώα, ενώ στη Δυτική Μακεδονία υπήρξε επίσης ένα κρούσμα στη Φλώρινα με άγριο πτηνό και ένα ακόμη περιστατικό στο Αμύνταιο Φλώρινας.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον “Π.Λ.” ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης Θεόφιλος Καντζόγλου, το νέο αυτό κρούσμα της γρίπης των πτηνών σημειώθηκε στην Ακρινή Κοζάνης, σε μια οικόσιτη εκτροφή, συνηθισμένη σε χωριά. Πρόκειται για 150 κοτόπουλα και γαλοπούλες που μολύνθηκαν από τον ιό (από άγριο πτηνό) και μέσα σε μια εβδομάδα ψόφησαν μόνα τους, το ένα μετά το άλλο.

Ο ίδιος υπενθύμισε πως ο ιός της γρίπης των πτηνών εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και είναι πολύ θανατηφόρα η εξάπλωσή του στον πληθυσμό των πτηνών. Επίσης, μεταξύ των πτηνών μεταδίδεται αμέσως. Ακόμη, απάντησε πως ο συγκεκριμένος τύπος ιού δεν έχει βρεθεί σε άνθρωπο, ωστόσο δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός, ενώ συνιστούν σε όλους προσοχή.

Ο κάτοικος στοκ κοτέτσι του οποίου άρχισαν να ψοφούν τα κοτόπουλα, ειδοποίησε τις κτηνιατρικές υπηρεσίες όταν ξεκίνησαν οι θάνατοι των πουλερικών, ωστόσο μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες τρεις στη σειρά εξετάσεις από τις Κτηνιατρικές Αρχές της περιοχές για τον τύπο του ιού, όλα τα ζώα ψόφησαν.
Οι κτηνίατροι έκαναν ήδη ενημέρωση στους περίοικους, ενώ εξέδωσαν και ανακοινώσεις διά του τύπου, προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό και να μην εφησυχάζει. Όσο για το εν λόγο κοτέτσι, έγινε ήδη μια φορά απολύμανση και θα ακολουθήσουν κι άλλες για προληπτικούς λόγους. Να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα πουλερικά ήταν περιφραγμένα μεν από εδάφους αλλά όχι από αέρος, με αποτέλεσμα να γίνει η μετάδοση της γρίπης των πτηνών με αυτόν τον τρόπο.

 

Τι συστήνει η Κτηνιατρική Υπηρεσία Κοζάνης

Υπογραμμίζεται ότι η γρίπη των πτηνών είναι λοιμώδης ιογενής νόσος υποχρεωτικής δήλωσης και μεταδίδεται με άμεση επαφή από μολυσμένα πτηνά.

Σε ό, τι αφορά τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται από τους πολίτες που διατηρούν οικόσιτα πουλερικά αφορούν την τήρηση αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας που περιλαμβάνουν τον περιορισμό των οικόσιτων πουλερικών που εκτρέφουν. Συγκεκριμένα απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών:

α) σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, κ.λ.π) σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές,

β) σε μη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια. Τα εκτρεφόμενα πτηνά θα πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους, με κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά,

γ) Είναι σημαντικό να μην αγοράζονται πτηνά από πλανόδιους εμπόρους για τους οποίους υπάρχει απαγόρευση δραστηριοποίησης τους στην ευρύτερη περιοχή,

δ) Οι εκτροφείς οικόσιτων πουλερικών και άλλων πτηνών πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας και να τηρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, εφαρμόζοντας ιδιαιτέρως καλό πλύσιμο των χεριών μετά από εργασίες στον ορνιθώνα και χρήση κατάλληλων ρούχων και υποδημάτων, τα οποία πρέπει να αλλάζουν πριν απομακρυνθούν από το χώρο. Αυτονόητη είναι η τήρηση των προαναφερόμενων μέτρων και από τους πτηνοτρόφους κατόχους συστηματικών εκτροφών.

Στην προσπάθεια πρώιμης ανίχνευσης και εντοπισμού της νόσου, καλούνται οι πτηνοτρόφοι και οι κάτοχοι οικόσιτων πουλερικών να ειδοποιήσουν άμεσα την Κτηνιατρική υπηρεσία αν παρατηρήσουν αιφνίδιους θανάτους ή αυξημένο ποσοστό θανάτων στα πτηνά που εκτρέφουν όπως και σε περίπτωση που πολίτης εντοπίσει νεκρό ή ημιθανές άγριο πτηνό σε περιοχές κοντά σε υδροβιότοπους, ποτάμια, λίμνες, δέλτα ποταμών κλπ.

Επισημαίνεται ότι αν και η νόσος μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο, μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση του ανθρώπου από το συγκεκριμένο τύπο του ιού που έχει προκαλέσει την πρόσφατη επιδημία, παρόλο τον μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν εκτεθεί σε αυτόν κατά τη διαχείριση κρουσμάτων στα πτηνά.

Επιπλέον προληπτικά μέτρα για εκτροφείς πτηνών, οικόσιτων πουλερικών, κτηνιάτρους και καταναλωτές είναι:

  • Εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης των κτηνιάτρων, εκτροφέων, σφαγέων και γενικώς ατόμων που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά και δεν έχουν εμβολιασθεί,
  • Τήρηση των κανόνων για την ασφαλή διαδικασία διαχείρισης του κρέατος και αυγών πουλερικών (καλό βράσιμο ή ψήσιμο του κρέατος και των αυγών πριν την κατανάλωση, κανόνες ατομικής υγιεινής με ιδιαιτέρως σημαντικό το καλό πλύσιμο χεριών αν είναι δυνατόν και με αντισηπτικό, που αποτελεί και το καλύτερο μέσο πρόληψης της νόσου),
  • Ενημέρωση της Διεύθυνσης Υγείας και του Ιατρού σε περίπτωση επαφής με άρρωστα ή νεκρά πτηνά για χορήγηση κατάλληλων οδηγιών και προσοχή για παρακολούθηση κλινικών συμπτωμάτων (γριπώδης συνδρομή με σύνοδα συμπτώματα όπως πυρετός άνω των 38οC, βήχας, δύσπνοια, επιπεφυκίτιδα ή και συμπτώματα αοπ’ το γαστρεντερικό),
  • Ενημέρωση από την ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ σχετικά με πληροφορίες και οδηγίες για τα μέτρα βιοασφάλειας και πρόληψης.

 

Β.Σ.