ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ 2019 Ο ΧΡΟΝΟΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ…

Μπήκε εντός συστήματος η 4η μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς, που είχε υποστεί σοβαρότατη βλάβη στις 7 Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός λειτουργίας για έξι μήνες. Μετά από εντατικές εργασίες των τεχνικών της ΔΕΗ η μονάδα 4 του ΑΗΣ Καρδιάς ξεκίνησε οριστικά το περασμένο Σάββατο και πλέον λειτουργεί κανονικά.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον “Π.Λ.” ο διευθυντής ΑΗΣ Καρδιάς Βασίλειος Τσίγκας, η μονάδα τέθηκε οριστικά σε λειτουργία το Σάββατο, αφού πρώτα έγιναν όλες οι απαραίτητες δοκιμές και οι απαραίτητες επισκευές. Μάλιστα χρειάστηκε να γίνει αντικατάσταση ενός στροφείου στον στρόβιλο χαμηλής πίεσης της μονάδας, προκειμένου αυτή να τεθεί σε λειτουργία.

Ο ΑΗΣ Καρδιάς 4 τέθηκε εκτός λειτουργίας από στις 8 Ιανουαρίου, ενώ με την ένταξη στο σύστημα της μονάδας αναμένεται να λυθεί και το πρόβλημα ομαλής τροφοδοσίας της πόλης της Πτολεμαΐδας με τηλεθέρμανση, κατά τους χειμερινούς μήνες. Να σημειωθεί πως η τηλεθέρμανση της πόλης στηρίζεται στην 3η και την 4η μονάδα και τον φετινό χειμώνα όπου η 4η μονάδα ήταν εκτός λειτουργίας, τα προβλήματα ήταν μεγάλα.

Ωστόσο, το κύριο ζητούμενο στην παρούσα φάση είναι το μόνιμο αίτημα της ΔΕΗ για παράταση του χρόνου ζωής των μονάδων. Όπως απάντησε σχετικά ο κ. Τσίγκας “δυστυχώς ο ορίζοντας λειτουργίας των μονάδων είναι μικρός”, σημειώνοντας πως θα φτάσει μέχρι την άνοιξη του 2019 με “οικονομική χρήση”. Ανέφερε, δε, ότι ζητήθηκε παράταση 32.000 ωρών λειτουργίας από την 1/1 του 2016 και δόθηκαν μόλις 17.000 ώρες λειτουργίας παράταση ανά μονάδα. “Όλες οι προσπάθειες αυτή τη στιγμή είναι για την παράταση λειτουργίας των μονάδων”, τόνισε, λέγοντας ωστόσο πως το εν λόγω αίτημα είχε απορριφθεί από την αρμόδια διεύθυνση περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. πρόσφατα, μάλιστα, στάλθηκε και σχετική επιστολή προς τα αρμόδια όργανα, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη.

 

 Β.Σ.

 

διαβάστε σχετικά:

Επιστολή Περιφερειάρχη στην Κομισιόν για την παράταση λειτουργίας μονάδων των ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου

Επιστολή Σάββα Ζαμανίδη για τη θερινή λειτουργία του ΑΗΣ Καρδιάς και την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας

Εκτεταμένη ζημιά στη μονάδα 4 του ΑΗΣ Καρδιάς δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Προβλήματα στην τροφοδοσία λιγνίτη – Παραμένει «εκτός» η 4η μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς