ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ ΔΕΝΔΡΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ , ΚΥΡΙΩΣ ΚΕΡΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΗΛΙΕΣ 

Δεν έχει περάσει καν ένας μήνας από την τελευταία κακοκαιρία που έπληξε τους δενδροκαλλιεργητές στους Πύργους και το Μεσόβουνο Εορδαίας και η νέα χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή την Τρίτη το μεσημέρι ήρθε να πλήξει ολοκληρωτικά όλες τις καλλιέργειες στην περιοχή, με τους καλλιεργητές της περιοχής να κάνουν λόγο για βιβλική καταστροφή .

Μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο καλλιεργητής Σοφοκλής Σιδηρόπουλος, π. Δήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος , είπε πως την Τρίτη από τις 4 μέχρι τις 4.30 έπληξε τους Πύργους ισχυρή χαλαζόπτωση. Πρόκειται για ένα κομμάτι 2.5200 στρέμματα που επλήγησαν από μια βιβλική καταστροφή, αφού για πρώτη φορά το χαλάζι έπεφτε για μισή ώρα . Στην περιοχή έριξε ακατάπαυστα μισή ώρα χαλάζι και το αποτέλεσμα ήταν όσα κτήματα δεν είχαν την μόνιμη εγκατάσταση αντιχαλαζιακής προστασίας να υποστούν μεγάλη ζημιά, στο 100%.

Ενδεικτικά, όπως είπε ο κ. Σιδηρόπουλος δεν υπάρχει μήλο και κεράσι στην περιοχή  που να μην έχει χτυπηθεί από την κακοκαιρία , τονίζοντας πως ακόμη και σε δύο κτήματα που υπήρχε αντιχαλαζιακή προστασία, αυτή κατέρρευσε, από το βάρος της ποσότητας του χαλαζιού που έπεσε στην περιοχή των Πύργων.

Επίσης, δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα και στους αγροτικούς δρόμους, με αποτέλεσμα η προσβασιμότητα να είναι δύσκολη σε αυτούς. Ακόμη, δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα στους καλλιεργητές, προκειμένου να πληρώσουν τις άμεσες υποχρεώσεις που τρέχουν. Ενδεικτικά, ο κ. Σιδηρόπουλος τόνισε πως πρέπει να πληρωθεί ο ΕΦΚΑ, και οι ανάγκες του αγροτικού κόσμου είναι μεγάλες. Είμαστε σε απόγνωση. Ζήσαμε τον παγετό του Απριλίου, τώρα έχουμε την χαλαζόπτωση και δεν απέμεινε τίποτα. Πρέπει το κράτος να σκύψει επάνω στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της περιοχής. Είναι ένας κόσμος περήφανος, νέος κόσμος, που δέσμευσε τη γη του και ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα. Για αυτό χρειάζεται άμεσα να δοθεί λύση”.

Οι πρώιμες ποικιλίες του κερασιού των Πύργων θα ξεκινούσαν τη συγκομιδή τους σε ένα εικοσαήμερο περίπου, γεγονός που οδηγεί σε απόγνωση τους καλλιεργητές. Επίσης, το μήλο είναι στη φάση της καρπόδεσης, με κάποιους παραγωγούς να ξεκίνησαν ήδη το αραίωμα . Ο ίδιος πρότεινε να παγώσουν οι οικονομικές υποχρεώσεις των καλλιεργητών και ο ΕΛΓΑ να βρει τις καλύτερες λύσεις ώστε να απαλύνουν τον πόνο τους, αφού  καταστράφηκαν ολοσχερώς. Στις σκεπασμένες καλλιέργειες, με το μόνιμο σύστημα αντιχαλαζιακής προστασίας, φάνηκε ότι τα μέτρα πρόληψης άντεξαν και δεν δημιουργήθηκαν ευτυχώς προβλήματα.

Απομένει ο ΕΛΓΑ να κάνει εκτίμηση της ζημιάς , ωστόσο το δυστύχημα για τους καλλιεργητές είναι ότι χάθηκε η φετινή χρονιά. “Πέρα από την εσωτερική κατανάλωση, η περιοχή μας έχει εξωστρεφή κατανάλωση και ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγής μας φεύγει στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να χάνονται και ξένες αγορές”, σημείωσε ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά τις παρισινές αποζημιώσεις, σε ένα ποσοστό 80% μπήκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων, ωστόσο, οι αποζημιώσεις αυτές δεν κρίνονται ικανοποιητικές για το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγών.

Στους Πύργους και το Μεσόβουνο Εορδαίας ασχολούνται με τις καλλιέργειες πάνω από 150 νέοι αγρότες, δημιουργώντας πάνω από 600 θέσεις εποχικής απασχόλησης , ενώ σε πολλές περιόδους εργάζονται στα εν λόγω κτήματα ακόμη περισσότερες θέσεις απασχόλησης. Οι συνολικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις ξεπερνούν τις 3000 στρέμματα σε κερασιές και 10.000 στρέμματα σε μηλιές, από τις πιο δυναμικές περιοχές της χώρας.

(οι φωτογραφίες είναι από το eordaialive.com)

 

Β.Σ.